Jezik / Language:
 

Grad: Brčko District

23 August 2016

Ristanić: Jedinice iz Bijeljine na ispomoći u Brčkom

Svjedok Tužilaštva BiH je na suđenju Đorđu Ristaniću ispričao kako su u maju 1992. godine jedinice iz Bijeljine poslate u Brčko.

12 Juli 2016

Ristanić: Granatiranje Brčkog

Na suđenju Đorđu Ristaniću za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Brčkog, svjedoci Optužbe govorili su o granatiranju ovog grada u maju 1992. godine.

4 Juli 2016

Psihičke posljedice od zarobljeništva

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Brčkog, vještak sudske medicine je konstatovao da većina oštećenih nakon preživljenih tortura u zarobljeništvu boluje od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

14 Juni 2016

Povrede tupim predmetima

Na suđenju za zločine počinjene na području Brčkog, vještak sudske medicine konstatovao je da je većina povreda na oštećenim prouzrokovana tupim predmetima.

9 Juni 2016

“Arkanovci” u policijskoj stanici

Na suđenju za zločin počinjen u Brčkom, bivši pripadnici policije svjedočili su o preuzimanju policijske stanice u tom gradu i smjeni rukovodnog kadra.
17 Maj 2016

“Crvene beretke” u Brčkom

Na suđenju za zločin počinjen u Brčkom, bivši pripadnici policije govorili su o početku rata te o noći kada su odvedeni u kasarnu Jugoslovenske narodne armije (JNA), kada su čuli kako premlaćuju dvojicu Brčaka, za koje su kasnije saznali da su ubijeni.

16 Maj 2016

Mensur Peljto oslobođen krivice

Osnovni sud Brčko Distrikta oslobodio je Mensura Peljtu krivice za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene na području općine Brčko.

19 April 2016

Optuženi Ahmetbašić bio korektan

U nastavku suđenja Mirsadu Ahmetbašiću pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta, dvojica svjedoka Tužilaštva su kazala da su optuženog viđali tokom zarobljeništva i da je bio korektan prema njima.

12 April 2016

Razgovori o podjeli Brčkog

Na suđenju za zločine počinjene u Brčkom, svjedoci Tužilaštva izjavili su da je srpska strana zatražila u aprilu 1992. godine podjelu ove opštine po etničkom principu.

29 Mart 2016

Dan kada su srušene sve nade u Brčkom

Prvi svjedok na suđenju za zločine počinjene u Brčkom govorio je o političkim dešavanjima uoči početka rata na ovom području i prvim žrtvama izazvanim rušenjem mosta preko Save i ubistvima članova Stranke demokratske akcije (SDA) u aprilu 1992. godine.
2 Mart 2016

Suđenje Ahmetbašiću počinje 4. aprila

Osnovni sud Brčko Distrikta zakazao je početak suđenja Mirsadu Ahmetbašiću za zločine počinjene nad civilima i ratnim zarobljenicima za ponedjeljak, 4. april.

25 Februar 2016

Početak suđenja Ristaniću sredinom marta

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi, 15. marta počet će suđenje Đorđu Ristaniću za zločine počinjene 1992. godine na području općine Brčko, dogovoreno je na statusnoj konferenciji pred Sudom BiH.
9 Februar 2016

Pero Kovačević oslobođen

Vijeće Apelacionog suda Brčko Distrikta BiH oslobodilo je Peru Kovačevića optužbi za zločin počinjen na području Brčkog.

5 Februar 2016

Presuda Peri Kovačeviću naredne sedmice

Na kraju suđenja Peri Kovačeviću za zločine u Brčkom, Optužba je zatražila osuđujuću presudu, a Odbrana oslobađanje optuženog.

27 Januar 2016

Završen dokazni postupak protiv Pere Kovačevića

Nakon okončanja dokaznog postupka na suđenju Peri Kovačeviću za zločine počinjene u Brčkom, Apelacioni sud Brčko Distrikta zakazao je iznošenje završnih riječi za petak, 5. februar.