Jezik / Language:
 

Grad: Čajniče

13 Novembar 2014

Zatraženo produženje pritvora Jovanovićima

Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora Milosavu, Marijanu i Slavku Jovanoviću, osumnjičenima za zločin počinjen u Čajniču, čemu su se Odbrane usprotivile.
10 Novembar 2014

Ukinut pritvor Stevi Jovanoviću

Stevo Jovanović, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) osumnjičen za zločine počinjene u Čajniču, pušten je iz pritvora.

10 Novembar 2014

Podignuta optužnica za ubistva civila u Čajniču

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu kojom se Stevo, Milosav, Marijan i Slavko Jovanović terete za ubistvo bošnjačkih civila počinjeno u selu Medoševići, općina Čajniče.

20 Oktobar 2014

Određen pritvor Jovanovićima

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor četvorici osumnjičenih da su počinili zločin na području Čajniča 1992. godine.

17 Oktobar 2014

Još dvojica Jovanovića uhapšena zbog ratnog zločina

Pripadnici Države agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Marijana i Slavka Jovanovića zbog sumnje da su počinili ratni zločin na području sela Medoševići, općina Čajniče.

16 Oktobar 2014

Jovanovići osumnjičeni za ubistva u Čajniču

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Stevu i Milosava Jovanovića zbog sumnje da su počinili zločin na području Čajniča.

21 Maj 2014

Kornjača osuđen na pet godina zatvora

Sud BiH osudio je Miluna Kornjaču na pet godina zatvora zbog zločina u Čajniču počinjenih u aprilu i maju 1992. godine.

20 Maj 2014

Ubistva i mučenje Bošnjaka u Čajniču

Nakon više od tri godine suđenja, Sud BiH će 21. maja izreći presudu Milunu Kornjači, koji je kao nekadašnji komandir jedinice “Plavi orlovi” optužen za zločine u Čajniču 1992.

16 April 2014

Presuda Kornjači 8. maja

Iznoseći završnu riječ, Milun Kornjača, optužen za zločin počinjen u Čajniču, rekao je da on nema veze sa hapšenjem ljudi, njihovim dovođenjem i onim što im se desilo. Izricanje presude zakazano je za četvrtak, 8. maj.

26 Mart 2014

Odbrana zatražila oslobađanje Kornjače

Odbrana je u završnoj riječi zatražila oslobađanje Miluna Kornjače od optužbi za zločine počinjene tokom 1992. godine na području općine Čajniče.

26 Februar 2014

Doprinio ubistvima civila

Drugog dana iznošenja završnih riječi, Tužilaštvo BiH je istaklo da je Milun Kornjača naredbom da se civili iz sela Brdo (općina Čajniče) odvedu na Mostinu i zatvore u metalni kontejner doprinio njihovim ubistvima.

19 Februar 2014

Prisutan na mjestima zločina

Milun Kornjača je bio dobro upućen u ratna dešavanja u Čajniču i mnogi svjedoci su potvrdili da je učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva, istaklo je Tužilaštvo na početku završne riječi.

22 Januar 2014

“Plavi orlovi” bez odrednice “paravojna jedinica”

Na suđenju Milunu Kornjači za zločine počinjene u aprilu i maju 1992. godine u Čajniču, saslušanjem dodatnog svjedoka završen je dokazni postupak Tužilaštva BiH.

15 Januar 2014

Vještak o povredama oštećenih

Na suđenju Milunu Kornjači za zločine počinjene u Čajniču u aprilu i maju 1992. godine, vještak sudske medicine iznio je nalaz i mišljenje o težini povreda za dvije osobe koje su u maju 1992. pregledane u medicinskim ustanovama u Čajniču i Pljevljima.

24 Decembar 2013

Kornjačina ovisnost o alkoholu

Na suđenju za zločine počinjene u Čajniču, vještakinja Odbrane je rekla kako je optuženi Milun Kornjača u proljeće 1992. godine imao nebitno smanjenu mogućnost upravljanja postupcima zbog ovisnosti o alkoholu.