Jezik / Language:
 

Grad: Branjevo

3 Mart 2016

Zatraženo ukidanje presude Aleksandru Cvetkoviću

Državno tužilaštvo zatražilo je ukidanje presude kojom je Aleksandar Cvetković oslobođen krivice za učešće u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine, čemu se usprotivila Odbrana.
4 Februar 2016

Brane Gojković priznao krivicu za ubistva Srebreničana

Nekadašnji pripadnik Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS) Brano Gojković sklopio je sporazum u Beogradu kojim je priznao krivicu za ubistva više stotina Srebreničana u julu 1995. godine.

2 Juli 2015

Cvetković oslobođen optužbi

Sud BiH oslobodio je Aleksandra Cvetkovića optužbi za učešće u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.

17 Juni 2015

Presuda Cvetkoviću 2. jula

Odbrana Aleksandra Cvetkovića u završnoj riječi je kazala da optuženi nije učestvovao u ubistvima Srebreničana na ekonomiji u Branjevu (opština Zvornik) u julu 1995. godine, te da treba biti oslobođen krivice za učešće u genocidu.

20 Januar 2015

Osuđeni tvrdi da Cvetković nije ubijao

Svjedok Odbrane Aleksandra Cvetkovića rekao je da optuženi nije učestvovao u strijeljanju muslimanskih zarobljenika na Branjevu u julu 1995. godine.

19 August 2014

Nasilje nakon pada Srebrenice

Na suđenju Aleksandru Cvetkoviću za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je pročitalo svjedočenje Roberta Frankena, nekadašnjeg zamjenika komandanta Holandskog bataljona u sklopu snaga Ujedinjenih nacija (UN).
15 Juli 2014

Uplašeni muškarci u Potočarima

Na suđenju Aleksandru Cvetkoviću za genocid počinjen u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaz Leena van Duina, nekadašnjeg pripadnika Holandskog bataljona koji je 2006. godine svjedočio pred Tribunalom u Haagu.

10 Juli 2014

Za zločine u Srebrenici 568 godina zatvora

Za genocid i druge zločine koji su prije 19 godina počinjeni u Srebrenici, do sada je pravosnažno osuđeno 30 osoba, na ukupno 568 godina zatvora.

13 Maj 2014

Preživio strijeljanje na Branjevu

U nastavku suđenja Aleksandru Cvetkoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, pročitan je iskaz zaštićenog svjedoka koji je ispričao kako je u julu 1995. preživio strijeljanje na Ekonomiji Branjevo.

18 Mart 2014

Osam diverzanata odabranih za strijeljanje

Aleksandar Cvetković bio je među osmoricom pripadnika Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS) koji su učestvovali u strijeljanju bošnjačkih zarobljenika s područja Srebrenice, naveo je svjedok Dražen Erdemović u iskazu koji je pročitan u nastavku suđenja.

11 Mart 2014

Odgođeno čitanje Erdemovićevog iskaza

Čitanje iskaza Dražena Erdemovića na suđenju Aleksandru Cvetkoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, odgođeno je za narednu sedmicu jer Odbrana nije dobila iskaze.

4 Mart 2014

Materijalni dokazi protiv Cvetkovića

U nastavku suđenja Aleksandru Cvetkoviću, optuženom za genocid počinjen u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je u spis uvelo oko 60 materijalnih dokaza, od kojih Odbrana osporava četiri.

25 Februar 2014

Kopanje grobnica u Podrinju

U nastavku suđenja Aleksandru Cvetkoviću za genocid u Srebrenici, svjedoci Tužilaštva BiH su ispričali kako su učestvovali u kopanju i zatrpavanju grobnica.

18 Februar 2014

Cvetkovićeva majka posjetila svjedoka

U nastavku suđenja Aleksandru Cvetkoviću za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je bio sa jednim vojnikom u štali na Ekonomiji Branjevo dok je trajalo strijeljanje u julu 1995. godine.
4 Februar 2014

Jedan čovjek, jedan metak

Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Stanko Kojić rekao je da je Aleksandar Cvetković vozio pripadnike Desetog diverzantskog odreda na Vojnu ekonomiju Branjevo, gdje je ubijeno više stotina Bošnjaka, ali da ne zna da li je on učestvovao u ubistvima.