Jezik / Language:
 

Grad: Jajce

20 Novembar 2013

Zabrinute međunarodne institucije

Međunarodne institucije u BiH izrazile su zabrinutost zbog puštanja na slobodu deset osoba koje su bile osuđene za ratne zločine i genocid, na kazne od 14 do 33 godine zatvora, do pokretanja novog sudskog postupka.

19 Novembar 2013

Deset osuđenika pred Apelacionim vijećem

Sud BiH je saopćio da će predmeti za deset osuđenih za ratne zločine i genocid koji su pušteni na slobodu biti vraćeni u drugostepeni postupak.

19 Novembar 2013

Traži se ostavka sudija Ustavnog suda BiH

Puštanjem na slobodu deset osuđenih za ratne zločine i genocid, žrtve su ponovo dovedene u situaciju da i skoro 20 godina nakon rata postanu žrtve sistema. Kako se to ne bi dozvolilo, pozivaju sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da daju ostavke.

18 Novembar 2013

Deset osuđenika pušteno na slobodu

Deset osuđenika za ratne zločine i genocid kojima je bila izrečena kazna u trajanju od 14 do 33 godine zatvora, zbog pogrešne primjene zakona, pušteni su na slobodu.

12 Novembar 2013

Ekshumirani posmrtni ostaci pet osoba, među njima i dijete

Na lokalitetu pravoslavnog groblja Biokovine kod Jajca počela ekshumacija tijela civila i pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS). Ekshumaciju obavlja Institut za nestale osobe BiH.

10 Decembar 2012

Sahranjena ljudska prava u BiH

Aktivisti za ljudska prava mirnim protestnim skupovima u više gradova u BiH ukazali su na gruba kršenja ljudskih prava širom zemlje.
2 Decembar 2011

Pronađeni ostaci šest ljudskih tijela

Na pravoslavnom groblju u Bravnici (općina Jajce) završena je dvodnevna ekshumacija, prilikom koje su pronađeni ostaci šest tijela.

 

15 Oktobar 2009

Marić: Sporazum upućen Sudu

Tužilaštvo BiH proslijedilo Sudu na razmatranje sporazum o priznanju krivice sklopljen sa Zoranom Marićem, optuženim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1992. godine u selu Tisovac, opština Jajce. 
14 Juli 2009

Optužnica protiv Zorana Marića

Državno tužilaštvo uputilo Sudu BiH na potvrđivanje optužnicu protiv Zorana Marića zbog zločina u Jajcu.
8 Juli 2009

Jednomjesečni pritvor Zoranu Mariću

Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor Zoranu Mariću, osumnjičenom za zločine u selima Ljoljići i Čerkazovići, općina Jajce.
5 Maj 2009

Pekez i ostali: Ukupno 35 godina zatvora

Drugostepenom presudom Mirko (Špire) Pekez i Milorad Savić proglašeni krivima za zločin počinjen na području općine Jajce.
28 April 2009

Pekez i ostali: Presuda 5. maja

U završnim riječima, Odbrane još jednom odbacile navode optužnice, dok je Tužilaštvo zatražilo da Sud izrekne dugoročne kazne dvojici optuženih za zločine počinjene na području Jajca.
7 April 2009

Pekez i ostali: Pucanje i rakija

Posljednji svjedok Tužilaštva potvrdio da zna da protiv njega postoji optužnica za ratne zločine, ali je rekao da ne dolazi u BiH jer boravi u Srbiji, čiji je državljanin.
14 April 2008

Pekez i ostali: Zupci u kotaču

Tužilaštvo i Odbrana iznijeli svoje završne riječi, a Sudsko vijeće će presudu izreći 22. aprila.
10 Mart 2008

Pekez i ostali: Iskaz protiv saučesnika

Drugooptuženi Mirko (Mileta) Pekez zatražio isključenje javnosti sa suđenja najavljujući da će odati imena svih osoba koje su učestvovale u strijeljanju Bošnjaka u Tisovcu