Jezik / Language:
 
Share:
genetska-superiornost-naroda
9 Juli 2014
Vijest

Genetska superiornost naroda

Radoša Milutinović BIRN BiH Haag

Bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Luka Dragičević kazao je na suđenju Ratku Mladiću da vjeruje da su Srbi “genetski jači, bolji, ljepši i pametniji” od bosanskih Muslimana, tvrdeći da to nije rasizam.

Dragičeviću, bivšem pomoćniku komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a za moralna, vjerska i politička pitanja, tokom unakrsnog ispitivanja prikazan je dokument koji je uputio podređenim jedinicama a u kojem stoji da su Muslimani, odnosno “poturice”, “genetski inferiorni”.

Na pitanje tužioca Adama Webera da li vjeruje u to, svjedok Dragičević je odgovorio da je to “po suštini sve tako... iz iskustva životnog”, dodavši da se “bavio biologijom... fitogenezom, etnogenezom”, i da stoji iza te tvrdnje.

“To je rasizam, a vi ste rasista”, sugerisao je tužilac Weber. “Naravno da nije”, uzvratio je Dragičević.

Iz istog Dragičevićevog dokumenta, tužilac Weber potom je naveo rečenicu: “Mi (Srbi) smo genetski jači, bolji, ljepši i pametniji” od “poturica”.

“To je moje životno iskustvo i iza toga stojim”, potvrdio je svjedok, uz opasku da je “tu bilo i propagande smišljene na podizanje morala vojnika”.

U istoj “instrukciji” potčinjenim oficirima za moral, Dragičević je, kako je citirao tužilac, napisao i da će “dobro odmjereni udarac po nosu primorati ‘poturice’ da ponovo promijene vjeru”.

“Da, kažem da su vrlo često mijenjali vjeru i naciju… i da vrlo lako mogu izmisliti neku novu vjeru i naciju. Znao sam kako treba voditi borbu protiv njih da bi bila uspješna”, odgovorio je Dragičević.

Dragičević je svjedočio u korist Odbrane Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS-a, koji je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam opština, progon nesrpskog stanovništva, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. 

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Weber je dokazivao i da su Milan Lukić i drugi učesnici otmica i ubistava civila u Sjeverinu i Štrpcima 1992. i 1993. godine bili pripadnici Višegradske brigade VRS-a kojom je u to vrijeme komandovao Dragičević, ali je svjedok to negirao.

Suočen sa izjavom samog Lukića da je bio pripadnik Višegradske brigade VRS-a, svjedok je odgovorio: “Nije, i nisam vidio ni čuo da je učestvovao u bilo kojoj borbenoj aktivnosti brigade. Nije ni mogao, jer nije bio pripadnik brigade.”

Za otmice u Sjeverinu i Štrpcima, Dragičević je, kako je tvrdio, “saznao iz medija”.

Haški tribunal je Lukića pravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog teških zločina nad višegradskim Muslimanima.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u četvrtak, 10. jula.

Share:
comments powered by Disqus

In this article