Jezik / Language:
 

Genocid u BiHGenocid u BiH

8 Decembar 2015

Tijela u Sandićima

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da su pripadnici Prve čete Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik i njihov komandir Radomir Pantić u julu 1995. godine bili prisutni u Bratuncu i Sandićima.

3 Decembar 2015

Nesporazum zbog ekshumacija

Odbrana Ratka Mladića je metod ekshumacija masovnih grobnica povezanih sa Srebrenicom osporavala kroz svjedočenje Davida Delpina, koji je učestvovao u iskopavanju tijela.

2 Decembar 2015

Određen pritvor Srećku Aćimoviću

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Srećku Aćimoviću, koji je uhapšen prije tri dana zbog sumnje da je učestvovao u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

2 Decembar 2015

Udaranje u Karakaju

Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da ga je u Karakaju 1993. godine udarao Vinko Radović iz Petkovaca.

1 Decembar 2015

Predaja djevojčice u Sandićima

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je optuženi Radomir Pantić u julu 1995. godine bio prisutan u Bratuncu i Sandićima sa pripadnicima Prve čete Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik, čiji je bio komandir.

25 Novembar 2015

Srebrenica kao medijska zavjesa

Na suđenju Ratku Mladiću, vojni vještak Mitar Kovač kazao je da vojno i političko vođstvo Republike Srpske nije planiralo masovno ubistvo Muslimana u Srebrenici u julu 1995. godine.

24 Novembar 2015

Akashi: Sve strane činile zločine

Bivši mirovni izaslanik Ujedinjenih nacija Yasushi Akashi kazao je na suđenju Ratku Mladiću da su sve tri strane u ratu u BiH činile zločine, ali ne u istoj mjeri, i da je srpska strana odgovorna za “najgrozniji čin” u Srebrenici.

24 Novembar 2015

Policijski pregled terena u Bratuncu

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da su pripadnici Prve čete Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik vršili pregled terena u Bratuncu i obezbjeđenje putne komunikacije Bratunac – Konjević Polje u julu 1995. godine.

19 Novembar 2015

Masovni i manje poznati zločini

Vojni vještak Odbrane Mitar Kovač potvrdio je na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom da su srpske snage u julu 1995. počinile “masovni zločin” nad Muslimanima.

18 Novembar 2015

Tužilac: Vještak osporava odgovornost optuženih

Na suđenju za genocid u Srebrenici, tužilac Predrag Tomić je osporavao zaključak vojnog vještaka da optuženi Ostoja Stanišić i Marko Milošević nisu dobili zadatke u vezi sa Srebreničanima koji su u julu 1995. dovedeni u Petkovce (općina Zvornik).

12 Novembar 2015

Lažne isprave osumnjičenima za genocid

Svjedočeći u Odbranu Ratka Mladića, bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Dragan Kijac rekao je da je 1996. godine izdao lažne isprave osumnjičenima za masovna ubistva u Srebrenici, kako bi mogli da se sklone u Srbiju.

11 Novembar 2015

Bezbjednjaci bez informacija o zločinima

Svjedočeći u Odbranu Ratka Mladića, bivši šef Službe nacionalne bezbjednosti (SNB) Republike Srpske (RS) Dragan Kijac izjavio je da ta služba nije imala nikakve informacije o zločinima nad Muslimanima u Prijedoru tokom rata u BiH.

9 Novembar 2015

Za ukop tijela na kopu direktor čuo nakon deset godina

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, svjedok Odbrane Ostoja Marjanović izjavio je da 1992. nije znao za pokopavanje leševa na površinskom kopu Tomašica kod Prijedora, iako je bio direktor rudnika u čijem sastavu je bio ovaj kop.

9 Novembar 2015

Stupar nije vidio Sarića

Miloš Stupar, svjedok na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, izjavio je da optuženog Gorana Sarića nije vidio 13. jula, te nakon 15. jula 1995. godine u Bratuncu i Zvorniku, niti je s njim bilo kako komunicirao.

9 Novembar 2015

Odgođeno suđenje zbog nedolaska svjedoka

Suđenje petorici optuženih za genocid u Srebrenici odgođeno je zbog nedolaska svjedoka Državnog tužilaštva.

Pregled teme

Genocid u BiH

Često nazivano i “zločinom nad zločinima”, krivično djelo genocida definirano je u prvom članu Konvencije o prevenciji i kažnjavanju djela genocida iz 1948. kao namjera "potpunog ili djelomičnog uništenja nacionalne, etničke, rasne ili religijske grupe" putem "ubijanja članova te grupe"; "uzrokovanjem teških tjelesnih i psihičkih oštećenja članovima grupe"; "namjernim nametanjem takvih životnih uvjeta grupi, koji proračunato dovode do fizičkog uništenja cijele grupe ili njenog dijela"; "nametanja mjera s ciljem sprečavanja rađanja djece unutar grupe"; te "nasilnog prebacivanja djece iz te grupe u neku drugu grupu”.