Jezik / Language:
 

Grad: Kotor Varoš

28 Oktobar 2014

Prisluškivani razgovori

Istražitelj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) potvrdio je na suđenju za zločin počinjen u Kotor-Varoši da su snimani razgovori između optuženih, kao i sa drugim osobama koje su davale izjave.

27 Oktobar 2014

Zatvaranje u pilanu i Policijsku stanicu

Na suđenju za zločine počinjene u Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je 1992. bio pritvoren u pilanu i Policijsku stanicu, gdje je vidio pretučene ljude.

20 Oktobar 2014

Iznošenje tijela u vreći iz zatvora

Na suđenju za zločine počinjene u Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je vidio kako je, dan nakon što je grupu zatvorenika ispitivala specijalna policija, iz zatvora izneseno tijelo.
14 Oktobar 2014

Potvrđena optužnica protiv Nedeljka Đukića

Sud BiH je potvrdio optužnicu protiv Nedeljka Đukića za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1992. godine u Kotor-Varoši.

13 Oktobar 2014

Optuženi pomogao lojalnom svjedoku

Na suđenju za zločine u Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je u ratu prihvatio lojalnost koju mu je ponudio optuženi Dragoslav Bojić, nekadašnji komandir policijske stanice.
1 Oktobar 2014

Razoružavanje umjesto napada

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, svjedok Odbrane je rekao da se, nakon što su stanovnici sela Hrustovo kod Sanskog Mosta odbili da predaju oružje srpskim snagama, krenulo u čišćenje terena.

30 Septembar 2014

Slobodni civili u “Rasadniku”

Svjedok Odbrane na suđenju Ratku Mladiću je izjavio da je dio “Rasadnika” u Rogatici bio prihvatni centar, u kojem je vidio civile koji su se slobodno kretali.
16 Septembar 2014

Podignuta optužnica za zločin u Kotor-Varoši

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Nedeljka Đukića, bivšeg rezervnog policajca Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kotor-Varoš, zbog sumnje da je počinio zločin protiv civilnog stanovništva.


15 Septembar 2014

Preminuo nakon premlaćivanja

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Kotor-Varoši, svjedokinja Državnog tužilaštva je kazala kako je čula da je njenog sina odveo Duško Vujičić, zajedno sa još jednom osobom.
9 Septembar 2014

Silovanja u mjestu Orahova prijavljena 1992.

Na suđenju Bosiljku i Ostoji Markoviću za silovanje, bivši referent za obavještajne poslove 122. pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) je izjavio da je 1992. godine obaviješten o silovanju dvije ženske osobe hrvatske nacionalnosti iz mjesta Orahova (općina Kotor-Varoš).

8 Septembar 2014

Ubistva u Kotor-Varoši

Na suđenju za zločine počinjene u Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da ga je tokom zatočenja 1992. godine tukao optuženi Duško Vujičić, koji je zatvorenike tjerao da pjevaju “četničke” pjesme.
2 Septembar 2014

Silovanje u kombiju

Prvi svjedoci Državnog tužilaštva na suđenju Bosiljku i Ostoji Markoviću za silovanje počinjeno na području općine Kotor-Varoš kazali su kako im je zaštićena svjedokinja u junu 1992. godine ispričala da su je četiri osobe silovale.
26 August 2014

Počelo suđenje za silovanje maloljetnice

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Državnog tužilaštva i Odbrane, pred Sudom BiH počelo je suđenje Bosiljku i Ostoji Markoviću za silovanje u Kotor-Varoši počinjeno u junu 1992. godine.
18 August 2014

Dolazak Vujičića šok za zatvorenike

Na suđenju za zločine počinjene u Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da su ga tokom zatočenja 1992. godine u zgradi pored suda u tom gradu udarali Duško Vujičić i Duško Maksimović.
17 Juli 2014

Suđenje za silovanje maloljetnice krajem augusta

Suđenje Bosiljku i Ostoji Markoviću za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Kotor-Varoši počet će 26. augusta čitanjem optužnice i uvodnom riječi Tužilaštva BiH, dogovoreno je na statusnoj konferenciji.