Jezik / Language:
 

Stop cenzuri o ratnim zločinimaStop cenzuri o ratnim zločinima

25 Maj 2015

Ujednačena praksa davanja informacija

Sudovi i tužilaštva u BiH prihvatili su upute Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) o načinu davanja informacija o presudama i optužnicama za teška krivična djela.

13 Januar 2015

Tužilaštvo Brčko Distrikta ukinulo anonimizaciju

Tužilaštvo Brčko Distrikta ukinulo je anonimizaciju optužnica za ratne zločine nakon što budu potvrđene.

4 Juni 2014

Sud BiH ukinuo anonimizaciju u presudama

Nakon više od dvije godine, Sud BiH je izmijenio pravilnik o ostvarivanju pristupa informacijama pod kontrolom ove institucije i time ukinuo anonimizaciju presuda i drugih odluka.

30 Decembar 2013

Borba za javnu pravdu i istinu

Uz nekoliko hiljada potpisa, kao i druge načine podrške kampanji “Stop cenzuri o ratnim zločinima”, Balkanska istraživačka mreža (BIRN BiH) je uspjela potaknuti predstavnike vlasti da priznaju kako anonimizacija ne može biti primijenjena u slučajevima teških krivičnih djela, koja uključuju ratne zločine.

29 Juni 2013

Za dva sata prikupljeno 400 potpisa

Blizu 400 potpisa prikupljeno je za dva sata u Sarajevu prvog dana potpisivanje peticije u okviru kampanje “Stop cenzuri o ratnim zločinima”.

26 Juni 2013

Obesmišljavanje postupaka za ratne zločine

Postupci za ratne zločine obesmišljeni su posljednjim odlukama Suda BiH, kojima se uskraćuju potpune informacije sa suđenja, istaknuto je na konferenciji za novinare povodom pokretanja kampanje “Stop cenzuri o ratnim zločinima”.

25 Juni 2013

Svaki sud ima svoju tajnu

Sudovi i tužilaštva u BiH imaju potpuno suprotne stavove kada je u pitanju dostupnost optužnica i presuda za javnost.

30 Maj 2013

Anonimizacija izazvala haos

Učesnici debate o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH zaključili su da većinu postojećih zakonskih odredbi nije potrebno mijenjati.

27 Maj 2013

Sud BiH šokirao novinare

Novinari iz BiH izrazili su ogorčenje novim Pravilnikom o pristupu informacijama Suda BiH, po kojem mediji sa suđenja mogu dobiti samo deset minuta snimka u audio ili video formi.

23 Maj 2013

Zaštita institucija i uvođenje cenzure

Usvajanje izmjena Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH građanima bi ograničilo pristup informacijama koje su u posjedu javnih institucija.

4 April 2013

Kreso negira tvrdnje Petra Kovačevića

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso izjavila je da se ova institucija od početka zalagala da postupci za ratne zločine i organizovani kriminal budu tretirani kao predmeti od javnog interesa, ali da je Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH insistirala na suprotnom stavu.

21 Mart 2013

Petar Kovačević: Ratni zločini su javna stvar

Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, smatra da anonimizacija dokumenata u predmetima ratnih zločina nije u skladu s mišljenjem koje je Agencija početkom 2012. godine dostavila državnim pravosudnim institucijama.

25 Decembar 2012

Anonimizacija – šteta cjelokupnom društvu

Pravnici, stručnjaci, žrtve i novinari smatraju da problem anonimizacije sudskih presuda, osobito u predmetima ratnih zločina, nanosi štetu pravosudnom sistemu, državi, kao i cjelokupnom društvu u kojem živimo.
24 Maj 2012

Pravna analiza: Neizravna cenzura i obesmišljavanje sudskog postupka

“U julu 1995. godine, na poziciji predsjednika Republike i vrhovnog komandanta vojske i policije, i kao dio organizovanog zločinačkog poduhvata zajedno sa S.M. i drugim, koji su bili na pozicijama komandanata i glavnih oficira vojske i policije Republike, optuženi R.K. je podsticao, naređivao i izvršio djela genocida u općini S, što je rezultiralo smrću oko 8.000 osoba: E.K., A.B., itd…”
20 April 2012

Bijeljina: Zatražiti izmjene Zakona

Predstavnici pravosudnih institucija iz Bijeljine i Tuzle, mediji koji izvještavaju s tog područja, kao i predstavnici nevladinih organizacija smatraju da se treba zatražiti izmjena Zakona o zaštiti ličnih podataka BiH, a kojim se anonimiziraju podaci u optužnicama i presudama.