Jezik / Language:
 

Grad: Konjic

13 Mart 2015

Završeno izvođenje dokaza na suđenju Maciću

Ulaganjem materijalnih dokaza Odbrane završen je dokazni postupak na suđenju Ibri Maciću, optuženom za zločine počinjene na području Konjica.
9 Mart 2015

Za Memića zatražena oslobađajuća presuda

Odbrana je u završnim riječima na suđenju za zločine počinjene u Trusini kod Konjica zatražila oslobađajuću presudu za optuženog Mensura Memića.

5 Mart 2015

Džeki 13 godina zatvora

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Edina Džeku na jedinstvenu kaznu u trajanju od 13 godina zatvora za zločin počinjen u Trusini kod Konjica.

27 Februar 2015

Uhapšen zbog zločina u Konjicu

Pripadnici Federalne uprave policije uhapsili su Marinka Petrovića zbog osnova sumnje da je 1992. godine počinio ratni zločin na području Konjica.

27 Februar 2015

Brojne povrede na zatočeniku

U nastavku suđenja Rami Žiliću i Esadu Gakiću za zločine počinjene u Konjicu, pred Kantonalnim sudom u Mostaru pročitani su iskazi dvaju svjedoka koji su govorili o premlaćivanju zatočenika Dragana Kuljanina.

20 Februar 2015

Emocionalno nezrela osoba

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Konjica, vještak neuropsihijatar je kazao da je optuženi Ibro Macić emocionalno nezrela osoba s “lakom mentalnom retardacijom”.

16 Februar 2015

Zatražena osuđujuća presuda za zločine u Trusini

Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi zatražilo osuđujuću presudu za Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića i Nihada Bojadžića, optužene za zločine nad Hrvatima u Trusini kod Konjica.

6 Februar 2015

Macić među najgorim stražarima

Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene u Konjicu ispričao je da je sve vrijeme zatočeništva u “Musali” viđao optuženog Ibru Macića.
2 Februar 2015

Odgođeno iznošenje završnih riječi

Iznošenje završnih riječi na suđenju za zločin počinjen u Trusini kod Konjica je odgođeno kako bi Sud utvrdio koji su nalazi o zdravstvenom stanju optuženog Nedžada Hodžića uvršteni kao dokaz.

30 Januar 2015

Opekline i podlivi

U nastavku suđenja Rami Žiliću i Esadu Gakiću za zločine počinjene u Konjicu, vještak medicinske struke je rekao da je jedan od oštećenih zadobio opekline i krvne podlive.

30 Januar 2015

Fotografije optuženog

U nastavku suđenja Ibri Maciću za zločine počinjene nad zarobljenicima u Konjicu, Odbrana je prezentovala i uložila dvije fotografije na kojima se vidi kako je optuženi izgledao 1992. i 1993. godine.

23 Januar 2015

Svjedoci se ne mogu požaliti na optužene

U nastavku suđenja Rami Žiliću i Esadu Gakiću za zločine počinjene u Konjicu, svjedoci Optužbe su pred Kantonalnim sudom u Mostaru ispričali kako su zatočenici udarani u školi u Musali, ali su rekli da ne mogu ništa ružno posvjedočiti o optuženima.

16 Januar 2015

Odbrana traži vještačenje optuženog

Odbrana Ibre Macića, kojem se sudi za zločine počinjene nad zarobljenicima u Konjicu, predložila je vještačenje zdravstvenog stanja optuženog.

12 Januar 2015

Otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka

U nastavku suđenja za ubistva počinjena u selu Trusina, zaštićeni svjedok Odbrane Senada Hakalovića je kazao da se u njegovom selu znalo da je 2013. godine svjedočio pred Sudom BiH iako je to uradio uz mjere zaštite identiteta i lika.

9 Januar 2015

Počelo suđenje Žiliću i Gakiću

Čitanjem optužnice i saslušanjem prvih svjedoka Optužbe, pred Kantonalnim sudom u Mostaru počelo je suđenje Rami Žiliću i Esadu Gakiću za zločine počinjene nad civilima u Konjicu.