Jezik / Language:
 

City: Capljina

Justice Radio Weekly Magazine – Episode 217

No Winners in Mladic-Karadzic Courtroom Face-Off

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Radovan Karadžić, Nikola Andrun, Aleksandar Cvetković i Dražen Mikulić.

U rubrici Fokus govorimo reakcijama na pojavljivanje Ratka Mladića na klupi za svjedoke na suđenju Radovanu Karadžiću pred Tribunalom u Hagu.

Justice Radio Daily Report: Andrun Jailed For Gabela Camp Violence

Andrun Jailed For Gabela Camp Violence

Sud BiH smanjio je kaznu Nikoli Andrunu sa 18 na 14 godina zatvora zbog zločina počinjenih u logoru Gabela (opština Čapljina) nakon što je primijenjen Krivični zakon bivše Jugoslavije.

Justice Radio Weekly Magazine - Episode 215

Bragged about Killing her Husband

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Radovan Karadžić;Rasim Lišančić i drugi; Željko Jukić; Veselko i Ivo Raguž, te Vehid Subotić.

U rubrici Fokus govorimo o dopunama Zakonu o slobodi pristupa informacijama, prema kojima će inspektori moći kažnjavati javne institucije koje građanima budu uskraćivale informacijama.

Justice Radio Daily Report: Trained by Indictee

Trained by Indictee

 Na suđenju bivšim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), svjedok Odbrane je rekao da optuženi Srećko Herceg nije imao komandnu dužnost u Dretelju, već da je bio zadužen za obuku vojnika.

 

Justice Radio Daily Report: Bosnian Croat Fighters Acquitted of War Crimes

Bosnian Croat Fighters Acquitted of War Crimes

Sud BiH oslobodio je Veselka i Ivu Raguža optužbi za zločine na području Stoca i Čapljine 1993. godine.

Justice Radio Weekly Magazine: Episode 213

More than 600 Years in Prison for War Crimes

Uovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Veselko i IvoRaguž, Goran Sarić, te Branko Vlačo.
U rubrici Fokus donosimo presjek rada Suda BiH u 2013. godini.

Local Justice under the Spotlight: Episode 36

A New Mass Grave Discovered in Rogatica

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja pred sudovima u Sarajevu, Mostaru, Bijeljini, Bijeljini, Bihaću, Zenici i Doboju. U Fokusu prenosimo vijest o pronalasku nove masovne grobnice na području Rogatice.

Justice Radio Daily Report: Bosnian Croat Jailed for Dretelj Camp Murders

Bosnian Croat Jailed for Dretelj Camp Murders

Former Bosnian Croat military policeman Frano Vulic was sentenced to ten years in prison for war crimes against civilian prisoners in the Dretelj detention camp near Capljina in 1993..

Local Justice under the Spotlight: Episode 35

Izgradnja mira u Bivšem logoru

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja pred sudovima u Sarajevu, Mostaru, Bijeljini, Tuzli, Bihaću, Zenici i Brčko Distriktu. U Fokusu govorimo o projektu "Sedmica izgradnje mira" u Brčko Distriktu.


Justice Radio Weekly Magazine: Episode 205

Kljuc War Crimes: Jail Urged for Bosnian Serbs

 U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Marko Adamović i Boško Lukić, te Ivan Zelenika i drugi.

U rubrici Fokus prenosimo dio intervjua sa Milutinom Mišićem,  članom Kolegija Instituta za nestale osobe u BiH, koji izražava nadu da će avio i satelitski snimci, koji su zatraženi od zapadnih zemalja, pomoći da se ostvari pomak u traganju za nestalim.

Radio Justice Weekly Magazine: Episode 201

Bosnia Jail Camp Guard ‘Threatened to Murder Detainee’

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Ratko Mladić, Dragomir Soldat i drugi, Ivan Zelenika i drugi, te Nisvet Gasal i drugi. U rubrici Fokus govorimo o početku primjene odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu  kojom je utvrđeno da je Sud BiH pogrešno primjenio krivični zakon na suđenjima Abduladhimu Maktoufu i Goranu Damjanoviću.

Justice Radio Daily Report: Bosnia Jail Camp Guard ‘Threatened to Murder Detainee’

Bosnia Jail Camp Guard ‘Threatened to Murder Detainee’

A witness at the trial of five Croatian Defence Forces fighters for war crimes at Bosnia’s Dretelj detention camp in 1992 said that one of the defendants threatened to cut his throat. 

Justice Radio Weekly Magazine: Episode 198

Bosnian Prisoners ‘Suffocated’ in School Gym

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Oliver Krsmanović, Savo Babić, te Veselko i Ivo Raguž. U rubrici Fokus objavljujemo  priču o potrazi za nestalim osobama, odnosno o iskustvima i poteškoćama na koje nailaze porodice žrtava kako bi dobile informaciju o lokacijama pojedinačnih ili masovnih grobnica.

Više o tome na: www.justice-report.com

Radio Justice Weekly Magazine

Episode 177

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Milisavljević, Zelenika i Dragičević. U rubrici Fokus poslušajte analizu o suđenju Veselinu Vlahoviću Batku ua zločine počinjene u Sarajevu.

Radio Justice Weekly Magazine

Episode 171

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Predrag Milisavljević, Vlačo Branko, Milorad Živković, i Stanišić Ostoja. U rubrici Fokus objavljujemo analizu i najavu presude za zločine počinjene na Korićanskim stijenama.