Jezik / Language:
 

Grad: Drvar

10 Juni 2015

Nekadašnji logori danas ruševine

Preživjeli logoraši i porodice ubijenih obišli su logore Prekaja i Kamenica u Drvaru, koji danas predstavljaju ruševine u koje se ne smije ući zbog lične sigurnosti. Razlog obilaska logora je podsjećanje na zločine koji su počinjeni tokom ratnog perioda.

23 April 2015

Bez saznanja o ubistvima u Ključu

Bivši komandant Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Grujo Borić je na suđenju Ratku Mladiću negirao da bilo šta zna o zločinima nad Muslimanima i Hrvatima počinjenim 1992. godine u zoni pod njegovom komandom.

22 April 2015

Mladić nije izdavao nezakonite naredbe

Svjedok Odbrane Grujo Borić je na suđenju Ratku Mladiću izjavio da mu optuženi nikada nije dao nezakonito naređenje.

27 Mart 2015

Smanjena kazna Ratku Dronjku

Primjenivši blaži zakon, Sud BiH smanjio je za tri godine kaznu Ratku Dronjku za zločine počinjene u Drvaru od 1992. do 1995. godine.

3 Februar 2015

Žalbe na visinu kazne Ratku Dronjku

Tužilaštvo BiH zatražilo je najmanje 30 godina zatvora za Ratka Dronjka zbog zločina počinjenih u Drvaru, dok je Odbrana tražila ublažavanje kazne.
1 Decembar 2014

Tužilaštvo traži preispitivanje odluke Ustavnog suda

Tužilaštvo BiH zatražilo je preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH kojom je djelimično ukinuta presuda kojom je Ratko Dronjak osuđen na 18 godina zatvora za zločine u Drvaru, uz obrazloženje da je jedan od sudija koji su učestvovali u ukidanju presude bio branilac optuženog.

10 Juni 2013

Ratku Dronjku povećana kazna

Apelaciono vijeće Suda BiH je povećalo kaznu Ratku Dronjku sa 15 na 18 godina zatvora za zločine u Drvaru.

13 Maj 2013

U Livnu uređuju prostoriju za zaštićene svjedoke

Kantonalni sud u Livnu će tijekom svibnja i lipnja 2013. godine prestati s procesuiranjem krivičnih predmeta zbog uređenja prostorija za zaštićene svjedoke i dvorane za suđenje, gdje bi se trebali procesuirati i predmeti ratnih zločina.

22 Februar 2013

Dronjak: Žalbe na presudu

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH, Tužilaštvo i Odbrana su iznijeli žalbe na nepravomoćnu presudu Ratku Dronjku, prema kojoj je osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina u Drvaru.
13 April 2012

Dronjak: Završne riječi 10. maja

Saslušanjem posljednja dva svjedoka Odbrane, završeno je izvođenje dokaza na suđenju Ratku Dronjku, optuženom za zločine u Drvaru, a iznošenje završnih riječi Tužilaštva BiH najavljeno je za 10. maj.
29 Februar 2012

Dronjak: Smrt na liniji ili u logoru

U nastavku suđenja Ratku Dronjku, svjedok Odbrane je rekao kako optuženi kao upravnik zatvora u Kamenici nije imao ovlasti da dovodi, odvodi i učestvuje u razmjeni zarobljenika.
19 Januar 2012

Dronjak: Ukopavanje mrtvih pored logora

Ratko Dronjak, optužen za zločine u Drvaru, svjedočeći u svoju korist ispričao je da je kao upravnik vojnog  zatvora u Kamenici rijetko ulazio u prostorije gdje su bili ratni zarobljenici.
15 Decembar 2011

Dronjak: Hapšenja bošnjačkog stanovništva

Svjedok Odbrane na suđenju Ratku Dronjku, optuženom za zločine u Drvaru, rekao je da mu je poznato da su krajem maja 1992. godine počela hapšenja Bošnjaka s područja općine Ključ, ali da mu nije poznato da su ti ljudi odvođeni u Kamenicu.
9 Decembar 2011

Sljedeće sedmice: Početak suđenja za zločine u Čapljini i Stocu

Pred Državnim sudom naredne sedmice počet će suđenje dvojici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su optuženi za zločine protiv civilnog stanovništva u Čapljini i Stocu.
3 Novembar 2011

Dronjak: Ulaganje materijalnih dokaza

Na suđenju za zločine u Drvaru, Državno tužilaštvo uložilo je materijalne dokaze, od kojih se neki odnose na ubistva počinjena u logoru Kamenica, a što se na teret stavlja optuženom Ratku Dronjku.