Jezik / Language:
 

Grad: Gacko

3 Septembar 2014

Optuženi nije došao na izjašnjenje

Vitomir Popić, optužen za ratni zločin protiv čovječnosti počinjen na području Gacka, nije se pojavio pred Sudom BiH, gdje se trebao izjasniti o krivici.

29 August 2014

Sljedeće sedmice izjašnjenje o krivnji Popića

Pred Državnim sudom naredne sedmice o krivnji će se izjasniti Vitomir Popić, optuženi za zločine u Gacku počinjene 1992. godine.

14 Mart 2013

Presuda Stanišiću i Župljaninu 27. marta

Haški tribunal izreći će u srijedu, 27. marta, presudu Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, optuženima za progon i druge zločine nad nesrpskim stanovništvom.

15 Januar 2013

Potvrđena optužnica protiv Popića

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Vitomira Popića za zločin nad Bošnjacima počinjen na području Gacka.
18 Novembar 2011

Zatražen pritvor za Gorana Lučića

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH da odredi pritvor Goranu Lučiću, koji se sumnjiči za zločine protiv čovječnosti u Gacku.
20 April 2011

Lokalno pravosuđe: Traženje nestalih u Hercegovini

Nakon višemjesečne pauze zbog vremenskih uslova, Institut za nestale (INO) BiH počeo je sa traženjem nestalih osoba na području Hercegovine i pronašli su jednu NN osobu na lokalitetu Kruševica (opština Mostar).
21 Mart 2011

Bundalo i ostali: Preinačena prvostepena presuda

Apelaciono vijeće Suda BiH preinačilo je prvostepenu presudu izrečenu za zločine u Kalinoviku, te je Ratka Bundala i Neđu Zeljaju pravomoćno osudilo na ukupno 37 godina zatvora, dok je Đorđislavu Aškrabi odredilo ponovno suđenje.
30 Decembar 2010

Više od 300 godina zatvora

Odjel za ratne zločine Suda BiH je u šestoj godini rada osudio 15 osoba na ukupno 156 godina zatvora, a oslobodio sedam, dok u Državnom tužilaštvu tvrde da vode istragu protiv još 1.000 osumnjičenih za ratne zločine.
20 Decembar 2010

Savić i Mučibabić: Razdvajanje postupka

Državni sud razdvojio je postupke protiv Krste Savića i Milka Mučibabića, zbog bolesti drugooptuženog i činjenice da ne može prisustvovati suđenju.
25 Oktobar 2010

Lokalno pravosuđe: U Hercegovini se traga za još 750 osoba

Iako su na području Hercegovine do sada ekshumirana tijela više od 2.000 osoba, iz Instituta za nestale osobe ističu da se i dalje traga za još 750 nestalih.

16 Mart 2009

Bundalo i ostali: Neizbrisiva sjećanja na zločine

Preko 60 svjedoka Tužilaštva BiH govorilo o zločinima počinjenim na području Kalinovika, okrutnim ubistvima i seksualnom zlostavljanju civila.
12 Mart 2009

Savić i Mučibabić: Organizovani proces progona

Na kraju iznošenja završne riječi, Tužilaštvo BiH zatražilo od Sudskog vijeća da optužene proglasi krivima te im izrekne kazne po zakonu.
19 Februar 2009

Savić i Mučibabić: Sastanci policijskog rukovodstva

Dodatni svjedok Tužilaštva kazao da je optuženi Savić organizirao sastanke rukovodstva policije na kojima se “nije razgovaralo o protjerivanju i hapšenju Bošnjaka”.
11 Februar 2009

Savić i Mučibabić: Pucnjava u kući

Dodatna svjedokinja Tužilaštva BiH govorila o onome što je preživjela u svojoj kući u Nevesinju kada su je posjetili optuženi.
15 Januar 2009

Savić i Mučibabić: Podveleška škola

Odbrana Krste Savića izvođenje dokaza započela saslušanjem prvog svjedoka, koji je govorio o stanju na području istočne Hercegovine tokom 1992. godine.