Jezik / Language:
 

Grad: Brčko District

16 Septembar 2013

Žrtve Bukvičke regije 21 godinu čekaju pravdu

Na obilježavanju godišnjice stradanja stanovnika Bukvičke regije (opština Brčko) u proteklom ratu, još jednom je istaknuto da ni 21 godinu nakon ubistva 65 i protjerivanja 2.500 stanovnika srpske nacionalnosti sa tog područja još uvijek niko nije odgovarao.

11 Septembar 2013

Udarci u skladištu u Gornjem Zoviku

U nastavku suđenja Asmiru Tatareviću i Arminu Omaziću pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta, svjedoci Optužbe su ispričali da su 1992. godine bili maltretirani tokom zatočeništva u Gornjem Zoviku, nedaleko od Brčkog.

30 August 2013

Logoraši se koriste u dnevnopolitičke svrhe

Nepostojanje zakona koji bi regulisao prava logoraša još je jedan pokazatelj da se ova kategorija društva koristi u dnevnopolitičke svrhe, te da se njome manipuliše, zaključak je sastanka mreže “Zajedno protiv torture” održanog u Brčkom.

26 Juli 2013

Ime i prezime govori počinioca ratnog zločina

Porodice žrtava i nestalih s područja Brčkog naglasile su kako im je važno da imaju presude i optužnice u predmetima ratnih zločina, te da svi trebaju znati ime i prezime počinioca zločina.
 

17 Juli 2013

Određen pritvor Popu Kostiću

Osnovni sud Brčko Distrikta odredio je pritvor Bobanu Popu Kostiću, optuženom za zločine u logoru “Luka” u Brčkom počinjene 1992. godine.

15 Juli 2013

Gušo i Suljagić oslobođeni krivice

Osnovni sud Brčko Distrikta je nekadašnje pripadnike Armije BiH (ABiH) Nusreta Gušu i Mirsada Suljagića oslobodio krivice za zločine nad ratnim zarobljenicima počinjene 1994. godine na području općine Brčko.

15 Juli 2013

Zatražena potjernica za Popom Kostićem

Tužilaštvo Brčko Distrikta je zatražilo raspisivanje međunarodne potjernice i određivanje pritvora Bobanu Popu Kostiću, optuženom za ratni zločin počinjen u Brčkom, koji se nije odazvao pozivu suda.

12 Juli 2013

Presuda Guši i Suljagiću 15. jula

Nakon iznošenja završnih riječi Tužilaštva i Odbranâ Nusreta Guše i Mirsada Suljagića, Osnovni sud Brčko Distrikta odredio je da će presudu izreći u ponedjeljak, 15. jula.

5 Juli 2013

Karadžić “podržavao” borbu protiv paravojski u Semberiji

Svjedočeći u odbranu Radovana Karadžića, bivši prvi policajac Republike Srpske Dragomir Andan izjavio je da je u ljeto 1992. imao podršku političkog vrha Republike Srpske u borbi protiv paravojnih formacija u opštinama Bijeljina, Zvornik i Brčko.

2 Juli 2013

Iskazi preminulih svjedoka o Bukviku

U nastavku suđenja Galibu Hadžiću i Nijazu Hodžiću pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta, Optužba je pročitala iskaze petorice preminulih svjedoka koji su govorili o ispitivanju i maltretiranju zarobljenika u naselju Bukvik 1992. godine.

20 Juni 2013

Kostić se nije pojavio na izjašnjenju

Izjašnjenje o krivici Bobana Popa Kostića pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta odgođeno je jer se optuženi nije pojavio na ročištu.

19 Juni 2013

Potvrđena oslobađajuća presuda Ivanu Stjepanoviću

Apelacioni sud Brčko Distrikta potvrdio je prvostepenu presudu kojom je Ivan Stjepanović, nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), oslobođen krivice za učešće u ratnom zločinu počinjenom na području Brčkog.

19 Juni 2013

Traume utiču na sjećanje

U nastavku suđenja Mirsadu Suljagiću i Nusretu Guši, vještakinja sudske medicine Nera Kravić-Prelić konstatovala je da je kod oštećenog Branka Radenkovića prisutna ekstremna anksioznost i napetost ličnosti uz primjetan gubitak identiteta.

24 Maj 2013

Identificirane četiri nestale osobe

U Komemorativnom centru Tuzla identificirana su tri tijela muškaraca nestalih tokom rata 1992. godine na područjima općina Brčko i Zvornik. Omer Krndić pronađen je na lokalitetu Donje Glumine (općina Zvornik), dok je tijelo identificiranog Nedžada Halilovića pronađeno na lokalitetu Guštera (općina Zvornik).

17 Maj 2013

Karan-Ilić osuđena na četiri godine zatvora

Osnovni sud Brčko Distrikta proglasio je Moniku Karan-Ilić krivom za zločine počinjene u brčanskom logoru Luka i Stanici javne bezbjednosti i osudio je na četiri godina zatvora.