Jezik / Language:
 

Grad: Goražde

29 August 2016

Sejdić: Paćenička sredina za sve

Na suđenju bivšem komandantu Prve višegradske brigade Armije BiH (ABiH), svjedok Tužilaštva BiH prvo je kazao da nije imao informaciju da stanovništvo sela Bučje (općina Goražde) predstavlja bezbjednosnu opasnost, da bi tokom unakrsnog ispitivanja naveo da je možda i pogriješio.

11 Juli 2016

Sejdić: Istina u dokumentaciji Ratnog predsjedništva

Na suđenju bivšem komandantu Prve višegradske brigade Armije BiH (ABiH) Ahmetu Sejdiću, svjedok Državnog tužilaštva govorio je o radu Ratnog predsjedništva u Goraždu te odluci o razoružanju sela Bučje u toj općini.

7 Juli 2016

Merkez i drugi: Loši uslovi u Goraždu

Na suđenju Ibri Merkezu, Predragu Boguniću i Ešefu Huriću za zločine počinjene na području Goražda, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je vidio optužene tokom svog zatočeništva u Sekretarijatu unutrašnjih poslova (SUP) u Goraždu.

16 Juni 2016

Zabranjeno skrivanje u podrumu

Na suđenju za zločine počinjene u Goraždu, svjedokinje Tužilaštva BiH ispričale su da su od jula do oktobra 1992. godine bile zatvorene u stambenoj zgradi u tom gradu, sa još sedamdesetak sugrađana srpske nacionalnosti.

16 Juni 2016

Oblaganje vozila za prijevoz ranjenih

Na suđenju četvorici optuženih za ubistva ratnih zarobljenika na području Goražda, svjedok Odbrane ispričao je kako su pozvali u ispomoć brigadu na čijem je čelu bio optuženi Muhamed Adžem.

13 Juni 2016

Ratno predsjedništvo formirano u privatnoj kući

Na suđenju Ahmetu Sejdiću, bivšem komandantu Prve višegradske brigade Armije BiH (ABiH) optuženom za zločine na području Rudog, Višegrada i Goražda, prvi svjedoci Državnog tužilaštva govorili su o formiranju i radu Ratnog predsjedništva u Goraždu.

30 Maj 2016

Počelo suđenje Ahmetu Sejdiću

U Sudu BiH je počelo suđenje Ahmetu Sejdiću, ratnom komandantu Prve višegradske brigade Armije BiH (ABiH), za zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjen na području Rudog, Višegrada i Goražda.

19 Maj 2016

Nisu se mogli skloniti od granata

Na suđenju za zločine počinjene u Goraždu, svjedok Tužilaštva je ispričao kako je u julu 1992. godine s majkom odveden iz svog stana i zatočen u zgradi sa još 70 osoba srpske nacionalnosti.

19 Maj 2016

Operacija oslobađanja Goražda

Na suđenju četvorici optuženih za ubistva ratnih zarobljenika na području Goražda, prvi svjedoci Odbrane pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu govorili su o operaciji “Krug”, kada su vidjeli neke od optuženih.

28 April 2016

Oslobođeni nakon povlačenja Srba

Na suđenju za zločine počinjene u Goraždu, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je kako je bio zatočen u jednom stanu sa još 70-ak sugrađana.

21 April 2016

Odrasli u danu

Na suđenju za zločin počinjen na području Goražda, svjedoci Tužilaštva BiH su ispričali kako su bili zatvoreni u stambenoj zgradi sa sedamdesetak drugih civila srpske nacionalnosti.

21 April 2016

Završen dokazni postupak Tužilaštva

Ulaganjem posljednjih materijalnih dokaza, Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu okončalo je dokazni postupak na suđenju četvorici optuženih za zločin počinjen na području Goražda.

14 April 2016

Kao glineni golubovi u Goraždu

Na suđenju za zločin počinjen na području Goražda, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je zajedno sa 75 osoba srpske nacionalnosti bio zatvoren u stanovima stambene zgrade.

7 April 2016

Merkez sve određivao

Na suđenju trojici optuženih za zločin protiv srpskih civila počinjen na području Goražda, prvi svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je sa porodicom i drugima bio zatvoren u jednom stanu.

28 Mart 2016

Suđenje Ahmetu Sejdiću počinje 18. aprila

Suđenje Ahmetu Sejdiću, bivšem komandantu Prve višegradske brigade Armije BiH (ABiH) optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području općina Rudo, Višegrad i Goražde, počinje 18. aprila.