Jezik / Language:
 

Grad: Goražde

17 Januar 2014

Potvrđena optužnica za zločine u Goraždu i Višegradu

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja Dragana Šekarića tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području općina Goražde i Višegrad.

6 Januar 2014

Nedolazak osumnjičenog Alića

Sud BiH je zbog nedolaska osumnjičenog Zahida Alića odgodio ročište na kojem je Državno tužilaštvo trebalo iznijeti prijedlog za određivanje mjera zabrane sedmorici osumnjičenih za zločine počinjene u Rogatici.
30 Decembar 2013

Optužnica za zločine u Goraždu i Višegradu

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Dragana Šekarića kojom ga tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Goražde i Višegrad.

25 Oktobar 2013

Čuvari mira kao ratni zarobljenici ili taoci

Na haškom suđenju Ratku Mladiću, britanski general Jonathon Riley posvjedočio je da je Vojska Republike Srpske (VRS) krajem maja 1995. godine zarobila i kao taoce držala pripadnike UNPROFOR-a kojim je on komandovao.

17 Juli 2013

Pušteni osumnjičeni za zločin u Goraždu

Odlukom Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, Muhamed Adžem, Suljo Karkelj, Senad Halilović i Omer Uglješa, osumnjičeni za ratni zločin počinjen u Goraždu, pušteni su da se brane sa slobode.

27 Juni 2013

U Kantonalnom sudu Goražde nema ko da sudi

Ratni zločini neće se moći procesuirati pred Kantonalnim sudom u Goraždu ako ova institucija ne zaposli još sudija. Sredstva za njihovo zapošljavanje nisu osigurana ni za ovu godinu.

6 Mart 2013

Građani Goražda predali peticiju tužiocima

Neformalna grupa građana iz Goražda predala je peticiju Tužilaštvu Bosansko-podrinjskog kantona kojom zahtijeva istrage protiv odgovornih za zločine počinjene nad civilima tokom rata u ovom gradu.

29 Januar 2013

Mladić: Lični sukob

Tokom unakrsnog ispitivanja bivšeg komandanta UNPROFOR-a Ruperta Smitha, Odbrana Ratka Mladića istakla je da su “plavi šljemovi” Ujedinjenih nacija (UN) 1995. godine bili pristrasni u korist Bošnjaka, što je svjedok negirao.
16 Novembar 2012

Žrtve torture traže zakon za ostvarivanje prava

U gradovima širom BiH u narednih četrdeset dana bit će organizovano potpisivanje peticije u cilju prikupljanja podrške javnosti za donošenje Zakona o pravima žrtava torture na državnom nivou.
14 Maj 2012

Živković i Tadić: Zatvaranje Bošnjaka u Čajniču

Na suđenju za zločine u Čajniču, svjedok Odbrane Milorada Živkovića govorio je o pokušaju razmjene Bošnjaka iz Čajniča za zarobljene Srbe iz Goražda u maju 1992. godine.
20 April 2012

Karadžić: Nezakonita naređenja

Na suđenju Radovanu Karadžiću, vojni analitičar Haškog tužilaštva Richard Butler ocijenio je da je Karadžićeva Direktiva broj 4, upućena Vojsci Republike Srpske (VRS) u jesen 1992. godine, bila “protivzakonita” zato što je nalagala “vojni napad na civilno stanovništvo” u istočnoj Bosni.
19 Januar 2012

Karadžić: Terorizam artiljerijom

Optuženi Radovan Karadžić negirao je pred Međunarodnim krivičnim sudom u Haagu da je Vojska Republike Srpske (VRS) 1992. i 1993. godine sprovodila etničko čišćenje Bošnjaka u istočnoj Bosni, a svjedok Tužilaštva Pyers Tucker je kazao da je progon “vidio svojim očima”.
26 Januar 2011

Karadžić: Prijetnje smrću i živi štitovi

Dajući iskaz na suđenju Radovanu Karadžiću, nekadašnji komandant jedinice UNPROFOR-a koja je bila smještena u Goraždu, rekao je da je akcija vojske bosanskih Srba da uzmu pripadnike snaga Ujedinjenih nacija (UN) za taoce bila “naređena i koordinirana na visokom nivou”.
31 Oktobar 2008

Sjećanja koja i dalje proganjaju

Midheta Orelj je krajem maja 1992. godine izgubila osam članova porodice, a onda je zarobljena. Preživjela je zatočeništvo, zlostavljanja, zbjegove... Danas radi sa drugim ljudima koji su preživjeli isto ili slično, želeći im pomoći.
16 April 2008

Goražde: Zaboravljeni zločini

Iako je Goražde više od 1.300 dana bilo pod opsadom, Kantonalni sud u tom gradu nije procesuirao nijedan predmet ratnog zločina, dok je tužilaštvo podiglo dvije optužnice, ali za ratne zločine u Višegradu, koje je uputilo Državnom tužilaštvu.