Jezik / Language:
 

Grad: Glogova

13 Maj 2014

Optuženi negira učešće u akcijama

Nezir Merdžić, optužen za ratni zločin počinjen u selu Glogova (opština Bratunac) 1992. godine, negirao je pred Okružnim sudom u Bijeljini da je na bilo koji način učestvovao u zločinu za koji je optužen.

8 April 2014

Merdžić nije bio u Glogovi

U nastavku suđenja pred Okružnim sudom u Bijeljini, svjedok Odbrane Jusuf Muharemović je kazao da se optuženi Nezir Merdžić od maja do novembra 1992. godine nalazio u selu Hrnjčići (opština Bratunac), koje je preko 15 kilometara udaljeno od Glogove.

11 Februar 2014

Presuda Mlađenoviću i Živkoviću početkom marta

Iznoseći završnu riječ, Odbrane Najdana Mlađenovića i Save Živkovića zatražile su da se optuženi oslobode krivice za zločine počinjene u Bratuncu, a izricanje presude zakazano je za 4. mart.
4 Februar 2014

Tužilaštvo traži kaznu za Mlađenovića i Živkovića

Tužilaštvo BiH zatražilo je u završnoj riječi da Najdan Mlađenović i Savo Živković budu proglašeni krivima za zločine počinjene na području Bratunca 1992. godine, te da budu kažnjeni po zakonu.

24 Decembar 2013

Mobilizacija u Bratuncu

U nastavku suđenja za zločin počinjen u Bratuncu, dodatni svjedok Tužilaštva BiH izjavio je kako je izviđačko-diverzantski vod popunjavan u aprilu i maju 1992. godine, ali da ne zna je li optuženi Najdan Mlađenović bio pripadnik tog voda. 

23 Decembar 2013

Svjedok će biti priveden

Suđenje Neziru Merdžiću, optuženom za zločin počinjen 1992. u Bratuncu, odgođeno je pred Okružnim sudom u Bijeljini zbog nepojavljivanja svjedoka Optužbe Samira Avdića.

12 Novembar 2013

Vojnici s čarapama na glavi u Hranči

Na suđenju za zločin počinjen u Bratuncu, svjedok Odbrane Najdana Mlađenovića je izjavio kako je u maju 1992. godine u selu Hranča vidio maskirane vojnike koji su mu izdavali naredbe u vezi sa prevozom civila. 

29 Oktobar 2013

Dan kad je gorjela Hranča

Na suđenju za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Bratunca u maju 1992. godine, svjedokinja Odbrane izjavila je da je na dan kada su gorjele kuće u selu Hranča, optuženi Najdan Mlađenović bio s grupom komšija u obližnjem šumarku.

8 Oktobar 2013

U šumarku s optuženim Mlađenovićem

U nastavku suđenja za zločin počinjen u Bratuncu, svjedok Odbrane je rekao da je 3. maja 1992. sa optuženim Najdanom Mlađenovićem bio u šumarku nedaleko od sela Hranča (općina Bratunac), ali da nisu vidjeli šta se dešavalo u selu.
17 Septembar 2013

S optuženim u šumi

U nastavku suđenja za zločin počinjen u Bratuncu, svjedok Odbrane je kazao kako je optuženi Najdan Mlađenović 3. maja 1992. bio s njim u susjednom selu a ne u Hranči, gdje je počinjen zločin za koji se tereti.

27 August 2013

Vojska bez “motorole”

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Bratunca, svjedok Odbrane je kazao kako tokom 1992. godine nije postojao sistem komunikacijske veze, te da su “motorole” mogli kupiti pojedinci koji su imali novca.

20 August 2013

Kontradiktorna svjedočenja

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Bratunca, Odbrana optuženog Najdana Mlađenovića je navela da su svjedoci Tužilaštva BiH drugačije govorili u istrazi u odnosu na suđenje.

19 August 2013

Preko 6.800 identifikovanih Srebreničana

Do aprila ove godine, analizom posmrtnih ostataka identifikovano je 6.849 osoba stradalih poslije pada Srebrenice u ruke Vojske Republike Srpske (VRS) u julu 1995, posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću istražitelj Tužilaštva Dušan Janc.

15 Juli 2013

Dokazi iz 21 masovne grobnice

Ekspert za forenzičku arheologiju Richard Wright posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću u Haagu da tokom ekshumacija 21 masovne grobnice povezane sa padom Srebrenice nije pronašaoništa što bi ukazivalo da su u njima pokopane osobe koje su poginule u borbi.

10 Juli 2013

U grobnicama nisu poginuli borci

Na suđenju Ratku Mladiću, nekadašnji istražitelj Haškog tužilaštva Dean Manning odbacio je mogućnost da su u masovnim grobnicama povezanim s padom Srebrenice u julu 1995. bile pokopane osobe ubijene u borbama.