Jezik / Language:
 

Grad: Čapljina

Radio Justice dnevni izvještaj

Podignuta optužnica za zločine u Čapljini

Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv četiri bivša pripadnika policije zbog ratnog zločina počinjenog nad civilma na području Čapljine.


Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 283

Pravosudne karijere po skraćenom postupku

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Veselko i Ivo Raguž, Miroslav Duka i drugi, Slavko Savić te Željko Stanarević. U rubrici Fokus govorimo o pojavi sve češćeg upošljavanja mladih i manje iskusnih tužilaca na predmetima ratnih zločina u Tužilaštvu BiH.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 282

Selo pusto, zločin zaboravljen

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ilija Jurić, Goran Sarić, te Veselko i Ivo Raguž. U rubrici Fokus govorimo o neprocesuiranom zločinu počinjenom u junu 1992. godine u selu Čemerno (općina Ilijaš), kada su ubijene 32 osobe srpske nacionalnosti.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 275

Sjećanje na 116 nevinih žrtva iz Ahmića

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ivan Zelenika i drugi, Muhamed Šišić i drugi, te Goran Vujović i drugi. U rubrici Fokus govorimo o neprocesuiranom zločinu počinjenom 18. aprila 1993. godine na području Starog Viteza, te o obilježavanju 22. godišnjice zločina u Ahmićima, kada je ubijeno 116 civila.

Radio Justice dnevni izvještaj: Bivši HOS-ovci osuđeni na 24 godine zatvora

Bivši HOS-ovci osuđeni na 24 godine zatvora

Sud BiH osudio je četvoro bivših pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga na 24 godina zatvora za zločine u logoru Dretelj kod Čapljine i vojnoj ambulanti u Mostaru 1992. godine.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 268

Posljednja stanica – Štrpci

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Marijan Brnjić i drugi, Ivan Zelenika i drugi, te Željko Jukić.

U Fokusu je priča o zločinu koji se dogodio prije 22 godine u na stanici Štrpci, kad je iz voza oteto i ubijeno 20 putnika.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 258

Neprijavljivanje zločina glavni problem

U BiH postoji ogroman broj neriješenih predmeta seksualnog nasilja počinjenog u ratu, i to je veliki teret za bosanskohercegovačko pravosuđe, kazao je za BIRN Radio Justice -  Richard Rogers, stručnjak za međunarodno pravo. U emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Ivan Zelenika i drugi, Mitar Vlasenko i drugi, te Dragomir Soldat i drugi.

Radio Justice dnevni izvještaj: Završen dokazni postupak na suđenju za Dretelj

Završen dokazni postupak na suđenju za Dretelj

Saslušanjem dodatnog svjedoka Odbrane Srećka Hercega okončan je dokazni postupak na suđenju optuženima za zločine počinjene u Dretelju kod Čapljine.

Radio Justice dnevni izvještaj: Svjedok negirao da je bio komandant u Dretelju

Svjedok negirao da je bio komandant u Dretelju

Dodatni svjedok Odbrane Ediba Buljubašića, optuženog za zločine počinjene u Dretelju kod Čapljine, negirao je da je optuženom bio nadređen i da mu je izdavao naredbe.

Radio Justice dnevni izvještaj: Dodatni dokazi Tužilaštva i Odbrana

Dodatni dokazi Tužilaštva i Odbrana

Na suđenju za zločine počinjene u Dretelju kod Čapljine, Državno tužilaštvo uložilo je dodatne materijalne dokaze, nakon čega su Odbrane optuženih zatražile saslušanje dodatnih svjedoka.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 250

Optužnice i presude za ratne zločine mogu biti na internetu

Poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Radovan Karadžić,  Goran Popović, Vehid Subotić, te Ivan Zelenika i drugi. U Fokusu govorimo o novim smjernicama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) koje je ustanovilo da nema prepreka da optužnice i presude u predmetima ratnih zločina i drugih teških krivičnih djela budu objavljene na internet stranicama pravosudnih institucija.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 249

Pravda za žrtve – doživotni zatvor

Poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Veselko i Ivo Raguž, Goran Vujović i drugi, te Mensur Memić i drugi.
U Fokusu je iznošenje završnih riječi na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske, Radovanu Karadžiću, pred Tribunalom u Haagu.

Radio Justice dnevni izvještaj: Tužilaštvo traži ukidanje presude Ragužima

Tužilaštvo traži ukidanje presude Ragužima

Državno tužilaštvo zatražilo je ukidanje prvostepene presude kojom su Ivo i Veselko Raguž oslobođeni krivice za zločine počinjene 1993. godine na području Stoca i Čapljine. Odbrane su zatražile odbijanje žalbe i potvrđivanje prvostepene presude.

Radio Justice dnevni ivzještaj: Petrušić bio alfa i omega u Dretelju

Petrušić bio alfa i omega u Dretelju

 Edib Buljubašić, optužen za zločine počinjene u Dretelju kod Čapljine, svjedočeći u svoju korist rekao je da su srpski zatočenici u ovom objektu svakodnevno zlostavljani, a žene silovane.