Jezik / Language:
 

Grad: Hag

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 249

Pravda za žrtve – doživotni zatvor

Poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Veselko i Ivo Raguž, Goran Vujović i drugi, te Mensur Memić i drugi.
U Fokusu je iznošenje završnih riječi na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske, Radovanu Karadžiću, pred Tribunalom u Haagu.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 240

Ispovijest Srebreničanke: Silovana nakon poroda

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Ratko Mladić,  Savo Babić, Goran Popović, te Predrag Milisavljević.

U rubrici Fokus govorimo o zločinu kojeg pravosudne institucije u BiH skoro 20 godina ne osuđuju – silovanju žena i djevojaka u Srebrenici u julu 1995. godine.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 239

Za zločine u Srebrenici 568 godina zatvora

 U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Ratko Mladić,  Abduladhim Maktouf, Ramiz Avdović i drugi, te Vitomir Racković.
U rubrici Fokus govorimo o tome koliko je presuda do sada izrečeno za genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 238

Srebrenički glas iz tišine

Dobrodošli u 238. izdanje emisije BIRN Radio Justice, u kojoj donosimo pregled suđenja za ratne zločine održanih protekle sedmice pred Sudom BiH i Tribunalom u Haagu, dok u rubrici Fokus poslušajte svjedočenje žene koja je bila žrtva silovanja u julu 1995. godine u Potočarima u Srebrenici, i koja prvi put o tome javno govori.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 236

Ohrabriti žrtve silovanja da javno govore o zločinu

 U 236. emisiji donosimo sedmični pregled sudjenja za ratne zlocine pred Sudom BiH i Tribunalom u Haagu, dok u rubrici Fokus govorimo o Globalnom samitu u London, gdje su predstavnici 123 zemlje svijeta pozvani da poduzmu konkretne korake kojima će spriječiti seksualno nasilje u ratu i kazniti počinioce.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 235

Sud BiH ukinuo anonimizaciju u presudama

U ovom izdanju  donosimo ovosedmični pregled sudjenja za ratne zlocine pred Sudom BiH i Tribunalom u Haagu, dok u rubrici Fokus govorimo o izmjeni pravilnika o pristupu informacijama Suda BiH, koji i dalje onemogućuje izdavanje kompletnih audio i video materijala sa suđenja za ratne zločine i drugih teških krivičnih djela.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 219

Na slobodi 41 haški osuđenik

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Radovan Karadžić, Vitomir Racković, Najdan Mlađenović i drugi, te Mehura Selimović i drugi.
 U Fokusu, pod naslovom ‘Na slobodi 41 haški osuđenik’, govore Mustafa Bisić, pomoćnik ministra pravde BiH i Magdalena Spalinska, portparolka ICTY.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 218

Jedan čovjek, jedan metak

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Radovan Karadžić, Aleksandar Cvetković, Aleksandar Cvetković, te Najdan Mlađenović i drugi.

U rubrici Fokus prenosimo priču Sefije Dizdarević,  čiji je suprug Sulejman ubijen 1992. godine u selu Čarakovo kod Prijedora. Njegovi posmrtni ostaci među prvima su koji identifikovani iz masovne grobnice Tomašica.

Radio Justice sedmični magazin – Epizoda 217

Predsjednik razočaran generalom

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Radovan Karadžić, Nikola Andrun, Aleksandar Cvetković i Dražen Mikulić.

U rubrici Fokus govorimo reakcijama na pojavljivanje Ratka Mladića na klupi za svjedoke na suđenju Radovanu Karadžiću pred Tribunalom u Hagu.

Radio Justice sedmični magazin - Epizoda 216

Maksimalna kazna nije opravdana

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Radovan Karadžić, Indira Kamerić, Petar Mitrović, te Ivan Zelenika i drugi.

U rubrici Fokus govorimo o tome šta porodice nestalih iz BiH koje su se žalile Evropskom sudu za ljudska prava očekuju nakon presuda po pitanju pronalaska njihovih najmilijih i kažnjavanju odgovornih.

Radio Justice sedmični magazin - Epizoda 215

Hvalio se da joj je ubio muža

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Radovan Karadžić;Rasim Lišančić i drugi; Željko Jukić; Veselko i Ivo Raguž, te Vehid Subotić.

U rubrici Fokus govorimo o dopunama Zakonu o slobodi pristupa informacijama, prema kojima će inspektori moći kažnjavati javne institucije koje građanima budu uskraćivale informacijama.

Radio Justice nedjeljni magazin: Epizoda 214

Najteži zločini često “padnu”

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Ratko Mladić, te Željko Jukić, te o potvrđivanju optužnice protiv četiri osobe zbog zločina počinjenih nad žrtvama srpske nacionalnosti 1992. godine na području Banovića.
U rubrici Fokus analiziramo rad Tužilaštva BiH u 2013. godini.

Radio Justice: Haška hronika - Epizoda 50

Davno ispričane priče ili znanje o masovnom zločinu

Tokom dokaznog postupka, Haško tužilaštvo je nalazima vojnih vještaka i svjedočenjima bivših pripadnika Vojske Republike Srpske pokušalo dokazati da je Ratko Mladić morao znati za zločine koji su počinjeni u BiH. S druge strane, Mladićeva Odbrana smatra da su dokazi Optužbe samo “davno ispričane priče”.

Radio Justice nedjeljni magazin: Epizoda 212

Različite verzije historije u školama

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Radovan Karadžić, Nisvet Gasal i drugi, Savo Babić, te Aleksandar Cvetković.


U rubrici Fokus saznajte na koji način srodnjoškolci u BiH dolaze do informacija o ratnim dešavanjima iz 90-tih.

Radio Justice: Haška hronika - Epizoda 49

Saslušan posljednji svjedok Tužilaštva protiv Mladića

Kroz iskaze dvojice oficira Vojske Republike Srpske osuđenih za zločine u Srebrenici, njihov vrhovni komandant Radovan Karadžić opovrgavao je prošle nedjelje u Haagu da je o masovnim ubistvima Srebreničana imao bilo kakvo saznanje.
Protekle sedmice, na suđenju bivšem komandantu VRS-a, Ratku Mladiću saslušan je posljednji svjedok Opužbe.