Jezik / Language:
 

Grad: Kiseljak

9 Maj 2016

Ukinuta presuda Josipu Mariću

Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) ukinuo je presudu kojom je Josip Marić osuđen na godinu dana zatvora za zločin protiv civila počinjen 1993. na području Kiseljaka.

18 Februar 2016

Nezadovoljni presudom Mariću

Tužilaštvo i Odbrana zatražili su od Vrhovnog suda Federacije BiH (FBiH) ukidanje presude kojom je Josip Marić osuđen na godinu zatvora za zločine protiv civila, a oslobođen optužbi za zločin protiv zarobljenika na području Kiseljaka u junu i julu 1993. godine.

2 Septembar 2015

Zatraženo ustupanje predmeta Hrvatskoj

Kantonalno tužilaštvo u Travniku zatražilo je da se predmet protiv Marinka Stojanovića, optuženog za zločin na području Kiseljaka, ustupi Hrvatskoj na procesuiranje.

1 Septembar 2015

Potvrđena oslobađajuća presuda Škori i Milošu

Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je presudu Kantonalnog suda u Novom Travniku kojom su Miroslav Škoro i Dalibor Miloš oslobođeni optužbe za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen u ljeto 1993. godine na području Kiseljaka.

16 Juli 2015

Oslobađanje ili novo suđenje samo za Škoru

Federalno tužilaštvo FBiH zatražilo je od Vrhovnog suda FBiH da potvrdi oslobađajuću presudu Daliboru Milošu, dok je za Miroslava Škoru zatražilo novo suđenje zbog zločina počinjenih na području Kiseljaka u ljeto 1993. godine.

8 Juli 2015

Mariću godinu dana zatvora

Kantonalni sud u Novom Travniku osudio je Josipa Marića, bivšeg zapovjednika policije i dozapovjednika Sigurnosno-informativne službe (SIS) Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Kiseljak, na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu dana.

3 Juli 2015

Presuda Josipu Mariću 8. jula

Kantonalni sud u Novom Travniku izreći će presudu Josipu Mariću, optuženom za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika u srijedu, 8. jula.

15 Juni 2015

Marić negira iskaze svjedoka

Svjedočeći u svoju korist pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku, optuženi Josip Marić kazao je da se ne osjeća krivim za zločine u Kiseljaku.

20 Maj 2015

Optuženi Marić u Kreševu

U nastavku suđenja Josipu Mariću za zločine počinjene u Kiseljaku, svjedok Odbrane je kazao da je sredinom 1993. godine optuženog viđao na području općine Kreševo.

19 Maj 2015

Načelnik SIS-a ili penzionisani policajac

U Kantonalnom sudu u Novom Travniku, pet svjedoka Odbrane je govorilo o ratnom putu optuženog Josipa Marića, kojem se na teret stavlja ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika počinjen u Kiseljaku.

18 Maj 2015

Zarobljavanje čovjeka s bijelom maramom

Na suđenju Josipu Mariću pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku, svjedok Odbrane se prisjetio kako je u ljeto 1993. godine u selu Han Ploča pokupio jednog čovjeka koji je mahao bijelom maramom, te ga odveo u policijsku stanicu u Kiseljaku.

23 April 2015

Udarci Josipa Marića

Zaštićena svjedokinja Kantonalnog tužilaštva u Travniku ispričala je kako ju je optuženi Josip Marić u ljeto 1993. pretukao u njenoj kući u Kiseljaku.

10 Februar 2015

Potvrđena optužnica za silovanje kod Kiseljaka

Kantonalni sud u Novom Travniku potvrdio je optužnicu protiv Marinka Stojanovića za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Kiseljaka.

2 Februar 2015

Svjedokinja primila “indirektne” prijetnje

Prije nastavka suđenja za zločin počinjen u Kiseljaku, svjedokinja Ferida Karalić obavijestila je Odjel za podršku svjedocima Kantonalnog suda u Novom Travniku da je indirektno dobila prijetnje od optuženog Josipa Marića da ne svjedoči.

21 Januar 2015

Oslobađajuća presuda Škori i Milošu

Kantonalni sud u Novom Travniku oslobodio je Miroslava Škoru i Dalibora Miloša optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen na području Kiseljaka 1993. godine.