Jezik / Language:
 

Grad: Brčko District

10 Mart 2015

Zatraženo izuzeće sudije

Na početku obnovljenog suđenja Mensuru Peljti za zločine počinjene na području Brčkog, Odbrana je zatražila izuzeće predsjedavajućeg Sudskog vijeća.

3 Februar 2015

Tatarević i Omazić osuđeni za zločine u Brčkom

Osnovni sud Brčko Distrikta proglasio je bivše pripadnike Armije BiH Asmira Tatarevića i Armina Omazića krivim za zločine nad zatvorenicima srpske nacionalnosti i osudio ih na ukupno tri i po godine zatvora.

13 Januar 2015

Tužilaštvo Brčko Distrikta ukinulo anonimizaciju

Tužilaštvo Brčko Distrikta ukinulo je anonimizaciju optužnica za ratne zločine nakon što budu potvrđene.

8 Decembar 2014

Redžep Salaj pušten iz pritvora

Osnovni sud u Brčkom odbio je prijedlog Optužbe da se optuženom Redžepu Salaju produži pritvor i pustio ga na slobodu uz mjere zabrane.

1 Decembar 2014

Optužnica protiv Nermina Salijevića

Tužilaštvo Brčko Distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Nermina Salijevića za zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjene sredinom 1992. godine na području Brčkog.

24 Novembar 2014

Podignuta optužnica protiv Dragana Živkovića

Tužilaštvo Brčko Distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Dragana Živkovića za zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti počinjene sredinom 1992. godine u Brčkom.

5 Novembar 2014

Počelo suđenje Redžepu Salaju

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi, pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta počelo je suđenje Redžepu Salaju, optuženom za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene na području Brčkog.

31 Oktobar 2014

Hadžiću tri, a Hodžiću godina zatvora

Osnovni sud Brčko Distrikta osudio je Galiba Hadžića na tri, a Nijaza Hodžića na godinu zatvora zbog zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti počinjenih na području Brčkog. 

28 Oktobar 2014

Presuda Hadžiću i Hodžiću u petak

Nakon što su Odbrane Galiba Hadžića i Nijaza Hodžića iznijele završne riječi, u kojima su zatražile da optuženi budu oslobođeni krivice za zločine počinjene u Brčkom, Sudsko vijeće zakazalo je izricanje presude za petak, 31. oktobar.

7 Oktobar 2014

Odgođeno suđenje Tatareviću i Omaziću

Osnovni sud Brčko Distrikta odgodio je nastavak suđenja Asmiru Tatareviću i Arminu Omaziću zbog bolesti jednog od optuženih.

25 Septembar 2014

Salaj i Peljto negirali krivicu

Nekadašnji pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Redžep Salaj i Mensur Peljto negirali su krivicu za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene u Brčkom 1992. godine.

7 August 2014

Salaj i Peljto optuženi za zločine u Brčkom

Osnovni sud Brčko Distrikta potvrdio je optužnicu protiv Redžepa Salaja i Mensura Peljte zbog sumnje da su sredinom 1992. godine počinili zločine na području predratne općine Brčko.
10 Juli 2014

Produžen pritvor Redžepu Salaju

Osnovni sud Brčko Distrikta produžio je za dva mjeseca pritvor Redžepu Salaju, osumnjičenom za ratni zločin počinjen na području ovog grada.  

30 Juni 2014

Mensur Peljto uhapšen zbog zločina u Brčkom

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila je Mensura Peljtu zbog ratnog zločina protiv civila i zarobljenika počinjenog na području Brčkog, saznaje BIRN.

11 Juni 2014

Poziv za informacije o stradalim na brčanskom mostu

Tužilaštvo i policija Brčko Distrikta uputili su apel za dostavljanje informacija o žrtvama rušenja savskog mosta u Brčkom 30. aprila 1992. godine.