Jezik / Language:
intervju-kaiser-i-morrison-istraživačko-novinarstvo-kao-potraga-za-istinom
1 Septembar 2016 Intervju

Intervju – Kaiser i Morrison: Istraživačko novinarstvo kao potraga za istinom

Suština istraživačkog novinarstva, kako ističu međunarodno priznati urednici, leži u tome da se dođe do istine, koja će građane educirati i osvijestiti te im u konačnici pomoći da izgrade kvalitetnije i poštenije društvo.

intervju-ćeman-ustavni-sud-bih-je-pod-direktnim-političkim-pritiskom
30 August 2016 Intervju

Intervju – Ćeman: Ustavni sud BiH je pod direktnim političkim pritiskom

Odluka o raspisivanju referenduma o 9. januaru i sve ono što je prati objektivno je u funkciji opstrukcije odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, smatra predsjednik ove najviše sudske instance u zemlji Mirsad Ćeman i zaključuje da je riječ o direktnom političkom pritisku na ovu instituciju.

analiza-marković-i-ostali-masakr-u-karačićima
29 August 2016 Analiza

Analiza – Marković i ostali: Masakr u Karačićima

Nakon skoro godinu i po suđenja, Sud BiH će 30. augusta izreći presudu osmorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženih za ratni zločin u rogatičkom selu Karačići, u kojem je strijeljano i zapaljeno 20 ljudi.

izdajnicima-male-kazne-za-ratni-zločin
24 August 2016 Analiza

„Izdajnicima“ male kazne za ratni zločin

Nemogućnost dogovora oko kazne sTužilaštvom BiH i pritisci iz sredina iz kojih dolaze jesu razlozi zaštooptuženi u većem broju slučajeva ne priznaju počinjenje ratnih zločina. Uz to,i Sud BiH ponekad odbije dogovoreni sporazum.

gašenje-pakla-opsade-sarajeva
11 August 2016

Gašenje pakla opsade Sarajeva

Dok su gasili hiljade požara izazvanih granatiranjem i istovremeno spašavali živote sugrađana rizikujući vlastite, sarajevski vatrogasci su 1992. godine proglašeni najhrabrijima u svijetu.

podizanje-spomen-obilježja-kao-političko-pitanje
9 August 2016 Analiza

Podizanje spomen-obilježja kao političko pitanje

Već godinama se stvaraju tenzije jer vlasti nekim građanima dopuštaju podizanje spomen-obilježja za žrtve proteklog rata, a nekima zabranjuju.


isplate-ratnih-zločina
2 August 2016 Vijest

Isplate ratnih zločina

Petorici osuđenih za ratne zločine sudovi su odobrili da zatvorsku kaznu zamijene novčanom. Trojica osuđenika, kojima su izrečene kazne za zločine počinjene u Cazinu, Tešnju i Brčkom, već su uplatili novac i izbjegli odsluženje zatvorske kazne.

analiza-mladić-odbrana-traži-da-tribunal-izuzme-sam-sebe-1
25 Juli 2016 Analiza

Analiza – Mladić: Odbrana traži da Tribunal izuzme sam sebe

Dok se proces protiv generala Ratka Mladića bliži neumitnom kraju, Odbrana je praktično zatražila da Haški tribunal prizna da je kao institucija pristrasan i da, stoga, sam sebe diskvalifikuje iz postupka.

koristiti-dijasporu-za-jačanje-države
25 Juli 2016 Analiza

Koristiti dijasporu za jačanje države

Bosanskohercegovačka dijaspora sve manje ulaže u matičnu zemlju. Stručnjaci za to krive državu jer nema modele za ulaganje niti kvalitetne projekte, a predstavnici institucija obećavaju da će popraviti stanje.

ispovijesti-pokajnika-i-borba-protiv-radikalizacije
18 Juli 2016 Analiza

Ispovijesti pokajnika i borba protiv radikalizacije

Sarajlija je, nakon završene srednje škole, počeo postiti svaki dan i klanjati za godine kada to nije radio. Pustio je bradu i išao u Fahdovu džamiju u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

ispovijest-srebreničke-majke-boli-kožo-trpi-dušo
9 Juli 2016 Moja Priča

Ispovijest srebreničke majke: “Boli, kožo… trpi, dušo…”

Pri našem susretu Šuhra Malić nije mogla ustati na noge, ali nas je domaćinski pozvala da sjednemo na kauč pokraj nje i pogledamo sliku u njenim staračkim rukama. Na fotografiji su Suad i Fuad Malić, čiji gubitak ne može preboljeti ova srebrenička majka.


svakodnevna-potraga-za-srebreničkim-kostima
9 Juli 2016 Moja priča

Svakodnevna potraga za srebreničkim kostima

Hodajući desetine kilometara šumskim stazama i puteljcima u okolini Bratunca skoro svakog dana u proteklih 15 godina, Ramiz Nukić je sam, kost po kost, pronašao više od 200 tijela Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine.

srebrenica-više-od-600-godina-zatvora-i-tri-doživotne-robije-video
8 Juli 2016 Analiza

Srebrenica: Više od 600 godina zatvora i tri doživotne robije (VIDEO)

Sud BiH i Haški tribunal su za genocid i zločine počinjene u julu 1995. godine u Srebrenici osudili 38 osoba, na ukupno 637 godina zatvora i tri doživotne robije.

platiš-zatvor-sudu-duguješ-kaznu
7 Juli 2016 Analiza

Platiš zatvor, sudu duguješ kaznu

Državno pravosuđe nema efikasne mehanizme da osuđenicima, među kojima su i oni za najteže oblike organiziranog kriminala, oduzme imovinu ili novac koji su stekli na ilegalan način.

preferiranje-sitnih-riba-za-korupciju
6 Juli 2016 Analiza

Preferiranje sitnih riba za korupciju

U deset godina rada državnog pravosuđa, preko 82 posto optuženih za korupciju je oslobođeno ili osuđeno na uvjetne kazne zatvora, što, prema stručnjacima, govori o tome da se radi o manjim i nekada slabo istraženim predmetima.