Jezik / Language:
 

Grad: Hag

10 August 2016

Tribunal naredio Srbiji da sarađuje u slučaju troje radikala

Haški tribunal naredio je vlastima Srbije da sarađuju u postupku protiv tri člana Srpske radikalne stranke (SRS) optužena za nepoštivanje suda, naglasivši da je to međunarodna pravna obaveza.


5 August 2016

Haška arhiva uskoro u Sarajevu i Srebrenici

Haški tribunal u završnoj je fazi pregovora o osnivanju informativnih centara u Sarajevu i Srebrenici koji bi sadržavali arhivu ovog suda, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

17 April 2015

Šešelj traži da se Brammertz otpusti

Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj zatražio je od Haškog tribunala da pokrene disciplinski postupak protiv glavnog tužioca Sergea Brammertza i da bude razriješen dužnosti.

14 April 2015

Brammertz traži da Tribunal hitno vrati Šešelja u Haag

Haško tužilaštvo zatražilo je od Apelacionog vijeća da naredi vraćanje Vojislava Šešelja u pritvor u Haag “u roku od jednog dana”.

7 Novembar 2014

Tribunal odobrio privremeno oslobađanje Šešelja

Haški tribunal je odobrio privremeno puštanje na slobodu lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, zbog njegovog zdravstvenog stanja.

13 Oktobar 2014

Stariji, bolesniji i obrazovaniji

Pritvor u Scheveningenu je vrlo neobičan. Tih je i ne smrdi. Nema buke, mirisa znoja i prljavštine – bili su prvi utisci Mikka Sarvele o Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija (UN) u Haagu kada je prije 15 mjeseci došao na poziciju upravnika.    

16 Juli 2014

Holandija djelimično odgovorna za stradanje Srebreničana

Holandija je proglašena krivom za stradanje Srebreničana koje su njeni vojnici 13. jula 1995. godine iz baze bataljona predali srpskim snagama.

29 April 2014

Manjak volje i rada u Tužilaštvu BiH

Glavni Haški tužilac Serge Brammertz izjavio je da je nakon nedavne posjete Sarajevu razočaran napretkom u istragama koje je Haško tužilaštvo prije nekoliko godina prebacilo Tužilaštvu BiH.

15 Januar 2014

Nastavak suđenja Karadžiću nakon pauze

Nakon novogodišnje pauze, suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom biće nastavljeno u četvrtak iskazima novih svjedoka Odbrane.

8 Januar 2014

Uskoro Mladić na klupi za svjedoke

Radovan Karadžić obavijestio je Ured registrara Haškog tribunala da bi Ratko Mladić trebao započeti svjedočenje u korist Odbrane u utorak, 28. januara.

24 Decembar 2013

Nacionalna politika diktira pomoć

Od svih zemalja bivše Jugoslavije, u Bosni i Hercegovini je bilo najviše poginulih u ratovima ranih devedesetih – njih oko 100.000 – dok je zbog rata svoje domove napustilo oko 2.2 miliona ljudi.

27 Novembar 2013

Pritvor u Scheveningenu nije “normalni” zatvor

Odgovarajući na novinarsko pitanje šta je na njega ostavilo najsnažniji utisak otkako je, prije četiri i po mjeseca, preuzeo komandu nad Pritvorskom jedinicom Haškog tribunala, sociolog iz Finske Mikko Sarvela nije se nimalo dvoumio: “Nema mirisa i zvukova karakterističnih za ‘normalni’ zatvor".

16 Oktobar 2013

Stanišić zatražio obustavljanje postupka

Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Mićo Stanišić zatražio je od Haškog tribunala da se poništi presuda kojom je osuđen na 22 godine zatvora za zločine počinjene u BiH, te da bude pušten na slobodu.

7 Oktobar 2013

Odbijen zahtjev za preispitivanje izuzeća Harhoffa

Posebno vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev Tužilaštva za preispitivanje odluke kojom je danski sudija Frederik Harhoff izuzet iz predmeta protiv Vojislava Šešelja.

7 Maj 2013

Suđenje Krstiću zbog nepoštivanja suda 28. maja

Haški tribunal je saopćio da će suđenje Radislavu Krstiću, bivšem generalu Vojske Republike Srpske (VRS), koji je optužen za nepoštivanje suda, početi 28. maja.