Jezik / Language:
 

Grad: Derventa

Radio Justice dnevni izvještaj: Lipovcu sedam godina zatvora

Lipovcu sedam godina zatvora

Prihvatanjem sporazuma o priznanju krivice, Sud BiH je osudio Damira Lipovca na sedam godina zatvora zbog ubistava, nečovječnog postupanja i pljačkanja civila srpske nacionalnosti na području Dervente.


Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 308

Traume djece silovane u ratu

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Almaz Nezirović, Ramiz Avdović i drugi, te Ivan Kraljević i drugi. U Fokusu govorimo o seksualnom zlostavljanju dječaka i djevojčica tokom rata, te posljedicama s kojima se žrtve danas suočavaju.

Radio justice dnevni izvještaj: Počelo suđenje za zločine na području Dervente i Bosanskog Broda

Počelo suđenje za zločine na području Dervente i Bosanskog Broda

Pred Sudom BiH počelo je suđenje Almazu Neziroviću, optuženom za ratni zločin počinjen nad srpskim civilima na području Dervente i Bosanskog Broda.

Radio Justice dnevni izvještaj: Lipovac potpisao sporazum o priznanju krivice

Lipovac potpisao sporazum o priznanju krivice

Bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Damir Lipovac potpisao je sporazum kojim je priznao krivicu za zločine počinjene 1992. na području Dervente.


Lokalno pravosuđe pod lupom

Epizoda 25

U ovom izdanju emisije Lokalno pravosuđe pod lupom saznajte najnovije vijesti sa suđenja za ratne zločine sa okružnih i kantonalnih sudova u Brčko Distriktu, Mostaru, Bihaću, Doboju, i Sarajevu. U rubrici fokus saznajte više o nastojanjima žrtava torture da ostvare svoja prava u BiH.

Lokalno pravosuđe pod lupom

Epizoda: 24

U ovom izdanju emisije Lokalno pravosuđe pod lupom poslušajte izvještaje sa suđenja za ratne zločine sa okružnih i kantonalnih sudova u Bihaću, Brčkom, Doboju, Tuzli, Mostaru  i Sarajevu. U rubrici Fokus saznajte o prvoj prepreci na putu implementacije državne Startegije tranzicijske pravde.

Lokalno pravosuđe pod lupom

Epizoda 21

U ovom izdanju emisije Lokalno pravosuđe pod lupom saznajte najnovije vijesti sa suđenja za ratne zločine sa okružnih i kantonalnih sudova u Banja Luci, Doboju, Sarajevu, Brčkom, i Bihaću. U rubrici Fokusu objavljujemo vijest o prvoj presudi u korist porodica civilnih žrtava rata pred Općinskim sudom u Sarajevu.

Lokalno pravosuđe po lupom

Epizoda 20

U ovom izdanju emisije Lokalno pravosuđe pod lupom saznajte najnovije vijesti sa suđenja za ratne zločine sa okružnih i kantonalnih sudova u Banja Luci, Mostaru, Brčkom, Doboju, Sarajevu, i Zenici. U rubrici Fokus objavljujemo reportažu o zahtjevima Vlade Brčko Distrikta da se uvede zaštita svjedoka u predmetima ratnih zločina.

Radio Justice nedjeljni magazin

Epizoda 95

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Lalović i Škiljević, Kuvelja, te Memić i ostali. U rubrici Fokus objavljujemo analizu o ratnim zločinima počinjenim u logoru Rabić kod Dervente.

Lokalno pravosuđe pod lupom

Epizoda 8

U ovom izdanju emisije Lokalno pravosuđe pod lupom poslušajte izvještaje sa suđenja za ratne zločine sa okružnih i kantonalnih sudova u Bihaću, Sarajevu, Tuzli, Brčko Distriktu, i Banja Luci. U rubrici Fokus saznajte o pripremi za procesuiranje zločina u Doboju, Derventi, Tesliću, Bosanskom Brodu, Bosanskom Šamcu, Odžaku, Orašju, i Modriči.

Radio Justice nedjeljni magazin

Epizoda: 80

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Krsto Savić, Novica Tripković, te Kornjača i ostali. U rubrici Fokus objavljujemo priču o izručenju Azre Bašić i zločinima u Derventi.

Radio Justice dnevni izvještaj: Podignuta optužnica za zločine u Derventi

Podignuta optužnica za zločine u Derventi

Tužilaštvo BiH je poslalo Državnom sudu na potvrđivanje optužnicu protiv Ivice Perkovića, nekadašnjeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji se tereti za zločine nad srpskim civilima u Derventi. 

Radio Justice dnevni izveštaj: Vrdoljak: Preispitivanje presude

Vrdoljak: Preispitivanje presude

Odbrana Ivice Vrdoljaka zatražila da se poništi ili preinači prvostepena presuda kojom je on osuđen na pet godina zatvora, čemu se Tužilaštvo usprotivilo.