Jezik / Language:
 

Grad: Bijeljina

25 August 2016

Bogdanović i ostali: Od JNA i Arkana do iseljavanja iz Janje

U nastavku suđenja jedanaestorici bivših policajaca optuženih za zločin protiv čovječnosti, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da se u Janji masovno iseljavanje stanovništva desilo 1994. godine i da mu je poznato da su civili privođeni u policijsku stanicu.

8 Juli 2016

Begović: Smanjena kazna za zločine u Batkoviću

Apelaciono vijeće Suda BiH smanjilo je kaznu Gligoru Begoviću sa 13 na deset godina zatvora za zločine počinjene 1992. nad civilima u zatočeničkom centru Batković kod Bijeljine.

16 Juni 2016

Susret sa Arkanom u Bijeljini

Prvi svjedok Tužilaštva BiH ispričao kako je pretučen u štabu Arkanovaca u aprilu 1992. godine u Bijeljini.

19 Maj 2016

Počelo suđenje za zločine u Janji

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima počelo je suđenje jedanaestorici bivših policajaca optuženih za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Janje (općina Bijeljina) u periodu od aprila 1992. do septembra 1994. godine.

28 April 2016

Odgođen početak suđenja za zločine u Janji

Početak suđenja jedanaestorici optuženih za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Janje (općina Bijeljina) odgođeno je na prijedlog Odbrana zbog razlika u objedinjenoj optužnici.

28 April 2016

Zatraženo ukidanje presude za zločine u Batkoviću

Odbrana Gligora Begovića zatražila je da Apelaciono vijeće Suda BiH ukine presudu kojom je osuđen na 13 godina zatvora za ratne zločine počinjene u zatočeničkom centru Batković kod Bijeljine.

20 April 2016

Dokumentacija nestala u poplavama

Na suđenju pred Okružnim sudom u Bijeljini, svjedok Odbrane govorio je o policijskoj dokumentaciji od 11. septambra 1992. godine, kada su odvedena dva civila iz Bijeljine za čije ubistvo Tužilaštvo tereti Dragana Čobića.

4 April 2016

Upravnik dozvoljavao maltretiranje zarobljenika

Svjedok Optužbe ispričao je pred Okružnim sudom u Bijeljini kako su zarobljenike logora u Batkoviću (opština Bijeljina) udarali i maltretirali pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

23 Mart 2016

Svjedok tvrdi da je postojao dodatni izvještaj

Na suđenju Draganu Čobiću za zločin počinjen u Bijeljini, ponovo je saslušan svjedok Zoran Novaković, koji je govorio o policijskoj dokumentaciji iz ratnog perioda.

4 Mart 2016

Milomir Vasić oslobođen

Milomir Vasić je pred Okružnim sudom u Bijeljini oslobođen optužbe da je počinio ratni zločin na području Bratunca.

15 Februar 2016

Potvrđena optužnica za zločine u Janji

Sud BiH je potvrdio optužnicu protiv sedmorice bivših policajaca zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih na području Janje u periodu od aprila 1992. do septembra 1994. godine.

1 Februar 2016

Povrede glave

U nastavku suđenja za zločin počinjen na području Bijeljine, vještak sudske medicine konstatovao je da je Faruk Bilalić nastradao od prostrelne rane na glavi.

1 Februar 2016

Bolestan optuženi Pajić

Pred Okružnim sudom u Bijeljini, nastavak suđenja za zločin počinjen u Batkoviću odgođen je zbog zdravstvenog stanja optuženog Đoke Pajića.

28 Januar 2016

Podignuta optužnica za zločine u Janji

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv sedmorice nekadašnjih policajaca iz Janje zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih u tom gradu od 1992. do 1994. godine.

25 Januar 2016

Naknadno saznao za nestanak muškaraca

U nastavku suđenja za zločin počinjen u Bijeljini, nekadašnji komandir stanice milicije u ovom gradu izjavio je da je za hapšenje i nestanak dvojice civila bošnjačke nacionalnosti 1992. saznao nekoliko godina kasnije.