Jezik / Language:

Javno zagovaranje

anonimizacija-zajednički-problem-pravosuđa-i-medija

Anonimizacija zajednički problem pravosuđa i medija

U cilju objektivnog informisanja javnosti o procesuiranju ratnih zločina i kriminala, pravosudne institucije bi trebale biti otvorenije prema medijima, a novinari bolje edukovani, zaključeno je na sastanku Asocijacije izvještača sa suda (AIS) u Istočnom Sarajevu.

ais-peticija-protiv-izmjena-zakona

AIS: Peticija protiv izmjena zakona

Na sastanku Asocijacije izvještača sa Suda (AIS) dogovoreno je da će biti pokrenuta peticija protiv prijedloga izmjene Zakona o slobodi pristupa informacijama, kojim bi se znatno ograničio pristup novinarima.

zaštita-prava-optuženih-ili-javnog-interesa

Zaštita prava optuženih ili javnog interesa

Usprkos napretku koji je ostvaren u protekle dvije godine, i dalje postoje određeni nedostaci u saradnji između medija i pravosudnih institucija u Travniku, zaključeno je na prvom ovogodišnjem sastanku Asocijacije izvještača sa suda (AIS).

ais-doprinijeti-rješavanju-problema-anonimizacije

AIS: Doprinijeti rješavanju problema anonimizacije

Na ovogodišnjem sastanku Asocijacije izvještača sa sudova (AIS), na kojem su prisustvovali članovi iz različitih zajednica u BiH, zaključeno je da se mora više raditi na rješavanju problema anonimizacije sudskih dokumenata.

Dosadašnji rezultati i budući planovi

Članovi Asocijacije izvještača sa suda (AIS) održali su sastanak u Sarajevu na kojem je razgovarano o rezultatima posjeta lokalnim zajednicama, te o planovima za narednu godinu.

Zajedničkim snagama do bolje saradnje

Balkanska istraživačka mreža u BiH (BIRN BiH) u saradnji sa Asocijacijom izvještača sa suda (AIS) organizirala je sastanak predstavnika pravosudnih institucija u Istočnom Sarajevu i medija s tog područja, s ciljem uspostavljanja bolje saradnje kako bi građani dobili blagovremene i objektivne informacije.

Trebinje: Potrebna veća transparentnost i edukacija

Novinari i predstavnici pravosudnih institucija u Trebinju su zadovoljni međusobnom saradnjom, ali se slažu da je treba poboljšati na način da se novinari više edukuju kada rade na izvještavanju o sudskim procesima.

Zajednički problemi u lokalnim zajednicama

Na sastanku Asocijacije izvještača sa suda (AIS) razgovarano je o posjetama Brčkom, Orašju i Trebinju u proteklom periodu, u cilju poboljšanja saradnje lokalnog pravosuđa i medija, kao i budućim planovima.

Orašje: Potrebno osigurati transparentnost

S ciljem povećanja transparentnosti pravosudnih institucija, kao i odgovornosti medija na području Posavskog i Tuzlanskog kantona, Balkanska istraživačka mreža u BiH (BIRN BiH) i Asocijacija izvještača sa suda (AIS) održali su sastanak 6. novembra ove godine u Orašju.

Brčko: Preporuke za bolju saradnju

Balkanska istraživačka mreža (BIRN BiH), u saradnji sa Asocijacijom izvještača sa suda (AIS), održala je  radionicu u Brčkom s ciljem povećanja transparentnosti pravosudnih institucija, ali i odgovornosti medija kada je u pitanju izvještavanje o sudskim procesima i istragama.

Koraci protiv anonimizacije

Asocijacija izvještača sa suda (AIS) dogovorila je da će do kraja godine posjetiti četiri lokalne zajednice, te nastaviti aktivnosti zagovaranja protiv anonimizacije pravosnažnih sudskih dokumenata koji se tiču predmeta ratnih zločina.

Budući koraci za potpune informacije

Predstavnici Asocijacije izvještača sa suda (AIS) izrazili su zabrinutost zbog novonastale situacije kada je u pitanju dobijanje informacija iz državnih pravosudnih institucija, te dogovorili buduće korake i aktivnosti kako bi se povećala transparentnost i javnost dobila potpune informacije o suđenjima za ratne zločine.

Edukacija i bolja međusobna saradnja

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) BiH i Asocijacija izvještača sa Suda (AIS) održale su sastanak sa predstavnicima pravosudnih institucija koje imaju sjedište u Sarajevu, agencijama za sprovođenje zakona i medijima, na kojem je zaključeno da je potrebna edukacija, te bolja međusobna saradnja.

Godišnji plan Asocijacije izvještača sa Suda

Članovi Asocijacije izvještača sa Suda BiH, kantonalnih i okružnih sudova u Bosni i Hercegovini (AIS) održali su 19. novembra sastanak na kojem su rezimirali aktivnosti i ostvarene rezultate tokom 2011. godine, te napravili radni plan za narednu godinu.

Planovi AIS-a za naredni period

Predstavnici Asocijacije izvještača sa suda (AIS) su 20. septembra u Sarajevu održali sastanak na kojem su razgovarali o saradnji između pravosudnih institucija u BiH i predstavnika medija, kao i planovima AIS-a za naredni period.