Jezik / Language:
 

Grad: Jablanica

5 August 2016

Strožija ili blaža kazna za Mirsada Tahirovića

Pred Vrhovnim sudom Federacije BiH iznesene su žalbe na presudu kojom je Mirsad Tahirović osuđen na pet godina zatvora za zločine počinjene 1993. na području Jablanice.

14 April 2016

Nihadu Bojadžiću godinu dana zatvora

Sud BiH osudio je Nihada Bojadžića na godinu dana zatvora zbog zločina protiv ratnih zarobljenika počinjenih na području Jablanice u drugoj polovini 1993. godine.

30 Mart 2016

Odgođeno izricanje presude Bojadžiću

Izricanje prvostepene presude Nihadu Bojadžiću, nekadašnjem zamjeniku komandanta specijalnog odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH) optuženog za zločine počinjene u Jablanici, odgođeno je, saopćeno je iz Državnog suda.

30 Mart 2016

Bojadžić – silovatelj ili dobar ratnik

Nihad Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta specijalnog odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), u iščekivanju je nove presude, ovaj put za zločine u Jablanici. Izricanje presude u Sudu BiH zakazano je za četvrtak, 31. mart.

25 Februar 2016

Presuda Bojadžiću 31. marta

Vijeće Suda BiH zakazalo za 31. mart izricanje presude Nihadu Bojadžiću, zamjeniku komandanta odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH) optuženom da je počinio ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika na području Jablanice.

4 Februar 2016

Jedina pravilna odluka za Bojadžića

Odbrana je zatražila od Sudskog vijeća da Nihada Bojadžića, nekadašnjeg zamjenika komandanta odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), oslobodi optužbi za zločine počinjene u Jablanici u ljeto 1993. godine.

28 Januar 2016

Strašne sile zaštite

Odbrana Nihada Bojadžića tvrdi da on nije imao nadležnost nad objektom Muzeja “Bitka na Neretvi” u Jablanici, niti bilo kakva ovlaštenja nad zarobljenicima koji su tu bili zatočeni u drugoj polovini 1993. godine.

24 Decembar 2015

Tužilaštvo traži osuđujuću presudu za Bojadžića

U završnoj riječi Tužilaštvo BiH je zatražilo osuđujuću presudu za Nihada Bojadžića, nekadašnjeg zamjenika komandanta odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), zbog zločina u Jablanici počinjenih 1993. godine.

24 Novembar 2015

Tahirović osuđen na pet godina zatvora

Kantonalni sud u Mostaru osudio je Mirsada Tahirovića zvanog “Deba” na pet godina zatvora za nečovječno postupanje nad žrtvama hrvatske nacionalnosti 1993. na području Jablanice.

19 Novembar 2015

Presuda Tahiroviću iduće sedmice

U završnim riječima pred Kantonalnim sudom u Mostaru, Tužilaštvo je zatražilo da Mirsad Tahirović bude proglašen krivim za zločine počinjene u Jablanici, dok je Odbrana rekla da očekuje oslobađajuću presudu.

10 Novembar 2015

Materijalni dokazi na suđenju Tahiroviću

U nastavku suđenja Mirsadu Tahiroviću za zločin počinjen na području Jablanice 1993. godine, Kantonalno tužiteljstvo u Mostaru uložilo je materijalne dokaze.

19 Oktobar 2015

Premlaćivanje kod Rogića kuća

Svjedok Optužbe na suđenju za zločine počinjene na području Jablanice je izjavio da je 1993. obezbjeđivao zatočenike, ali da mu nije poznato da su zlostavljani.

8 Oktobar 2015

Nakon plesa – premlaćivanje

Na suđenju Mirsadu Tahiroviću pred Kantonalnim sudom u Mostaru, svjedok je kazao da je “Deba učestvovao u premlaćivanju zarobljenika” u Donjoj Jablanici.

17 Septembar 2015

Novčane isplate

Na suđenju za zločine počinjene u Jablanici, Tužilaštvo BiH uvrstilo je u sudski spis nekoliko dokumenata kojima namjerava osporiti tvrdnje Odbrane optuženog Nihada Bojadžića o novčanim isplatama.

14 Septembar 2015

Udarci Debe u Jablanici

Pred Kantonalnim sudom u Mostaru, u nastavku suđenja za zločine počinjene u Jablanici, svjedok Optužbe Miroslav Soko je rekao da ga je Mirsad Tahirović zvani Deba tukao tokom zatočenja.