Jezik / Language:
 

Grad: Glogova

14 Novembar 2012

Mlađenović i ostali: Kuće koje treba spaliti

Svjedok Tužilaštva BiH potvrdio je pred Državnim sudom da je 3. maja 1992. godine sa tavana svoje kuće u selu Hranča (opština Bratunac) vidio optuženog Najdana Mlađenovića kako vojnicima prstom pokazuje na kuće koje je taj dan trebalo zapaliti.
27 Juli 2012

Optužnica vraćena na doradu

Tužilaštvo BiH je, zbog bojazni od uticaja na svjedoke i saučesnike, zatražilo produženje pritvora za Savu Živkovića, osumnjičenog da je 1992. počinio zločin protiv čovječnosti na području Bratunca. Odbrana traži da se osumnjičeni pusti na slobodu.
8 Mart 2012

Karadžić: Povezane oči i svezane ruke

Bivši istražitelj Tužilaštva Haškog tribunala Dean Manning na suđenju Radovanu Karadžiću kazao je da je u svim masovnim grobnicama povezanim sa padom Srebrenice, otkrivenim do 2001. godine, pronašao dokaze da su žrtve bile muslimani, koji su strijeljani, a mnogima su u trenutku smrti oči bile povezane, a ruke svezane.
10 Februar 2012

Karadžić: Građani nisu znali za ubistva u Srebrenici

Na suđenju Radovanu Karadžiću, svjedok Tužilaštva Milenko Katanić izjavio je da mu je u julu 1995. civilni komesar za Srebrenicu Miroslav Deronjić rekao da je pukovnik Vojske Republike Srpske (VRS) Ljubiša Beara došao u Bratunac da traži mjesta za zatočenje i “vjerovatno” ubistva srebreničkih Bošnjaka.
11 Januar 2012

Karadžić: Hiljade mrtvih ljudi

Nakon trosedmične pauze, suđenje Radovanu Karadžiću u Haagu nastavljeno je iskazom zaštićenog svjedoka iz Srebrenice koji je ispričao da je sredinom jula 1995. godine preživio strijeljanje kod brane u selu Petkovci.
23 August 2011

Karadžić: Ubistva u Glogovi

Svjedok Haškog tužilaštva ispričao je na suđenju Radovanu Karadžiću kako su u maju 1992. godine “srpske snage” ubile 68 ljudi bošnjačke nacionalnosti u selu Glogova u opštini Bratunac.
15 Juni 2011

Započela ekshumacija žrtava genocida

Službenici Instituta za traženje nestalih osoba (INO) BiH, uz pomoć Državnog tužilaštva, započeli su ekshumaciju posmrtnih ostataka na lokalitetu Ljeljen Do (općina Srebrenica), gdje se, prema prikupljenim dokazima, nalazi masovna grobnica žrtava iz Srebrenice.
9 Juni 2011

Jević i ostali: Dvostruko manji broj ubijenih

U nastavku suđenja četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, vještak Odbrane je izjavio da se s primarnim masovnim grobnicama Ravnice i Glogova (općina Bratunac) može povezati 512 tijela.

16 Juni 2010

Ivanović: Likvidiranje zarobljenih i uklanjanje tijela

Tokom nešto više od devet mjeseci suđenja, Tužilaštvo BiH pokušalo je dokazati da je Željko Ivanović zvani Arkan, bivši pripadnik Drugog odreda Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), počinio genocid nad Srebreničanima u julu 1995. godine.
24 Decembar 2009

Ivanović: Intenzivno neprijatan miris

Nekadašnji vozač Civilne zaštite u Zvorniku, svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Željku Ivanoviću, ispričao je kako je u julu 1995. godine prevozio tijela ubijenih civila od Kravice do mjesta Glogova, gdje su i ukopana.
15 Oktobar 2009

Srebrenica: 408 godina za hiljade života

Za genocid u Srebrenici do sada su izrečene dvije presude, jedna pred Tribunalom u Haagu i jedna pred Sudom BiH. Za druge zločine počinjene u julu 1995. u ovom gradu osuđeno je 16 osoba na ukupno 408 godina zatvora.
12 Mart 2008

Kravica: Odbrana ukazala na upitan kredibilitet vještaka

Bivši haški istražitelj tvrdi da ostaci tijela pronađeni u srebreničkim grobnicama bez sumnje potiču iz skladišta u Kravici.
1 August 2007

Kravica: Masovna grobnica Glogova

Zajednički svjedok Odbrana jedanaestorice optuženih za genocid u Srebrenici govorio je o ukopavanju leševa u masovnu grobnicu Glogova.