Jezik / Language:
 

Grad: Beograd

10 August 2016

Tribunal naredio Srbiji da sarađuje u slučaju troje radikala

Haški tribunal naredio je vlastima Srbije da sarađuju u postupku protiv tri člana Srpske radikalne stranke (SRS) optužena za nepoštivanje suda, naglasivši da je to međunarodna pravna obaveza.


14 Juni 2016

Ispitivanje presude Novaku Đukiću ili pravičnosti suđenja

Na neodređeno vrijeme je odgođeno pojavljivanje Novaka Đukića pred Višim sudom u Beogradu jer Sud BiH odbija da im dostavi kompletan spis predmeta, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

1 Juni 2016

Odgođeno ročište Novaku Đukiću u Beogradu

Viši sud u Beogradu odgodio je ročište na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izdržavanja kazne na koju je Sud BiH osudio Novaka Đukića zbog zločina u Tuzli.

5 Maj 2016

Đukić pred sudijama u Beogradu 1. juna

Novak Đukić, kojeg je Sud BiH osudio na 20 godina zatvora zbog ubistava počinjenih na tuzlanskoj Kapiji, pred sudijama u Beogradu će se pojaviti 1. juna.
4 Septembar 2014

Sud čeka Đukića do 22. septembra

Novak Đukić nije bio prisutan na rekonstrukciji zločina počinjenog na Tuzlanskoj kapiji 1995. godine, koju je njegova Odbrana organizirala u Srbiji.

15 Juli 2013

Više od 30 osumnjičenih u Srbiji

Na sastanku tužilaca iz BiH i Srbije održanom u Beogradu pokrenuto je pitanje saradnje u istragama protiv 30 osumnjičenih koji se trenutno nalaze u Srbiji.

26 Juli 2011

Hapšenje Gorana Hadžića zatvara “haško” poglavlje za Srbiju

Hapšenje i izručenje Gorana Hadžića, nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Krajine (RSK), označilo je prekretnicu u teškom odnosu Srbije sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY).
11 Oktobar 2010

Ukinuta presuda protiv Ilije Jurišića

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu protiv Ilije Jurišića, bivšeg bosanskog oficira za sigurnost, te naredio ponovno održavanje suđenja.
6 Juli 2010

Karadžić: Etnički čista država

Momčilo Mandić, nekadašnji ministar pravde Republike Srpske, kazao je u nastavku svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću, da je tokom rata u BiH bilo pojedinaca koji su vršili etničko čišćenje nesrpskog stanovništva, ali da iza njih nije stajala Vlada Republike Srpske.
6 Juli 2010

U Londonu počelo saslušanje o Ganićevom izručenju

Na početku saslušanja o izručenju Ejupa Ganića, člana ratnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine, pred Westminster sudom u Londonu je najavljeno da će Optužba saslušati tri svjedoka, a Odbrana 11.
29 Septembar 2009

Nezadovoljstvo Tuzlaka presudom izrečenom u Beogradu

Nekoliko stotina građana Tuzle danas je izašlo na ulice kako bi protestovali zbog presude koju je u Beogradu izrekao Sud za ratne zločine njihovom sugrađaninu Iliji Jurišiću.
22 Juli 2009

Neka Karadžićevo suđenje bude pošteno – ali brzo

Što prije osude bivšeg lidera bosanskih Srba, koji mi je tako poznat, prije će rat napokon završiti.
21 Juli 2009

Powerful Team Backs Up Karadzic's 'Invisible Ally'

When he first appeared before the ICTY, Radovan Karadzic claimed an invisible high power would be there to help him. Today, however, he has a team of almost 40 all too visible associates helping him prepare for his trial.

By: Nidzara Ahmetasevic
12 Maj 2009

Pokretači velikih promjena

Andrej Nosov u razgovoru za BIRN – Justice Report govori o festivalu Dani Sarajeva u Beogradu (koji se ove godine održava od 14. do 17. maja), odnosu srbijanskog društva prema zločinima iz prošlosti i neprekidnoj borbi na stvaranju prostora u kojem više neće biti sukoba i “izgubljenih generacija”.
28 Juli 2008

Karadžić: Haški tribunal i Tužilaštvo u iščekivanju

Dežurni sudija saslušat će Radovana Karadžića, koji bi iz Beograda trebao biti prebačen u Haag sredinom ove sedmice.