Jezik / Language:

Obuka

12 April 2013

Potrebno uzajamno poštovanje medija i pravosuđa

BIRN BiH, Asocijacija izvještača sa Suda BiH i Udruženje tužilaca Federacije BiH u Banjoj Luci su 30. novembra 2011. godine održali radionicu s predstavnicima pravosudnih institucija na temu “Transparentnost pravosuđa i odgovornost medija”.

07 Decembar 2012

BIRN BiH: Petodnevna edukacija za novinare

Balkanska regionalna istraživačka mreža u BiH (BIRN BiH) organizuje u saradnji sa OSCE-om petodnevni trening za novinare koji dolaze iz različitih zajednica u BiH, a s ciljem poboljšanja izvještavanja iz pravosudnih institucija o procesuiranju ratnih zločina.

27 April 2012

Bihać: Pravosuđe i mediji protiv zatvorenosti

Anonimizacija sudskih dokumenata koji se tiču predmeta ratnih zločina dovest će do manjeg povjerenja građana u pravosudne institucije, smatraju predstavnici Kantonalnog suda i Tužilaštva u Bihaću, kao i tamošnji novinari.

20 April 2012

Bijeljina: Potrebna jedinstvena pravila

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) BiH u saradnji sa Udruženjem tužilaca Federacije BiH organizirala je 12. aprila ove godine sastanak između predstavnika pravosudnih institucija sa područja Bijeljine i Tuzle, medija i predstavnika nevladinih organizacija.

11 April 2012

Travnik – Veća transparentnost pravosudnih institucija

Predstavnici BIRN-a, Asocijacije izvještača sa Suda i Udruženja tužilaca Federacije BiH održali su 28. marta sastanak s predstavnicima pravosudnih institucija Srednjobosanskog kantona i medija s tog područja.

07 Mart 2012

Doboj: Unapređenje saradnje

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) BiH i Asocijacija izvještača sa suda (AIS) održale su sastanak sa predstavnicima pravosudnih i policijskih institucija s područja Doboja i Zenice, te medija, međunarodnih organizacija i udruženja.

18 Januar 2012

Trening o tranzicijskoj pravdi

Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN Hub) organizirala je petodnevni trening o izvještavanju o tranzicijskoj pravdi u sklopu novog projekta “Balkanska tranzicijska pravda”, koji finansiraju Evropska komisija i Ministarstvo vanjskih poslova Švicarske.

12 Decembar 2011

Bosanskohercegovački novinari u Haagu

Novinari iz BiH, koji u organizaciji BIRN-a BiH borave u Haagu, posjetili su Međunarodni krivični sud (MKS/ICC), gdje su imali priliku upoznati se sa radom tog suda, kao i sa predmetima koji se tiču krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

17 Oktobar 2011

Stručno savjetovanje tužilaca u BiH

Na stručnom savjetovanju tužilaca u BiH, koje je održano od 11. do 13. oktobra ove godine, razgovarano je o transparentnosti pravosuđa i odgovornosti medija i zaključeno da i jedna i druga strana trebaju više sarađivati kako bi javnost dobila pravovremene informacije.

11 Juli 2011

Studijska posjeta Haagu novinara iz BiH

U organizaciji Balkanske istraživačke mreže (BIRN) BiH, 13 novinara iz BiH boravilo je na sedmodnevnom studijskom putovanju u Haag, gdje su imali priliku bliže se upoznati s radom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY).

01 Juli 2011

Izvještači iz BiH u Haškom tribunalu

BIRN BiH organizira sedmodnevno studijsko putovanje u Haag za članove Asocijacije izvještača sa Suda BiH (AIS), koja okuplja novinare iz cijele BiH.

01 Juli 2011

Održano predavanje o suđenjima za ratne zločine u SAD-u

U organizaciji BIRN-a BiH, Asocijacije Alumni Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS) i društva “La Benevolencija” održano je predavanje o suđenjima za ratne zločine u SAD-u.

02 Novembar 2010

BIRN na savjetovanju tužilaca u BiH

Erna Mačkić, novinarka BIRN-a BiH, učestvovala je na Trećem stručnom savjetovanju tužilaca u BiH, koje je održano 27., 28. i 29. oktobra ove godine u Neumu.

02 August 2010

BIRN BiH u posjeti Der Erste Stiftungu

Denis Džidić, novinar BIRN – Justice Reporta, posjetio je ured Der Erste Stiftunga u Beču (Austrija) u okviru projekta razmjene novinara koji Balkanska regionalna istraživačka mreža (BIRN) provodi sa listom Der Standard.

27 Juli 2010

Predavanje studentima Univerziteta Colorado

Anisa Sućeska-Vekić, direktorica BIRN-a BiH, i Erna Mačkić, urednica i novinarka BIRN – Justice Reporta, održale su 26. jula ove godine na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu predavanje studentima postdiplomskog studija Univerziteta Colorado (Denver).