Jezik / Language:
 

Grad: Čelebići

16 April 2015

Odmjeravanje kazne Esi Maciću

U obnovljenom suđenju protiv Ese Macića pred Sudom BiH, Odbrana je kazala da njihovom branjeniku treba smanjiti kaznu, dok Optužba predlaže kaznu u skladu sa zakonom.

7 Mart 2014

Tetovaže optuženog Ibre Macića

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Konjica, svjedoci Tužilaštva BiH su kazali da su bili zatočeni u logoru “Musala”, te su prepoznali optuženog Ibru Macića kao jednog od stražara.

1 August 2013

Smanjena kazna Esi Maciću

Apelaciono vijeće Suda BiH smanjilo je kaznu Esi Maciću sa 15 na 13 godina zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Konjica.

29 April 2013

Putem protiv zaborava

Posjetivši bivša mjesta zatočenja, preko 50 aktivista iz različitih dijelova BiH poručilo je da više nema mjesta negiranju zločina i diskriminaciji žrtava bilo koje nacionalnosti.

14 Novembar 2012

Macić: Vjerodostojan opis ili samoodbrana

Tokom dokaznog postupka, Optužba na suđenju Esi Maciću pokušala je dokazati da je optuženi učestvovao u ubistvu i premlaćivanju zatočenika u logorima Čelebići i Musala u Konjicu, dok Odbrana to negira. Sudsko vijeće će presudu izreći 15. novembra.
5 Oktobar 2012

Macić: Završna riječ Tužilaštva 15. oktobra

Ulaganjem u sudski spis posljednja dva dokumenta Odbrane, završeno je izvođenje dokaza na suđenju Esi Maciću, optuženom za ratne zločine počinjene u Konjicu.
6 Septembar 2012

Pojašnjenje svjedoka Zorana Đorđića

Na tekst objavljen 31. maja pod nazivom "Macić: Novac za istraživanje i prikirivanje zločina", u kojem stoji da je navode svjedoka Dragana Đorđića da je Macić ubio Milorada Kuljanina negirao Zoran Đorđić, tvrdeći da Dragan Đorđić nije bio očevidac tog ubistva, reagirao je svjedok Zoran Đorđić.
31 August 2012

Macić: Prijedlog optuženom

Na suđenju Esi Maciću za zločine počinjene kod Konjica, svjedok Odbrane ispričao je da se susreo sa optuženim te da mu je rekao da se sam prijavi za ubistvo u logoru Čelebići.
24 August 2012

Macić: Potraga za svjedokom

Suđenje Esi Maciću, optuženom za ratni zločin počinjen u Konjicu, odgođeno je zbog nedolaska svjedoka Tužilaštva BiH.
1 Juni 2012

Macić: Novac za istraživanje i prikrivanje zločina

Na suđenju za zločine počinjene kod Konjica, svjedoci Optužbe izjavili su da je Zoran Đorđić, koji je ranije svjedočio u korist Odbrane, tražio i uzimao novac od ljudi iz Konjica s ciljem navodnog istraživanja ili prikrivanja zločina.
25 Maj 2012

Macić: Ucjenjivanje svjedoka

Na suđenju za zločine počinjene kod Konjica, pripadnik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ispričao je kako je saznao da je Zoran Đorđić tražio novac od Dragana Đorđića kako ga na Sudu BiH ne bi predstavio kao lažnog svjedoka.
27 April 2012

Macić: Novi svjedoci Tužilaštva

Na suđenju Esi Maciću, optuženom za zločine u Konjicu, prihvaćen je prijedlog da budu pozvani novi svjedoci kojima Tužilaštvo BiH namjerava diskreditovati svjedoka Odbrane Zorana Đorđića.
13 April 2012

Macić: Završen dokazni postupak Odbrane

Ulaganjem materijalnih dokaza završen je dokazni postupak Odbrane na suđenju Esi Maciću, optuženom za zločine na području Konjica.
6 April 2012

Macić: Bedž zaboden u lobanju

Na suđenju za zločine kod Konjica, svjedok Odbrane je rekao da optuženi Eso Macić nije učestvovao u ubistvu zarobljenika Šćepe Gotovca, već da je to bejzbol palicom učinio Esad Landžo zvani Zenga.
16 Mart 2012

Macić: Premlaćivanje nakon predaje

Na nastavku suđenja Esi Maciću, svjedok Odbrane se prisjetio kako je premlaćivan u policijskoj stanici Musala i u logoru Čelebići (općina Konjic).