Jezik / Language:
 

Seksualno nasijeSeksualno nasije

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 308

Traume djece silovane u ratu

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Almaz Nezirović, Ramiz Avdović i drugi, te Ivan Kraljević i drugi. U Fokusu govorimo o seksualnom zlostavljanju dječaka i djevojčica tokom rata, te posljedicama s kojima se žrtve danas suočavaju.

Radio Justice dnevni izvještaj: Brnjiću šest godina zatvora

Brnjiću šest godina zatvora

Državni sud proglasio je krivim Marijana Brnjića za zločine nad civilima na području Odžaka osudivši ga na šest godina zatvora.


Radio Justice dnevni izvještaj: Podignuta optužnica protiv Mate Baotića

Podignuta optužnica protiv Mate Baotića

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mate Baotića zvanog “Čikin” za zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima u Orašju tokom 1992. i 1993. godine.


Radio Justice dnevni izvještaj: Radivoje Soldo osuđen na pet godina zatvora

Radivoje Soldo osuđen na pet godina zatvora

Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, Sud BiH osudio je Radivoja Soldu na pet godina zatvora zbog zločina počinjenog na području Konjica.

Radio Justice dnevni izvještaj

Društvo dužno da sankcioniše

Tužilaštvo BiH je zatražilo da po zakonu budu kažnjeni Marijan Brnjić, Martin Barukčić, te braća Pavo i Ilija Glavaš zbog silovanja počinjenih na području Odžaka 1992. godine.


Radio Justice dnevni izvještaj: Kovačeviću devet godina zatvora

Kovačeviću devet godina zatvora

Sud BiH osudio je Petra Kovačevića na devet godina zatvora za zločine počinjene 1992. na području Višegrada.

Radio Justice dnevni izvještaj: Đuroviću devet i po godina za silovanje

Đuroviću devet i po godina za silovanje

Kantonalni sud u Sarajevu osudio je Predraga Đurovića na devet i po godina zatvora zbog silovanja u Sarajevu krajem 1992. godine.

Radio Justice dnevni izvještaj: Soldi predložena kazna do šest godina

Soldi predložena kazna do šest godina

Sporazumom o priznanju krivice predloženo je da Radivoje Soldo bude osuđen na kaznu zatvora u rasponu od četiri i po do šest godina za silovanje počinjeno na području Konjica.


Radio Justice dnevni izvještaj

Saviću osam godina

Sud BiH osudio je Slavka Savića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), na osam godina zatvora zbog silovanja jedne ženske osobe u Vogošći 1993. godine.


Radio Justice dnevni izvještaj

Saviću osam godina

Sud BiH osudio je Slavka Savića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), na osam godina zatvora zbog silovanja jedne ženske osobe u Vogošći 1993. godine.


Radio Justice dnevni izvještaj

Markovićima 20 godina zatvora

Prvostepenom presudom Suda BiH Bosiljko i Ostoja Marković su osuđeni na po deset godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja 14- godišnjakinje u Kotor-Varoši.


Justice Report dnevni izvještaj: Sva krvava

Sva krvava

Svjedokinja Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene na području Odžaka, ustvrdila je da ju je 1992. silovao optuženi Ilija Jurić, prepoznavši ga u sudnici.

Radio Justice dnevni izvještaj: Racković osuđen na 12 godina

Racković osuđen na 12 godina

Sud BiH osudio je Vitomira Rackovića na 12 godina zatvora zbog silovanja, nezakonitog hapšenja, ispitivanja i premlaćivanja civila bošnjačke nacionalnosti iz višegadskih sela.


Radio Justice dnevni izvještaj: Markoviću smanjena kazna

Markoviću smanjena kazna

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Miodraga Markovića na šest godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Doboja.


Radio Justice dnevni izvještaj: Optužen za silovanje trudnice

Optužen za silovanje trudnice

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Adema Kostjerevca zbog zločina počinjenog na području Zvornika.

Pregled teme

Seksualno nasilje kao ratni zločin

Tokom rata u BiH silovanja i seksualna zlostavljanja bila su masovna i rasprostranjena. Presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i domaćih pravosudnih institucija dokazano je da su sve strane u sukobu koristile seksualno zlostavljanje kao oružje. Žene i djevojčice su sistematski silovane, porobljavane, a neki slučajevi su završavali prisilnim trudnoćama.