Jezik / Language:
 

Grad: Kamenica

18 Februar 2016

Nisu vidjeli civile u domu

U nastavku suđenja Draganu Glogovcu za zločine počinjene na području Zavidovića, svjedoci Odbrane su izjavili da nisu vidjeli civile u domu “Franjo Herljević”.

10 Decembar 2015

Psovke i udarci u Kamenici

Svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je čuo da je optuženi Dragan Glogovac udarao zarobljenike u domu “Franjo Herljević” u Kamenici, u blizini Zavidovića.
17 Decembar 2013

Odbijen zahtjev za ukidanje presude Deliću

Haški tribunal odbio je zahtjev za ukidanje presude Rasimu Deliću zbog navodne pristrasnosti jednog od sudija, ocijenivši da zbog smrti bivšeg komandanta Armije BiH, ne postoji zakonska osnova za preispitivanje presude.

10 Juli 2013

Srebrenički put života i smrti

Hasan Hasanović uspio se kroz šumu i brojne zasjede srpskih snaga probiti do teritorije pod kontrolom Armije BiH (ABiH) i tako preživjeti genocid u Srebrenici, ali njegov otac i brat blizanac nisu.

21 Juni 2013

Odbrana Rasima Delića traži ukidanje presude

Advokatica Vasvija Vidović zatražila je ukidanje prvostepene presude Rasimu Deliću nakon nedavnog pisma Frederika Harhoffa, danskog sudije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY).

10 Juni 2013

Ratku Dronjku povećana kazna

Apelaciono vijeće Suda BiH je povećalo kaznu Ratku Dronjku sa 15 na 18 godina zatvora za zločine u Drvaru.

16 Maj 2013

Put u smrt

Svjedokinje iz Srebrenice opisale su na suđenju Ratku Mladiću kako su, poslije pada te enklave u julu 1995. godine, izgubile muževe, sinove i druge rođake koje je zarobila Vojska Republike Srpske (VRS).

22 Februar 2013

Dronjak: Žalbe na presudu

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH, Tužilaštvo i Odbrana su iznijeli žalbe na nepravomoćnu presudu Ratku Dronjku, prema kojoj je osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina u Drvaru.
13 April 2012

Dronjak: Završne riječi 10. maja

Saslušanjem posljednja dva svjedoka Odbrane, završeno je izvođenje dokaza na suđenju Ratku Dronjku, optuženom za zločine u Drvaru, a iznošenje završnih riječi Tužilaštva BiH najavljeno je za 10. maj.
29 Februar 2012

Dronjak: Smrt na liniji ili u logoru

U nastavku suđenja Ratku Dronjku, svjedok Odbrane je rekao kako optuženi kao upravnik zatvora u Kamenici nije imao ovlasti da dovodi, odvodi i učestvuje u razmjeni zarobljenika.
19 Januar 2012

Dronjak: Ukopavanje mrtvih pored logora

Ratko Dronjak, optužen za zločine u Drvaru, svjedočeći u svoju korist ispričao je da je kao upravnik vojnog  zatvora u Kamenici rijetko ulazio u prostorije gdje su bili ratni zarobljenici.
15 Decembar 2011

Dronjak: Hapšenja bošnjačkog stanovništva

Svjedok Odbrane na suđenju Ratku Dronjku, optuženom za zločine u Drvaru, rekao je da mu je poznato da su krajem maja 1992. godine počela hapšenja Bošnjaka s područja općine Ključ, ali da mu nije poznato da su ti ljudi odvođeni u Kamenicu.
3 Novembar 2011

Dronjak: Ulaganje materijalnih dokaza

Na suđenju za zločine u Drvaru, Državno tužilaštvo uložilo je materijalne dokaze, od kojih se neki odnose na ubistva počinjena u logoru Kamenica, a što se na teret stavlja optuženom Ratku Dronjku.

29 Septembar 2011

Dronjak: Ubijanje u Kamenici

Dva svjedoka Tužilaštva BiH govorila su o odvođenju njihovih najbližih u logor Kamenica (općina Drvar) koji se nisu vratili, a za što je optužen Ratko Dronjak.
2 Septembar 2011

Dronjak: Ubistvo brata

Na suđenju za zločine u Drvaru, svjedok Državnog tužilaštva kazao je da je njegov brat ubijen u blizini logora Kamenica kod Drvara nakon što ga je tražio upravnik tog logora.