Jezik / Language:
 

Grad: Kiseljak

16 Januar 2015

Tužilaštvo na kraju suđenja odustalo od optužbi

Kantonalno tužilaštvo u Travniku je, prije iznošenja završnih riječi, odustalo od krivičnog gonjenja Bosiljka i Ljubomira Dilbera za zločine u Kiseljaku.

7 Januar 2015

Počelo suđenje za zločine u Kiseljaku

Čitanjem optužnice, izlaganjem uvodnih riječi i saslušanjem prvih svjedoka Optužbe, pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku počelo je suđenje Josipu Mariću za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima.

1 Decembar 2014

Saznanja o stradanju Vahida Klisure

U nastavku suđenja četvorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za zločin počinjen u Kiseljaku, svjedok Optužbe je rekao da mu je poznato da je Vahid Klisura stradao u ljeto 1993. godine.

5 Novembar 2014

Sjećanje na vojnika s dugom plavom kosom

U nastavku suđenja za zločin počinjen na području Kiseljaka, svjedok Izet Hodžurda se prisjetio pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku kako su 1. juna 1993. zarobljena dva pripadnika Armije BiH.

9 Oktobar 2014

Različiti iskazi svjedoka Planinčića

U nastavku suđenja četvorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za zločine počinjene u Kiseljaku, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Travniku je kazao da je u ljeto 1993. godine maltretiran u selu Behrići (općina Kiseljak).

8 Oktobar 2014

Počelo suđenje za zločin u Kiseljaku

Na početku suđenja četvorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za zločin počinjen u Kiseljaku, pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku svjedok Ramo Hatidžić je ispričao kako je 1. juna 1993. zarobljen, a potom maltretiran sa drugim pripadnicima Armije BiH. 

15 April 2014

Potvrđena optužnica za zločin u Kiseljaku

Kantonalni sud u Novom Travniku potvrdio je optužnicu protiv četiri bivša pripadnika jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) “Josip ban Jelačić” u Kiseljaku za zločin protiv ratnih zarobljenika.

6 Februar 2014

Protest zbog hapšenja u Kiseljaku

Veliki broj građana hrvatske nacionalnosti okupio se u središtu Kiseljaka kako bi iskazao nezadovoljstvo zbog hapšenja petorice bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji se sumnjiče za zločine počinjene u tom gradu. 

4 Februar 2014

Određen pritvor petorici uhapšenih

Kantonalni sud u Novom Travniku odredio je jednomjesečni pritvor sedmorici osumnjičenih za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen na području Kiseljaka.

20 Januar 2014

Ilijašević ide u zatvor nakon žalbe

Županijski sud u Zadru je prihvatio presudu kojom je odbjegli Dominik Ilijašević zvani Como osuđen na 15 godina zbog ratnog zločina i ubistva.

23 Decembar 2013

Hrvatska uskoro odlučuje o Ilijaševiću

Županijski sud u Zadru trebao bi odluku o izvršenju zatvorske kazne odbjeglom Dominiku Ilijaševiću zvanom Como donijeti sredinom januara 2014. godine.

11 Oktobar 2013

Zatraženo izvršenje presude Ilijaševiću

BiH je zatražila od Hrvatske priznavanje i izvršenje presude kojom je Dominik Ilijašević Como osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina i ubistva.

9 Oktobar 2013

Spreman zahtjev za izvršenje presude

Općinski sud Kiseljak pripremio je zahtjev za priznavanje i izvršenje sudske presude za osuđenog Dominika Ilijaševića zvanog Como, koji je krajem septembra pobjegao u Hrvatsku, čiji je državljanin.

7 Oktobar 2013

Za Comu još nije traženo izvršenje presude

U slučaju odbjeglog Dominika Ilijaševića zvanog Como, osuđenog na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina i ubistva, sporazum o izvršenju sudskih presuda između BiH i Hrvatske još nije primijenjen.

26 Septembar 2013

Raspisana potjernica za odbjeglim Ilijaševićem

Federalna uprava policije raspisala je potjernicu za odbjeglim Dominikom Ilijaševićem zvanim Como, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina.