Jezik / Language:
 

Genocid u BiHGenocid u BiH

10 Maj 2016

Policija osiguravala zatvorene Srebreničane u Bratuncu

Svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je u julu 1995. godine bratunačka policija osiguravala hangar u kojem su bili zatvoreni Srebreničani.

27 April 2016

Srebreničko izborno pitanje: “Za ili protiv genocida”

Dogovor srpskih političkih stranaka da na lokalnim izborima podrže zajedničkog kandidata za načelnika, bošnjački povratnici i politički komentatori ocjenjuju kao nacionalnu mobilizaciju koja će osigurati da se izbori svedu na odluku “za ili protiv genocida”.

26 April 2016

Leševi Srebreničana kod škole u Bratuncu

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Optužbe je ispričao da je u julu 1995. godine vidio leševe u blizini škole u Bratuncu i ispred magacina Zemljoradničke zadruge u Kravici.

21 April 2016

Snimak razgovora Mladića i doktora Stankovića

Tužioci Haškog tribunala osporavali su na suđenju Ratku Mladiću vjerodostojnost vještaka Odbrane za sudsku medicinu Zorana Stankovića navodeći da je Stanković u jesen 1995. prenio Mladiću da mu engleska obavještajna služba može pomoći da “skine optužnicu” Tribunala.

20 April 2016

Mladićev vještak osporavao “neprihvatljive” zaključke

Trećeg dana iznošenja nalaza na suđenju Ratku Mladiću, vještak Odbrane za sudsku medicinu Zoran Stanković osporavao je zaključke patologa koji su obducirali tijela iz masovnih grobnica povezanih sa padom Srebrenice u julu 1995. godine.

19 April 2016

Mladićev vještak želi novi nalaz o Tomašici

Na suđenju Ratku Mladiću, vještak Odbrane za sudsku medicinu Zoran Stanković zatražio je da se uradi novo vještačenje o tijelima iz masovne grobnice Tomašica kod Prijedora, zbog određenih neslaganja koje je uočio u nalazima patologa Haškog tužilaštva.

18 April 2016

Osporavanje nalaza o Tomašici

U nastavku suđenja Ratku Mladiću nakon višesedmične pauze, vještak patolog Odbrane osporavao je izvještaj haških tužilaca o rezultatima obdukcije tijela ekshumiranih iz masovne grobnice u rudniku Tomašica kod Prijedora.

18 April 2016

Razdvajanja muškaraca od porodica u Potočarima

U nastavku dva suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je u Potočarima u julu 1995. godine vidio razdvajanja muškaraca od njihovih porodica, ali da nije vidio nikakve akte nasilja.

12 April 2016

Iskakali kroz prozore škole

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Optužbe je ispričao kako je desetak Bošnjaka iz Srebrenice poginulo skočivši sa zadnjeg sprata Osnovne škole u Bratuncu 1995. godine.

6 April 2016

Karadžić želi na privremenu slobodu

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je da bude pušten na privremenu slobodu, nazvavši presudu kojom je osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida i zločina protiv čovječnosti monstruoznom.

4 April 2016

Suđenje Sariću nastavljeno nakon pet mjeseci

Nakon gotovo pet mjeseci pauze, suđenje Goranu Sariću, optuženom za genocid počinjen u Srebrenici, formalno je počelo iznova pred Sudom BiH.

31 Mart 2016

Potvrđena optužnica nedostupnom Jankoviću

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Radoslava Jankovića, nekadašnjeg obavještajnog oficira u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS), za pomaganje u izvršenju genocida u Srebrenici u julu 1995. godine.

30 Mart 2016

Srebreničani u Roćeviću

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je bio pratnja u autobusu kojim su muškarci bošnjačke nacionalnosti prevezeni do zvorničkog sela Roćević, a zatim do Pilice.

29 Mart 2016

Nemogućnost svjedočenja

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, odgođeno je davanje iskaza svjedoka Tužilaštva BiH, a razlozi su saopćeni na dijelu zatvorenom za javnost.

24 Mart 2016

Danas historijska presuda Haškog tribunala

Haški tribunal danas će izreći najiščekivaniju presudu u svojoj historiji – bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću za genocid i druge zločine u BiH.

Pregled teme

Genocid u BiH

Često nazivano i “zločinom nad zločinima”, krivično djelo genocida definirano je u prvom članu Konvencije o prevenciji i kažnjavanju djela genocida iz 1948. kao namjera "potpunog ili djelomičnog uništenja nacionalne, etničke, rasne ili religijske grupe" putem "ubijanja članova te grupe"; "uzrokovanjem teških tjelesnih i psihičkih oštećenja članovima grupe"; "namjernim nametanjem takvih životnih uvjeta grupi, koji proračunato dovode do fizičkog uništenja cijele grupe ili njenog dijela"; "nametanja mjera s ciljem sprečavanja rađanja djece unutar grupe"; te "nasilnog prebacivanja djece iz te grupe u neku drugu grupu”.