Jezik / Language:

Javno zagovaranje

pravosudne-institucije-prihvataju-smjernice-vstv-a

Pravosudne institucije prihvataju smjernice VSTV-a

Predstavnici Tužilaštva Kantona Sarajevo i Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo kazali su da ove institucije prihvataju posljednje upute o objavljivanju informacija o suđenjima za ratne zločine.

banjalučko-tužilaštvo-prihvatilo-smjernice

Banjalučko tužilaštvo prihvatilo smjernice

Novinari iz Banjaluke generalno su zadovoljni načinom na koji dobijaju informacije iz pravosudnih institucija u ovom gradu, rečeno je na edukativnoj radionici koju je organizovala Balkanska istraživačka mreža (BIRN) BiH.

poboljšana-saradnja-medija-i-institucija

Poboljšana saradnja medija i institucija

Novinari s područja Brčko Distrikta kažu da od pravosudnih institucija dobijaju više informacija nego ranije, ali su sudove pozvali da budu još otvoreniji.

prihvatiti-i-poštovati-smjernice

Prihvatiti i poštovati smjernice

Smjernice za objavljivanje tužilačkih i sudskih odluka na internet stranicama trebali bi prihvatiti i poštovati svi predstavnici pravosudnih organa, jer predstavljaju balans između prava na privatnost i prava na informisanje, zaključeno je na sastanku u Travniku.

nove-smjernice-za-bolju-saradnju

Nove smjernice za bolju saradnju

Jedinstvena praksa davanja informacija sa suđenja za ratne zločine poboljšat će saradnju novinara i predstavnika pravosudnih institucija, zaključeno je na sastanku u Zenici.

premijerno-prikazan-film-nedostaješ-mi

Premijerno prikazan film “Nedostaješ mi...”

Dokumentarni film Balkanske istraživačke mreže u BiH (BIRN BiH) o pronalasku nestalih osoba premijerno je prikazan 3. jula u Sarajevu.

vijest-1

BIRN BiH na konferenciji o pravima žena žrtava seksualnog nasilja

Selma Učanbarlić, novinarka Balkanske istraživačke mreže (BIRN) iz Sarajeva, učestvovala je na konferenciji Obaveze BiH prema ženama koje su preživjele ratna silovanja, seksualno zlostavljanje i druge oblike torture, održanoj 12. juna u Sarajevu.

birn-bih-stavlja-fokus-na-seksualno-nasilje-u-ratu

BIRN BiH stavlja fokus na seksualno nasilje u ratu

Balkanska istraživačka mreža u BiH pokrenula je trogodišnju strategiju čiji će cilj biti podizanje svijesti o teškoj situaciji u kojoj žive žrtve ratnog silovanja, kao i njihovo ohrabrivanje da javno govore o onom što su preživjeli.

fokus-ais-a-na-obuci-novinara

Fokus AIS-a na traumatizirane žrtve

U narednoj godini, Asocijacija izvještača sa sudova (AIS) organizirat će pet radionica za novinare u zajednicama širom BiH, u cilju osiguranja objektivnijeg i profesionalnijeg izvještavanja o pravosuđu, zaključeno je na godišnjoj konferenciji.

vijest

Nekritička anonimizacija narušila ugled Suda BiH

Praksa nekritičke anonimizacije presuda za ratne zločine i druga teška krivična djela dovela je do opravdane reakcije javnosti i naštetila je ugledu Suda BiH, rečeno je na okruglom stolu u Sarajevu.

nedovoljna-saradnja-sudova-i-medija

Nedovoljna saradnja sudova i medija

Novinari koji prate suđanja pred sudovima u Brčko Distriktu kazali su da im je otežan pristup informacijama iz sudova, te da zbog toga ne mogu uvijek pravovremeno izvještavati.

planiranje-završetka-kampanje-protiv-cenzure

Planiranje završetka kampanje protiv cenzure

Na sastanku Asocijacije izvještača sa suda (AIS) razgovarano je o rezultatima radionica koje su predstavnici pravosudnih institucija i medija održali u Doboju i Trebinju, te je dogovoreno predstavljanje rezultata kampanje “Stop cenzuri o ratnim zločinima”.

produbiti-saradnju-između-tužilaštva-i-medija

“Produbiti” saradnju između tužilaštva i medija

Saradnju između medija i Okružnog tužilaštva u Doboju treba “produbiti” na način da se zaposli glasnogovornik te institucije kako bi građani mogli na vrijeme dobiti informacije.

nepotrebna-anonimizacija-sudskih-dokumenata

Nepotrebna anonimizacija sudskih dokumenata

Predstavnici pravosudnih institucija i medija iz Trebinja smatraju da anonimizacija nije potrebna u sudskim dokumentima jer su suđenja javna i nema potrebe da se štiti identitet počinioca kada se već zna ko je ta osoba.

kampanja-protiv-cenzure-o-ratnim-zločinima

Kampanja protiv cenzure o ratnim zločinima

U cilju zaustavljanja prakse anonimiziranja sudskih dokumenata i ograničavanja dobivanja audio i video zapisa sa suđenja pred Sudom BiH, Asocijacija izvještača sa suda (AIS) će organizovati kampanju pod nazivom „Stop cenzuri o ratnim zločinima“.