Jezik / Language:
 

Grad: Jajce

24 Maj 2016

Udarci preko stola u policiji u Jajcu

Dva svjedoka Kantonalnog tužilaštva u Travniku su optuženog Jozu Lovrenovića zvanog Cole prepoznala kao osobu koja je prednjačila u zlostavljanju zarobljenika u Policijskoj stanici Jajce.

18 April 2016

Mučenje u policijskoj stanici u Jajcu

U nastavku suđenja Jozi Lovrenoviću zvanom Cole pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku, svjedok Tužilaštva je opisao kako je maltretiran u čajnoj kuhinji policijske stanice u Jajcu.

24 Mart 2016

Vađenje zuba vješalicom

Pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku počelo je suđenje Jozi Lovrenoviću zvanom Cole za zločin počinjen u Jajcu i Mrkonjić Gradu.

14 Januar 2016

Potvrđena optužnica protiv Joze Lovrenovića

Kantonalni sud u Novom Travniku potvrdio je optužnicu protiv Joze Lovrenovića zvanog Cole za zločine nad ratnim zarobljenicima na području općina Jajce i Mrkonjić Grad.

20 Novembar 2015

Podignuta optužnica protiv Joze Lovrenovića

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Joze Lovrenovića zbog sumnje da je počinio zločin protiv ratnih zarobljenika na području općina Jajce i Mrkonjić Grad.

18 Decembar 2014

Zatražene mjere zabrane za braću Jozić

Tužilaštvo BiH je zatražilo da se trojici osumnjičenih za zločin počinjen nad civilima u Jajcu odrede mjere zabrane, čemu se Odbrane nisu protivile.

15 Decembar 2014

Uhapšeni osumnjičeni za zločine u Jajcu

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu uhapsili su Umrislava, Luku i Matu Jozića zbog sumnje da su u ljeto 1992. godine učestvovali u zločinima počinjenim nad civilima u Jajcu.

27 Januar 2014

Pekezu maksimalna zatvorska kazna

Sud BiH je osudio Mirka (Mile) Pekeza na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Jajca, primjenivši Krivični zakon bivše Jugoslavije.

25 Decembar 2013

Oko 90 posto optuženih na slobodi

Iako su optuženi i osumnjičeni za najteža krivična djela, od njih oko 100, samo je Sud BiH zadržao u pritvoru 14 osoba.

18 Decembar 2013

Pekezu i Saviću smanjene kazne

Apelaciono vijeće Suda BiH umanjilo je kaznu Mirku (Špire) Pekezu na deset godina, a Miloradu Saviću na 15 godina zatvora, osudivši ih po zakonu bivše Jugoslavije za zločin počinjen 1992. u Jajcu.

16 Decembar 2013

Mirko Pekez traži obnovu suđenja

Na sjednici Apelacionog vijeća Suda BiH, Mirko (Mile) Pekez zatražio je obnovu postupka nakon ukidanja pravosnažne presude kojom je bio osuđen na 29 godina zatvora zbog zločina počinjenog na području Jajca.

16 Decembar 2013

Nova presuda Pekezu i Saviću 18. decembra

Apelaciono vijeće Suda BiH u srijedu, 18. decembra, izreći će novu drugostepenu presudu Mirku (Špire) Pekezu i Miloradu Saviću, ranije osuđenim za zločine počinjene na području Jajca.

5 Decembar 2013

Odbijeni prijedlozi za pritvor

Apelaciono odjeljenje Suda BiH odbilo je prijedloge za određivanje pritvora devetorici koji su pušteni sa izdržavanja zatvorskih kazni za ratne zločine nakon što su im ukinute presude.  

28 Novembar 2013

Sud odlučuje o pritvoru za Pekeze i Savića

Tužilaštvo BiH je, zbog opasnosti od bjekstva, uticaja na saučesnike i narušavanja javnog reda i mira, zatražilo određivanje pritvora za Mirka (Špire) Pekeza, Mirka (Mile) Pekeza i Milorada Savića, koji su pušteni sa izdržavanja zatvorske kazne za ratne zločine.

20 Novembar 2013

Zatražen pritvor za deset bivših osuđenika

Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje pritvora za deset bivših osuđenika za ratne zločine i genocid koji su odlukom Suda BiH pušteni da se brane sa slobode, a koji su osuđeni na kazne od 14 do 33 godine zatvora.