Jezik / Language:
 

Grad: Gabela

10 Februar 2016

Logor, a ne pritvor

Na suđenju za zločine počinjene u općini Čapljina, svjedoci Tužilaštva ispričali su kako su se nakon skrivanja u šumi predali u strahu za vlastitu sigurnost i potom odvedeni u logor Gabela.

30 Januar 2014

Andrunu smanjena kazna za četiri godine

Sud BiH smanjio je kaznu Nikoli Andrunu sa 18 na 14 godina zatvora zbog zločina počinjenih u logoru Gabela (opština Čapljina) nakon što je primijenjen Krivični zakon bivše Jugoslavije.

24 Januar 2014

Presuda Andrunu 30. januara

Tužilaštvo BiH predložilo je da se Nikola Andrun, kojem je zbog pogrešne primjene zakona ponovljeno suđenje, osudi na kaznu zatvora ne manju od 18 godina, dok je Odbrana zatražila oslobađanje. 

23 Januar 2014

Odbrana traži oslobađanje Luke Perića

Odbrana Luke Perića zatražila je pred Vrhovnim sudom Federacije BiH ukidanje prvostepene presude kojom je on osuđen na dvije godine zatvora za zločine počinjene na području Čapljine.

17 Januar 2014

Sudsko vijeće čeka dokaz

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH počelo je ponovljeno suđenje Nikoli Andrunu, koji je pušten sa izdržavanja kazne nakon što mu je ukinuta presuda za zločin počinjen u Čapljini.

26 Novembar 2013

Ročište Andrunu odgođeno zbog promjene branioca

Ročište na kojem se trebao razmatrati prijedlog pritvora za Nikolu Andruna, koji je zbog pogrešne primjene zakona pušten sa odsluženja zatvorske kazne za ratni zločin, odgođeno je zbog promjene branioca.

20 Novembar 2013

Zatražen pritvor za deset bivših osuđenika

Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje pritvora za deset bivših osuđenika za ratne zločine i genocid koji su odlukom Suda BiH pušteni da se brane sa slobode, a koji su osuđeni na kazne od 14 do 33 godine zatvora.

20 Novembar 2013

Zabrinute međunarodne institucije

Međunarodne institucije u BiH izrazile su zabrinutost zbog puštanja na slobodu deset osoba koje su bile osuđene za ratne zločine i genocid, na kazne od 14 do 33 godine zatvora, do pokretanja novog sudskog postupka.

16 Septembar 2013

Modri od batina u Gabeli

U nastavku suđenja Luki Periću za zločine počinjene u logoru Gabela kod Čapljine, sudski vještak je pred Kantonalnim sudom u Mostaru izjavio da Šefik Kovačić zvani Sudo nije sposoban svjedočiti.

15 Juli 2013

Tjerani da skaču na glavu

U nastavku suđenja Luki Periću za zločine u logoru Gabela kod Čapljine počinjene u ljeto 1993. godine, trojica svjedoka Kantonalnog tužiteljstva u Mostaru su govorila o torturama nad bošnjačkim zatvorenicima.

20 Juni 2013

Krvavi zarobljenik u Gabeli

U nastavku suđenja Luki Periću za zločine u logoru Gabela počinjene u ljeto 1993. godine, dvojica svjedoka Kantonalnog tužiteljstva u Mostaru su govorila o premlaćivanjima bošnjačkih zatvorenika.

30 Mart 2013

Luka Perić negirao krivicu

 Pred Kantonalnim sudom u Mostaru, Luka Perić izjasnio se da nije kriv za zločine počinjene na području Gabele u srpnju 1993. godine.

8 Septembar 2011

Lokalno pravosuđe – Jarak: Ruke vezane žicom

Na suđenju Vlatku Jarku, prva svjedokinja Kantonalnog tužilaštva u Mostaru nije mogla sa preciznošću reći da li je optuženi odveo njenog sina u julu 1993. godine.
16 Juni 2011

Lokalno pravosuđe – Jarak: Optuženi se nije pojavio u sudnici

U Kantonalnom sudu u Mostaru odgođen je početak suđenja Vlatku Jarku, optuženom za ratni zločin počinjen u Stocu, jer se nije pojavio u sudnici.
30 Juni 2008

Andrun: Još jedna posjeta Gabeli

Apelaciono vijeće Suda BiH želi posjetiti logor Gabela sa svjedokom Tužilaštva koji bi trebao prepoznati mjesto gdje je boravio.