Jezik / Language:
 

Grad: Konjević Polje

30 August 2016

Bogdanović: Pucanje nakon pjesme

Na suđenju za zločine u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH govorio je o ubistvu osoba iz magacina na raskrsnici u Konjević Polju (općina Zvornik).

8 Juni 2015

Zatrpavanje leševa

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, Državno tužilaštvo je pročitalo iskaz preminulog svjedoka o zatrpavanju leševa i kopanju jama na putu od Konjević Polja prema Zvorniku.

22 Decembar 2014

Čišćenje terena i rafali

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine, zaštićeni svjedok Tužilaštva je ispričao da je tokom boravka na terenu, u Konjević Polju vidio zarobljavanje i odvođenje muškaraca.

10 Novembar 2014

Sugestije istražitelja

Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici je rekao da mu je tokom davanja izjave istražitelj sugerisao šta će ispričati o dešavanjima u Srebrenici 1995. godine.

3 Novembar 2014

Prijetnje istražioca

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je na Jahorini vidio osobu za koju je čuo da se zove Goran Sarić.

11 Februar 2014

Sarićeva kratka posjeta Bratuncu

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, vozač optuženog Gorana Sarića je posvjedočio da su u julu 1995. godine skupa otišli u Bratunac kako bi obišli jedinice Specijalne brigade policije, ali su se zadržali samo par minuta.

18 Oktobar 2013

Sarić negirao krivicu

Goran Sarić izjasnio se da nije kriv po optužnici koja ga tereti za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine.

29 August 2013

Sarić osumnjičen za genocid u Srebrenici

Državna agencija za istage i zaštitu (SIPA) uhapsila je Gorana Sarića zbog sumnje da je počinio genocid na području Srebrenice u julu 1995. godine.
10 Juli 2013

Srebrenički put života i smrti

Hasan Hasanović uspio se kroz šumu i brojne zasjede srpskih snaga probiti do teritorije pod kontrolom Armije BiH (ABiH) i tako preživjeti genocid u Srebrenici, ali njegov otac i brat blizanac nisu.

2 Juli 2013

Osporavanje svjedočenja o ubistvima Srebreničana

Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić nastavio je odbranu iskazom svjedoka Nenada Deronjića, koji je negirao da je u julu 1995. učestvovao u strijeljanju srebreničkih Bošnjaka kod sela Konjević Polje u opštini Bratunac.

3 Juni 2013

Sudbina zarobljenih bila zapečaćena 13. jula

U nastavku svjedočenja na suđenju Ratku Mladiću, bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Momir Nikolić izjavio je da mu je Mladić, dva dana poslije pada Srebrenice, u julu 1995. godine, na pitanje o sudbini zarobljenih Muslimana, odgovorio rukom odsječnim gestom iz kojeg se moglo zaključiti da će oni biti pobijeni.

1 April 2013

Odgođeno suđenje Radojkoviću

Suđenje Dejanu Radojkoviću za zločine u Srebrenici počinjene u julu 1995. godine odgođeno je pred Okružnim sudom u Bijeljini dok Sudsko vijeće ne donese odluku o statusu svjedoka.

30 August 2012

Nešković i Ilić: Zatražena oslobađajuća presuda

Odbrana Dragana Neškovića u završnoj riječi je zatražila da Sud BiH izrekne oslobađajuću presudu, istaknuvši da Državno tužilaštvo nije van sumnje dokazalo njegovu krivicu za zločine počinjene nad Srebreničanima u julu 1995. godine.
19 Januar 2012

Karadžić: Terorizam artiljerijom

Optuženi Radovan Karadžić negirao je pred Međunarodnim krivičnim sudom u Haagu da je Vojska Republike Srpske (VRS) 1992. i 1993. godine sprovodila etničko čišćenje Bošnjaka u istočnoj Bosni, a svjedok Tužilaštva Pyers Tucker je kazao da je progon “vidio svojim očima”.
11 Januar 2012

Karadžić: Hiljade mrtvih ljudi

Nakon trosedmične pauze, suđenje Radovanu Karadžiću u Haagu nastavljeno je iskazom zaštićenog svjedoka iz Srebrenice koji je ispričao da je sredinom jula 1995. godine preživio strijeljanje kod brane u selu Petkovci.