Jezik / Language:
 

Seksualno nasijeSeksualno nasije

5 Septembar 2016

Dostić: Tužilaštvo zatražilo osuđujuću presudu

Državno tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo da Krsto Dostić bude proglašen krivim i kažnjen za silovanje na području Foče.

1 Septembar 2016

Ikonić i ostali: Zabilješke po prijavama zaštićene svjedokinje

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Rogatici, svjedoci Odbrane su potvrdili da su sačinili službene zabilješke u vezi sa optuženim Milisavom Ikonićem.

26 August 2016

Ikonić i ostali: Sličnosti u familiji

U nastavku suđenja za zločine u Rogatici, svjedok Odbrane kazao je da optuženi Milisav Ikonić najviše liči na brata, kao i da su članovi šire familije prilično slični.

24 August 2016

Ćurić i ostali: Demirović bio obični vojnik

U nastavku suđenja za zločin počinjen na području Mostara, prvi svjedoci Odbrane optuženog Ibrahima Demirovića su izjavili da je on u vrijeme akcije u Bijelom Polju bio obični vojnik.

19 August 2016

Sakoč: Kuća puna krvi

U nastavku suđenja Edinu Sakoču, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva u Počitelju, svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila da je izvjesni Boban u njenoj kući pucao u glavu dvjema staricama.

18 August 2016

Podignuta optužnica za zločine u Rogatici

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Brane Planojevića, optuženog za zločine protiv civilnog stanovništva počinjen u Rogatici tokom 1993. i 1994. godine.


15 Juli 2016

Sakoč: Ubistvo i paljenje starica u Počitelju

Na suđenju Edinu Sakoču, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva na području Čapljine, prva svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila je da su u njenoj kući ubijene dvije starice i da ih je poslije zapalio izvjesni Boban.

13 Juli 2016

Ćurić i ostali: Odvođenje civila na brdo Ćućurak

U nastavku suđenja petorici optuženih za zločin počinjen na području Mostara, svjedok Odbrane je izjavio da je komandant brigade Ibrahim Demirović naredio da se odvedu civili da odnesu top na brdo Ćućurak.

11 Juli 2016

Đojić: Svjedok tvrdi da je morao potpisati izjavu

Na suđenju Jozi Đojiću, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da nije čuo da je optuženi učestvovao u zločinima na području Odžaka.

4 Juli 2016

Dostić tvrdi da ne poznaje oštećenu

Svjedočeći u svoju korist, Krsto Dostić je negirao da je silovao S-1 te istakao da je spreman ići na detektor laži.

29 Juni 2016

Civilna policija učestvovala u odvođenju zatvorenika

U nastavku suđenja petorici optuženih za zločine počinjene 1993. godine na području Mostara, svjedoci Odbrane su kazali da je civilna policija učestvovala u odvođenju zarobljenika iz Bijelog Polja u naselje Vrapčići.

28 Juni 2016

Prekinuti tišinu o seksualnom nasilju u ratu

U okviru WARM festivala, u ponedjeljak, nakon prikazivanja filma “Mislim na tebe” producentice Anne Di Lellio, održan je panel posvećen preživjelim žrtvama seksualnog nasilja.

28 Juni 2016

Prolazak kroz špalir rezervista

Na suđenju za zločine počinjene u Bileći, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da ga je optuženi Boris Bošnjak tukao.
23 Juni 2016

Marijanu Brnjiću šest godina zatvora

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom je Marijan Brnjić osuđen na šest godina zatvora za ratni zločin počinjen u Odžaku, dok su Barukčić i braća Pavo i Ilija Glavaš oslobođeni.

23 Juni 2016

Počelo suđenje Edinu Sakoču

Čitanjem optužnice i izlaganjam uvodnih riječi počelo je suđenje Edinu Sakoču, bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva na području Čapljine.

Pregled teme

Seksualno nasilje kao ratni zločin

Tokom rata u BiH silovanja i seksualna zlostavljanja bila su masovna i rasprostranjena. Presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i domaćih pravosudnih institucija dokazano je da su sve strane u sukobu koristile seksualno zlostavljanje kao oružje. Žene i djevojčice su sistematski silovane, porobljavane, a neki slučajevi su završavali prisilnim trudnoćama.