Jezik / Language:
 

Seksualno nasijeSeksualno nasije

Optužnica protiv Slavka Lalovića

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Slavka Lalovića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Kalinovika.

Optužnica protiv Miodraga Markovića

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Miodraga Markovića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području općine Doboj.

Optužnica protiv Nihada Bojadžića

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Nihada Bojadžića za ratni zločin protiv civilnog stanovništa i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Trusine općina Konjic.

Odluka o ukidanju prvostepene presude protiv Krste Savića i Malika Mučibabića

Sud BiH je donio odluku o ukidanju prvostepene presude Krsti Saviću i Milki Mučibabiću za zločin protiv čovječnosti počinjen na području općine Nevesinje i Gacka.

Prvostepena presuda Predragu Bastahu i Goranu Viškoviću

Sud BiH je donio prvostepenu presudu Predragu Bastahu i Goranu Viškoviću za zločin protiv čovječnosti počinjen na području općina Vlasenica.

Izmjenjena optužnica protiv Bastaha i Viškovića

Sud BiH potvrdio izmjenjenu optužnicu protiv Predraga Bastaha i Gorana Viškovića za krivično djelo zločin protiv čovječnosti na području općine Vlasenica.

Optužnica protiv Darka Dolića

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Darka Dolića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području općine Prozor.

Izmjenjena optužnica protiv Bundala i ostalih

Sud BiH potvrdio izmjenjenu optužnicu protiv Ratka Bundala, Neđe Zeljaja, Đorđislava Aštraba za krivično djelo zločin protiv čovječnosti na području općine Kalinovik.

Izmjenjena optužnica protiv Predraga Kujundžića

Sud BiH prihvatio je izmjenjenu optužnicu protiv Predraga Kujundžića za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Doboja. 

Drugostepena presuda Zijadu Kurtoviću

Sud BiH je donio drugostepenu presudu  Zijadu Kurtoviću za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u općini Konjic.

Izmjenjena optužnica protiv Miodraga Nikačevića

Sud BiH prihvatio je izmjenjenu je optužnicu protiv Miodraga Nikačevića za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče. 

Odluka o ukidanju prvostepene presude protiv Rajka i Ranka Vuković

Sud BiH je donio odluku o ukidanju prvostepene presude Rajku i Ranku Vuković za zločin protiv čovječnosti počinjen na području općine Foča.

Prvostepena presuda Nikoli Andrunu

Sud BiH je donio prvostepenu presudu Nikoli Andrunu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u općini Čapljina.

Izmjenjena optužnica protiv Nikole Andruna

Sud BiH prihvatio je izmjenjenu optužnicu protiv Nikole Andruna za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Čapljine. 

Optužnica protiv Predraga Kujundžića

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Predraga Kujundžića za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Doboja. 

Pregled teme

Seksualno nasilje kao ratni zločin

Tokom rata u BiH silovanja i seksualna zlostavljanja bila su masovna i rasprostranjena. Presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i domaćih pravosudnih institucija dokazano je da su sve strane u sukobu koristile seksualno zlostavljanje kao oružje. Žene i djevojčice su sistematski silovane, porobljavane, a neki slučajevi su završavali prisilnim trudnoćama.