Jezik / Language:
 
People: Karadzic Radovan
Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 219

Na slobodi 41 haški osuđenik

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Radovan Karadžić, Vitomir Racković, Najdan Mlađenović i drugi, te Mehura Selimović i drugi.
 U Fokusu, pod naslovom ‘Na slobodi 41 haški osuđenik’, govore Mustafa Bisić, pomoćnik ministra pravde BiH i Magdalena Spalinska, portparolka ICTY.

Justice Radio Weekly Magazine: Episode 218

Massacre at Bosnia’s Branjevo Farm ‘Like a Movie’

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Radovan Karadžić, Aleksandar Cvetković, Aleksandar Cvetković, te Najdan Mlađenović i drugi.

U rubrici Fokus prenosimo priču Sefije Dizdarević,  čiji je suprug Sulejman ubijen 1992. godine u selu Čarakovo kod Prijedora. Njegovi posmrtni ostaci među prvima su koji identifikovani iz masovne grobnice Tomašica.

Justice Radio Weekly Magazine - Episode 216

Maximum Sentence not Justified

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Radovan Karadžić, Indira Kamerić, Petar Mitrović, te Ivan Zelenika i drugi.

U rubrici Fokus govorimo o tome šta porodice nestalih iz BiH koje su se žalile Evropskom sudu za ljudska prava očekuju nakon presuda po pitanju pronalaska njihovih najmilijih i kažnjavanju odgovornih.

The Hague Chronicle - Episode 49

Last Prosecution Witness Testifies against Mladic

Kroz iskaze dvojice oficira Vojske Republike Srpske osuđenih za zločine u Srebrenici, njihov vrhovni komandant Radovan Karadžić opovrgavao je prošle nedjelje u Haagu da je o masovnim ubistvima Srebreničana imao bilo kakvo saznanje.
Protekle sedmice, na suđenju bivšem komandantu VRS-a, Ratku Mladiću saslušan je posljednji svjedok Opužbe.

Justice Radio Weekly Magazine: Episode 211

Father Killed While Used as Human Shield

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Aleksandar Cvetković, Branko Vlačo i Vehid Subotić.

U rubrici Fokus govorimo o tome kako osuđenicima za najteža krivična djela, koja uključuju i ratne zločine, zakon dozvoljava da nakon izdržane zatvorske kazne budu u potpunosti neosuđivane osobe.

Radio Justice: The Hague Chronicle - Episode 48

Hague Expert Informed State Security Service Chief

Na suđenju Radovanu Karadžiću, ratni šef Službe državne bezbjednosti Republike Srpske (SDB RS) Dragan Kijac negirao je da je u julu 1995. imao bilo kakvo saznanje o masovnim ubistvima muslimanskih muškaraca iz Srebrenice.

Radio Justice Weekly Magazine: Episode 210

Guilty Verdict Sought for Crimes in Bratunac

Uovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Radovan Karadžić,Ratko Mladić, Goran Sarić, Savo Babić, i Oliver Krsmanović.


U rubrici Fokus prenosimo dio intervjua sa Brunom Vekarićem,
zamjenika tužioca u Tužilaštvu za ratne zločine RepublikeSrbije.

Justice Radio Weekly Magazine: Episode 209

Stotine ubijenih na Branjevu

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Aleksandar Cvetković, Fikret Planinčić i drugi, te Slobodan Jakovljević i drugi.

U rubrici Fokus prenosimo dio intervjua koji je za BIRN Justice Report dala predsjednica Ustavnog suda BiH, Valerija Galić.

The Hague Chronicle - Episode 47

Plan for Detention of Srebrenica Residents

Svjedočeći u Odbranu Radovana Karadžića, nekadašnji oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Milenko Todorović rekao je da je postojao plan da se preko hiljadu bošnjačkih zarobljenika iz Srebrenice u julu 1995. godine prebaci u Bijeljinu.

Justice Radio Weekly Magazine: Episode 208

Freed Bosnian Serb War Criminals’ Retrial Opens

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Goran Sarić, Ostoja Stanišić i Marko Milošević, te Zoran i Goran Damjanović.

U rubrici Fokus: Puštanje na slobodu deset osoba koje su bile osuđene za genocid i ratne zločine, izazvalo je nezadovoljstvo žrtava, dok pravni stručnjaci tvrde da bi obnova ovih postupaka mogla dovesti do blokade Suda BiH.

Radio Justice: The Hague Chronicle-Episode 46

Krajisnik on Proposals by Izetbegovic and Silajdzic

U odbranu Radovana Karadžića, minule sedmice, u Haagu su svjedočili njegov najbliži saradnik Momčilo Krajišnik i potpukovnik Vojske Republike Srpske, Vujadin Popović.
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, ekspert Haškog tužilaštva za minobacače Richard Higgs potvrdio je nalaze istraga o eksplozijama u Sarajevu 1994. i 1995. godine, po kojim su granate koje su usmrtile i ranile stotine civila bile ispaljene sa srpske strane.

The Hague Chronicle - Episode 45

President without Control

Prvu sedmicu poslije dvomjesečne pauze u suđenju, bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić posvetio je negiranju da je, u julu 1995, imao bilo kakva saznanja o genocidu u Srebrenici, za koji je optužen. O tome su svjedočili Karadžićev savjetnik John Zametica, general Milenko Živanović i policajac Tomislav Kovač.

Radio Justice: The Hague Chronicle - Episode 40

Karadzic Skipped Mladic

Haški proces bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH, protekle sedmice obilježilo je svjedočenje njegovog ratnog zamjenika, generala Manojla Milovanovića.

Više o tome čitajte na: www.justice-report.com

Radio Justice: The Hague Chronicle - Episode 39

Order to Commit Murders in Kravica

Rasprava o zdravlju optuženog, koji je dva dana odsustvovao iz sudnice; prihvatanje u dokaze rečenice koju je on uputio svojim braniocima i nastavak svjedočenja vojnog eksperta Tužilaštva, obilježili su minulu sedmicu na suđenju Ratku Mladiću u Haagu.

Više o tome na: www.justice-report.com

Radio Justice: The Hague Chronicle - Episode 35

7.692 Men Missing after July

The Hague Chronicle brings you the latest news from trials to Ratko Mladic and Radovan Karadzic before the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY).