Jezik / Language:

Javno zagovaranje

Neophodna edukacija novinara

Predstavnici BIRN-a, Asocijacije izvještača sa Suda BiH (AIS) održali su 13. oktobra zajednički sastanak između predstavnika pravosudnih institucija Unsko-sanskog kantona (USK) i medija koji izvještavaju o suđenjima za ratne zločine.

Potrebno poboljšanje saradnje

Asocijacija izvještača sa Suda BiH (AIS), uz BIRN BiH i Fondaciju Konrad Adenauer, u Tuzli je u utorak, 31. maja ove godine, organizirala sastanak predstavnika pravosuđa, novinara i nevladinih organizacija na kojem je raspravljano o mogućnostima poboljšanja saradnje.

Planovi za sastanak u Tuzli

Asocijacija izvještača sa Suda BiH održala je sastanak 19. maja, sa ciljem detaljnijih dogovora oko održavanja sastanaka u lokalnim zajednicama između predstavnika pravosudnih institucija i medija.

Zajedničkom saradnjom do istine

U organizaciji BIRN-a BiH, Asocijacije izvještača sa Suda BiH i Fondacije Konrad Adenauer, u četvrtak, 24. marta, u Mostaru je organiziran zajednički sastanak predstavnika medija i pravosuđa s područja Hercegovine.

Poboljšati suradnju u lokalnim zajednicama

Predstavnici Asocijacije izvještača sa suda (AIS) su 24. februara u Sarajevu održali sastanak na kojem su razgovarali o budućim koracima za unaprijeđenje suradnje između pravosudnih institucija u lokalnim zajednicama i predstavnika medija.

Nastojati riješiti problem objavljivanja optužnica

Članovi Asocijacije izvještača sa suda (AIS) održali su 14. decembra posljednji sastanak u ovoj godini i zaključili da se mora pokušati riješiti problem objavljivanja optužnica na web stranicama Suda i Tužilaštva BiH.

Problem nedobijanja optužnica

Predstavnici Asocijacije izvještača sa Suda BiH (AIS) održali su 28. septembra sastanak i zaključili da se mora iznaći rješenje za problem nedobijanja optužnica od pravosudnih organa, koji onemogućuje rad redovnim sudskim izvještačima.

Nastavak rasprave o zaštiti podataka

Članovi Asocijacije izvještača sa suda (AIS) održali su još jedan sastanak 12. jula ove godine, na kojem je razmatran aktuelni problem o zaštiti imena optuženih i osuđenih osoba u optužnicama i presudama koje se objavlju na web stranicama Suda i Tužilaštva BiH.

Nove prepreke u radu

Asocijacija izvještača sa suda (AIS) održala je 16. juna sastanak na kojem su novinari razgovarali o problemu povlačenja optužnica sa web stranica državnog Suda i Tužilaštva.

Potrebno unaprijediti suradnju

Asocijacija izvještača sa Suda (AIS) održala je sastanak 20. aprila, na kojem su učesnici razgovarali o aktuelnim problemima sa kojima se susreću mediji prilikom izvještavanja sa suda.

Pismo reagovanja

Pismo upućeno Uredu za informisanje Suda BiH sa sastanka AIS-a.

AIS reagovao na odluku Suda BiH

Asocijacija izvještača sa Suda BiH (AIS) održala je 22. oktobra ove godine sastanak na kojem su dogovorili da Sudu BiH upute reagiranje u vezi s “Pravilnikom o ostvarivanju pristupa informacijama pod kontrolom Suda BiH”. Za tu reakciju saglasnost su dali i predstavnici lista Oslobođenje, izvinivši se što ne mogu prisustvovati sastanku.

Podrška za nove projekte

Asocijacija izvještača sa suda (AIS) održala je još jedan sastanak 25. maja 2009. godine, na kojem su razmatrani aktuelni problemi s kojima se novinari susreću prilikom izvještavanja sa suđenja.

Poboljšanje saradnje sa Uredom za odnose s javnošću Suda BiH

Asocijacija izvještača sa suda (AIS) održala 14. aprila ove godine još jedan sastanak, na kojem se raspravljalo o problemima s kojima se suočavaju novinari tokom izvještavanja sa Suda BiH, te su članovi upoznati s pomjeranjem termina održavanja Regionalne konferencije koju organizira BIRN BiH.

AIS o regionalnoj konferenciji

Asocijacija izvještača sa suda (AIS) održala je 18. februara još jedan sastanak, koji je najvećim dijelom bio posvećen regionalnoj konferenciji koju BIRN BiH organizira krajem maja ove godine