Jezik / Language:
 

Grad: Breza

20 Maj 2016

Potvrđena šestogodišnja kazna Dediću

Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) potvrdio je presudu kojom je Hajrudin Dedić osuđen na šest godina zatvora za zločine u Brezi.

14 April 2016

Odbrana traži oslobađanje Dedića

Odbrana Hajrudina Dedića zatražila je od Vrhovnog suda Federacije BiH (FBiH) oslobađanje optuženog ili ukidanje prvostepene presude kojom je osuđen na šest godina zatvora za zločine u Brezi.

10 Decembar 2015

Dedić osuđen na šest godina zatvora

Kantonalni sud u Zenici ponovo je osudio Hajrudina Dedića na šest godina zatvora za zločine počinjene u Brezi.

27 Novembar 2015

Počelo ponovno suđenje Hajrudinu Dediću

Pred Kantonalnim sudom u Zenici počelo je obnovljeno suđenje Hajrudinu Dediću za zločine počinjene na području Breze.

22 Oktobar 2015

Hajrudinu Dediću ukinuta šestogodišnja kazna

Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je presudu kojom je Hajrudin Dedić osuđen na šest godina zatvora za mučenje i nečovječno postupanje prema civilima u Brezi.

10 Septembar 2015

Za Odbranu nedokazana krivica Dedića

Odbrana Hajrudina Dedića zatražila je od Vrhovnog suda Federacije BiH oslobađanje ili ukidanje presude kojom je optuženi osuđen na šest godina zatvora za mučenje i nečovječno postupanje prema civilima u Brezi.

8 Oktobar 2014

Hajrudin Dedić osuđen na šest godina zatvora

Kantonalni sud u Zenici osudio je Hajrudina Dedića na šest godina zatvora za zločine nad civilnim stanovništvom u Brezi.

24 Septembar 2014

Presuda Hajrudinu Dediću 8. oktobra

Nakon iznošenja završnih riječi, Kantonalni sud u Zenici zakazao je izricanje presude bivšem policajcu iz Breze Hajrudinu Dediću za 8. oktobar.

1 Septembar 2014

Dedić tvrdi da nije znao za zločine

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Brezi, optuženi Hajrudin Dedić izjavio je da nije učestvovao u privođenju i maltretiranju civila srpske nacionalnosti, te da o tome nije ništa znao do pokretanja istrage.

4 Juli 2014

Nije vidio optuženog

Šemsudin Softić izjavio je pred Kantonalnim sudom u Zenici da optuženog Hajrudina Dedića nije vidio u prostorijama policijske stanice u Brezi 10. juna 1992. kada je, prema navodima optužnice, učestvovao u premlaćivanju privedenih civila.

25 Juni 2014

Uznemireni civili u policijskoj stanici Breza

U nastavku suđenja Hajrudinu Dediću pred Kantonalnim sudom u Zenici, svjedoci Odbrane su rekli kako im nije poznato da su u prostorijama policijske stanice u Brezi 1992. godine maltretirani civili.

2 Juni 2014

S optuženim na punktu

Svjedoci Odbrane Hajrudina Dedića, optuženog za zločin počinjen u Brezi, izjavili su pred Kantonalnim sudom u Zenici kako im nije poznato da su civili nezakonito privođeni u policijsku stanicu i maltretirani. 

6 Maj 2014

Neljudsko maltretiranje u Brezi

U nastavku suđenja Hajrudinu Dediću pročitan je iskaz preminulog svjedoka Kantonalnog tužilaštva u Zenici koji je rekao da je u junu 1992. godine pretučen u policijskoj stanici u Brezi.

8 April 2014

Vještak konstatovao višestruke prijelome

U nastavku suđenja Hajrudinu Dediću za zločine počinjene u Brezi, vještak sudske medicine Željko Karan je izjavio da je na skeletnim ostacima oštećenih ustanovio višestruke prijelome rebara.

11 Mart 2014

Premlaćivanje do smrti

Svjedoci Tužilaštva na suđenju Hajrudinu Dediću, optuženom za zločin počinjen u Brezi, kazali su da optuženi nije tukao zarobljenike.