Jezik / Language:
 

Grad: Bugojno

1 Septembar 2016

Odobreno vještačenje optuženog Velagića

Kantonalni sud u Novom Travniku odobrio je neuropsihijatrijsko vještačenje Muhka Velagića, optuženog za zločine nad ratnim zarobljenicima počinjene u julu 1993. godine na području Bugojna.

30 Juni 2016

Svjedočili roditelji ubijenog Marija Zrna

Svjedoci Optužbe ispričali su pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku kako su u ljeto 1993. godine saznali da im je u Bugojnu ubijen sin Mario Zrno.

20 Juni 2016

Optuženi sa skupinom muškaraca na groblju Crnići

U Kantonalnom sudu u Novom Travniku, u iskazu Perice Šistola navedeno je da je optuženi Muhko Velagić došao sa skupinom muškaraca na groblje Crnići, nadomak Bugojna, gdje su zarobljenici premlaćivani.

27 Maj 2016

Medicinsko vještačenje Sadikovića

Pred početak suđenja za ratni zločin počinjen u Bugojnu, Sud BiH je donio odluku da se uradi vještačenje zdravstvenog stanja optuženog Mehmeda Sadikovića.

25 Maj 2016

Premlaćivanje zarobljenika na groblju u Crnićima

Svjedok Vinko Zrno ispričao je pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku kako su u julu 1993. godine zarobljenici premlaćivani na groblju u Crnićima nadomak Bugojna.

27 April 2016

Premlaćivanje zarobljenika na mezarju

U Kantonalnom sudu u Novom Travniku svjedok je kazao da je optuženog Safeta Velagića vidio u grupi vojnika koji su tukli dvojicu zarobljenih na mezarju Crnići u blizini Vrbanje kod Bugojna.

23 Mart 2016

Haotično stanje u Vrbanji

U nastavku suđenja Muhki i Safetu Velagiću, optuženima za zločin protiv ratnih zarobljenika, svjedoci Optužbe govorili su o “haotičnom stanju” u Vrbanji i na mezarju Crnići kod Bugojna nakon sukoba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije RBiH (ARBiH) u ljeto 1993. godine.

26 Februar 2016

Udarci Muhke Velagića

Zaštićeni svjedok Kantonalnog tužilaštva u Travniku kazao je da je u julu 1993. godine vidio optuženog Muhku Velagića kako tuče Ivicu Lozančića u Vrbanji kod Bugojna.

25 Februar 2016

Civili tukli zarobljenike

U nastavku suđenja Muhki i Safetu Velagiću za zločine u Bugojnu počinjene u ljeto 1993. godine, dva svjedoka Optužbe su kazala da su saznali da su Marija Zrnu pretukli “civili u mjestu Crnići”.

3 Februar 2016

Saznanja o bratovoj smrti

U Kantonalnom sudu u Novom Travniku počelo je suđenje Muhki i Safetu Velagiću, bivšim pripadnicima Armije BiH (ABiH), za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen u Bugojnu.

25 Decembar 2015

Velagićima suđenje u Novom Travniku

Sud BiH donio je rješenje kojim je potvrđena nadležnost Kantonalnog suda u Novom Travniku za procesuiranje predmeta Safeta i Muhke Velagića, koji su optuženi za zločin počinjen na području Bugojna.

15 Decembar 2015

Potvrđena optužnica protiv Mehmeda Sadikovića

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Mehmeda Sadikovića za zločine počinjene nad ratnim zarobljenicima u Bugojnu 1993. godine.

18 Novembar 2015

Podignuta optužnica protiv Mehmeda Sadikovića

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mehmeda Sadikovića za zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene 1993. godine na području Bugojna.

16 Oktobar 2015

Nenadležan Kantonalni sud u Novom Travniku

Kantonalni sud u Novom Travniku proglasio se nenadležnim za procesuiranje dvojice pripadnika Armije BiH (ABiH) optuženih za ratni zločin počinjen u Bugojnu.

29 Januar 2015

Kukavici potvrđena kazna od četiri godine zatvora

Trećestepeno vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom je Musajb Kukavica osuđen na četiri godine zatvora za zločine počinjene nad ratnim zarobljenicima od 1993. do 1994. u Bugojnu.