Jezik / Language:
 

Grad: Bosanski Novi

19 August 2016

Optužnica za ubistva 27 Bošnjaka u Bosankom Novom

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv 13 osoba za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području općine Bosanski Novi.

21 Juni 2016

Uhapšeni zbog ubistva 27 Bošnjaka u Bosanskom Novom

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Bosanskom Novom u okviru istrage Tužiteljstva BiH uhapsili šest osoba.
9 Juni 2016

Kenjalima i Balabanu 19 godina zatvora

Sud BiH je osudio Stojana Kenjala, Zorana Kenjala i Dragana Balabana na ukupno 19 godina zatvora nakon što je prihvatio sporazum kojim su priznali krivicu za ubistva, prisilna preseljenja te mučenje Bošnjaka na području opštine Bosanski Novi.
6 Juni 2016

Priznali krivicu za zločine u Bosanskom Novom

Državno tužilaštvo predložilo je kazne zatvora od pet do sedam godina za Stojana i Zorana Kenjala, te Dragana Balabana, koji su postigli sporazum o priznanju krivice za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Bosanskog Novog.

20 Maj 2016

Potvrđena optužnica za zločine u Bosanskom Novom

Sud BiH je potvrdio optužnicu protiv tri osobe koje su optužene za zločin protiv čovječnosti počinjen na području općine Bosanski Novi.

28 April 2016

Podignuta optužnica za zločine u Bosanskom Novom

Državno tužilaštvo je protiv tri osobe podiglo optužnicu za ubistva Bošnjaka iz sela Maslovare, Alići i Ekići (općina Bosanski Novi) počinjena u junu 1992. godine.

31 Mart 2016

Potvrđena optužnica za zločin u Bosanskom Novom

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Milenka Karlice za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na području Bosanskog Novog.


31 Decembar 2015

Podignuta optužnica za zločin u Bosanskom Novom

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milenka Karlice za ratni zločin počinjen na području Bosanskog Novog.

10 Decembar 2015

Petorica uhapšena zbog zločina u Bosanskom Novom

Pet osoba je uhapšeno zbog sumnje da su počinile ratni zločin na području Bosanskog Novog 1992. godine.

13 Juli 2015

Pitanja o ciljevima rata

Suđenje Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom svjedoka Odbrane Boška Kelečevića, koji je negirao da je Vojska Republike Srpske (VRS) u proljeće 1992. godine proganjala nesrbe u Bosanskoj krajini.

4 Februar 2015

Mladić tražio poštivanje Ženevskih konvencija

Svjedok Odbrane Vojin Ubiparip je izjavio na suđenju Ratku Mladiću da su se Muslimani 1992. godine iseljavali po naređenju Stranke demokratske akcije (SDA) i pod prijetnjom smrću, a ne zato što su ih proganjale srpske snage.

9 Juli 2013

Privremeno iseljavanje radi bezbjednosti

Svjedočenjem Radomira Pašića, ratnog predsjednika opštine Bosanski Novi, bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić pobijao je optužbu za protjerivanje Muslimana i Hrvata s ovog područja.

2 Februar 2012

Selimović i ostali: Ružnić nije bio nadležan za zatvaranja

U nastavku iznošenja nalaza i mišljenja, na zahtjev Odbrana optuženih Adila Ružnića i Emira Mustafića, vještak vojne struke kazao je da je Ružnić obavljao informativne razgovore sa ratnim zarobljenicima, ali da nije imao nikakva ovlaštenja za razmjenu zarobljenika.
13 Novembar 2011

Karadžić: Teritorije bez nesrba

Svjedočeći na suđenju Radovanu Karadžiću, nekadašnji zvaničnik Ujedinjenih nacija (UN) Charles Kirudja je kazao da su vlasti bosanskih Srba u ljeto 1992. godine prisilno iselile više hiljada Bošnjaka iz Bosanskog Novog, koji su zatim preko Hrvatske bili prebačeni u Austriju.
26 Januar 2011

Selimović i ostali: Obrada zarobljenika

Na suđenju trojici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH) optuženih za zločine u Bosanskoj krajini, Državno tužilaštvo je uložilo četrdesetak materijalnih dokaza, koji se uglavnom odnose na postupanja prema ratnim zarobljenicima.