Jezik / Language:
 

Genocid u BiHGenocid u BiH

23 Mart 2016

Škola u Roćeviću puna ljudi

Na suđenju Srećku Aćimoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, prvi svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je 14. jula 1995. godine bio ispred škole u Roćeviću (općina Zvornik) i da je čuo da je škola puna civila.

22 Mart 2016

Leševi ispred škole u Bratuncu

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedokinja Tužilaštva BiH izjavila je da je u julu 1995. godine vidjela leševe na betonu ispred škole “Vuk Karadžić” u Bratuncu.

15 Mart 2016

Obezbjeđenje autobusa sa Srebreničanima

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH Mile Vuksić govorio je o obezbjeđivanju autobusa u Bratuncu, gdje su bili dovezeni Bošnjaci iz Srebrenice.

11 Mart 2016

Još samo pet svjedoka Mladićeve Odbrane

Odbrana bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića namjerava okončati izvođenje svojih dokaza saslušanjem još tri svjedoka i dva vještaka krajem narednog mjeseca.

9 Mart 2016

Stanišić na isturenom komandnom mjestu

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, dodatni svjedoci Odbrane potvrdili su da Ostoja Stanišić nije bio u komandi u Petkovcima u julu 1995. godine.

8 Mart 2016

Rafali u Bratuncu

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva ispričao je kako je u Bratuncu vidio mrtva tijela, nakon što su 13. jula 1995. godine dovezeni Srebreničani.

2 Mart 2016

Komandovanje minobacačkim vodom

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, dodatni svjedok Odbrana tvrdio je da Ostoja Stanišić nije bio u Petkovcima u julu 1995. godine.

23 Februar 2016

Prevoz vojno sposobnih muškaraca

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je u julu 1995. godine autobusom prevozio vojno sposobne muškarce iz Potočara u Bratunac, dan nakon što je žene, djecu i starce vozio za Kladanj.

18 Februar 2016

Presuda Karadžiću 24. marta

Haški tribunal je objavio da će nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću presudu za genocid i druge zločine počinjene u BiH izreći u četvrtak, 24. marta ove godine.

10 Februar 2016

Mijenjanje iskaza

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je – suprotno navodima iz istrage – izjavio da je komanda Šestog bataljona bila u staroj školi u mjestu Petkovci.

9 Februar 2016

Naredba o formiranju stanice u Srebrenici

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je tokom unakrsnog saslušanja potvrdio da je naređenje o formiranju Stanice javne bezbjednosti u Srebrenici 11. jula 1995. godine izdao Radovan Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske.

9 Februar 2016

Tolimir umro prije doživotne robije

Zdravko Tolimir je preminuo u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, dok je čekao da bude upućen na izdržavanje doživotne zatvorske kazne, na koju je osuđen zbog učešća u genocidu u Srebrenici.

3 Februar 2016

Pogrešan svjedok

Suđenje za genocid počinjen u Srebrenici odgođeno je zbog dolaska pogrešnog svjedoka Tužilaštva BiH.

2 Februar 2016

Stradanje Srebreničana iz kolone

Trećeg dana iznošenja nalaza na suđenju Ratku Mladiću, vještak Odbrane Dušan Pavlović ponovio je da je pri proboju iz obruča Vojske Republike Srpske (VRS) oko Srebrenice poginulo više hiljada boraca Armije BiH (ABiH) i civila.

2 Februar 2016

Konvoj sa Srebreničanima pognutih glava

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je sredinom jula 1995. vidio konvoj autobusa u kojima su pognutih glava sjedili Srebreničani.

Pregled teme

Genocid u BiH

Često nazivano i “zločinom nad zločinima”, krivično djelo genocida definirano je u prvom članu Konvencije o prevenciji i kažnjavanju djela genocida iz 1948. kao namjera "potpunog ili djelomičnog uništenja nacionalne, etničke, rasne ili religijske grupe" putem "ubijanja članova te grupe"; "uzrokovanjem teških tjelesnih i psihičkih oštećenja članovima grupe"; "namjernim nametanjem takvih životnih uvjeta grupi, koji proračunato dovode do fizičkog uništenja cijele grupe ili njenog dijela"; "nametanja mjera s ciljem sprečavanja rađanja djece unutar grupe"; te "nasilnog prebacivanja djece iz te grupe u neku drugu grupu”.