Jezik / Language:
 

Grad: Ilijaš

20 Oktobar 2015

Nemaran rad ili nadležnost drugih

Disciplinski tužilac zatražio je da se tužilac Tužilaštva BiH Mirko Lečić proglasi krivim za nemaran rad na istrazi ratnih zločina počinjenih na području Ilijaša.

26 August 2015

Nemaran rad tužioca na ratnim zločinima

Ured disciplinskog tužioca pokrenuo je postupak protiv Državnog tužioca Mirka Lečića zbog nemarnog rada na istrazi za ratne zločine počinjene na području opštine Ilijaš.

26 Decembar 2014

Nepovratno uzet dio života

Nakon mjeseci provedenih u pritvoru, godina na suđenju, ipak neki optuženi bivaju oslobođeni krivice za ratne zločine. Pokušavaju ponovno živjeti “normalno”, ali kažu da im je suđenje uzelo dio života i ne može se zaboraviti. 

26 August 2014

Dobrovoljni odlazak iz Ilijaša

Jedan od ratnih lidera Srba iz Ilijaša, Ratko Adžić je na suđenju Ratku Mladiću posvjedočio da Bošnjaci i Hrvati tokom rata u BiH nisu bili protjerivani iz te sarajevske opštine.

24 April 2013

Optuženi određivao ko ide u živi štit

Na suđenju za zločin u Vogošći, svjedoci Tužilaštva BiH su rekli kako je optuženi Branko Vlačo u logoru Planjina kuća određivao ko će od zarobljenika ići na prinudni rad, uključujući i živi štit na brdu Žuč.

17 April 2013

Pakao u živom štitu

Na suđenju za zločine počinjene u Vogošći, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je 1992. godine bio zatočen u “Planjinoj kući”, gdje je viđao upravnika Branka Vlaču.

14 Mart 2013

Presuda Stanišiću i Župljaninu 27. marta

Haški tribunal izreći će u srijedu, 27. marta, presudu Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, optuženima za progon i druge zločine nad nesrpskim stanovništvom.

6 Decembar 2012

Stradanja u Ilijašu još uvijek bez kazne

Zbog zločina počinjenih na području općine Ilijaš, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu i Tužilaštvo BiH pokrenuli su nekoliko istraga protiv više od 120 osoba. Ipak, žrtve nisu zadovoljne jer se boje da neće živjeti dovoljno dugo da dočekaju pravdu.
22 Novembar 2011

Pustivuk: Okončan dokazni postupak

Saslušanjem posljednjih svjedoka Vijeća Suda BiH, okončan je dokazni postupak na suđenju Srpku Pustivuku, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u maju 1992. godine na području općine Ilijaš.
28 Septembar 2011

Pustivuk: Moralan i profesionalan policajac

Svjedok Odbrane Srpka Pustivuka, optuženog za zločin počinjen u Ilijašu, tvrdi da policija nije planirala niti izvršila napad na selo Gornja Bioča krajem maja 1992. godine.

23 August 2011

Pustivuk: Okončan dokazni postupak Tužilaštva

Saslušanjem posljednjih svjedoka i ulaganjem materijalnih dokaza, Državno tužilaštvo okončalo je dokazni postupak na suđenju Srpku Pustivuku, optuženom za zločine na području Ilijaša.
17 Juni 2011

Smanjenje troškova u Sudu BiH

U cilju smanjenja troškova koje smatra “nepotrebnim”, Državni sud je pooštrio kriterije na osnovu kojih se odlučuje koliko će branilaca činiti odbranu optuženih za ratne zločine.
17 Maj 2011

Pustivuk: S ranjenim djetetom na rukama

Na suđenju za zločine počinjene u Ilijašu, svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su kako su nakon ubistva dvojice komšija, ostali Bošnjaci bili zatočeni u školi u Gornjoj Bioči, a potom odvedeni u različite logore.
13 Maj 2011

Sljedeće sedmice: Odluka o sporazumu za zločine u Bugojnu

Nakon dva ročišta na kojima je razmatran sporazum koji je Enes Handžić, nekadašnji pripadnik Armije BiH (ABiH), potpisao sa Tužilaštvom BiH, naredne sedmice bi Sud BiH trebalo donijeti odluku da li će prihvatiti ili odbiti njegovo priznanje krivice.
19 April 2011

Pustivuk: Četa sa optuženim na čelu

Svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je u maju 1992. godine Srpko Pustivuk, tadašnji pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ilijaš, predvodio grupu naoružanih ljudi koji su, kako stoji u optužnici, izvršili napad na selo Gornja Bioča.