Jezik / Language:
 

Genocid u BiHGenocid u BiH

6 Septembar 2016

Josipović i ostali: Leševi u školi u Bratuncu

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, pročitan je iskaz preminulog svjedoka koji je ispričao kako je u plastične vreće stavljao leševe koji su bili u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Bratuncu i ispred te škole.

30 August 2016

Josipović i ostali: Susret optuženog sa svjedokom Tužilaštva

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da se ne sjeća da je tokom istrage 2013. godine rekao da je čuo da se u julu 1995. pričalo da su na stadion u Bratuncu dovedeni zarobljeni Bošnjaci i da “ima i ubijanja”.


23 August 2016

Josipović i ostali: Preživio strijeljanje u Orahovcu

U nastavku suđenja za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je preživio strijeljanje na livadi u blizini zvorničkog sela Orahovac u julu 1995. godine.

3 August 2016

Tužilaštvo se protivi Mladićevim zahtjevima

Haški tužioci zatražili su od sudija da odbace zahtjev Odbrane Ratka Mladića za obustavu postupka pred Haškim tribunalom zbog “sistemske pristrasnosti” ovog suda.

25 Juli 2016

Analiza – Mladić: Odbrana traži da Tribunal izuzme sam sebe

Dok se proces protiv generala Ratka Mladića bliži neumitnom kraju, Odbrana je praktično zatražila da Haški tribunal prizna da je kao institucija pristrasan i da, stoga, sam sebe diskvalifikuje iz postupka.

13 Juli 2016

Aćimović: Bez saznanja o ubijenim zarobljenicima

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako su zarobljenici odvezeni u školu u zvorničkom mjestu Ročevići, navodeći da se ne sjeća da je optuženi Srećko Aćimović bio na tom mjestu.

9 Juli 2016

Ispovijest srebreničke majke: “Boli, kožo… trpi, dušo…”

Pri našem susretu Šuhra Malić nije mogla ustati na noge, ali nas je domaćinski pozvala da sjednemo na kauč pokraj nje i pogledamo sliku u njenim staračkim rukama. Na fotografiji su Suad i Fuad Malić, čiji gubitak ne može preboljeti ova srebrenička majka.


9 Juli 2016

Svakodnevna potraga za srebreničkim kostima

Hodajući desetine kilometara šumskim stazama i puteljcima u okolini Bratunca skoro svakog dana u proteklih 15 godina, Ramiz Nukić je sam, kost po kost, pronašao više od 200 tijela Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine.

6 Juli 2016

Čitanje iskaza svjedoka zatvoreno za javnost

Na suđenju Srećku Aćimoviću za genocid počinjen u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaz preminulog svjedoka bez prisustva javnosti.

27 Juni 2016

Svjedok nije vidio Aćimovića u Ročeviću

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da nije vidio optuženog Srećka Aćimovića u školi u Ročeviću kada su dovedeni zarobljenici.

13 Juni 2016

Goran Sarić na “čelu” specijalne policije

Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je odgovarajući na unaksno pitanje Odbrane potvrdio je da je na suđenju u Haškom tribunalu kazao da je Goran Sarić bio na čelu Specijalne policije.

7 Juni 2016

Isključena javnost sa suđenja za izazivanje mržnje

Na prijedlog Odbrana, kako bi se očuvao javni red i mir, Sud BiH je isključio javnost sa suđenja Milanu Mandiću i ostalima za izazivanje nacionalne mržnje.

31 Maj 2016

Uspostavljanje policijske stanice u Srebrenici

Svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je 12. jula 1995. godine dobio zadatak da ode u Srebrenicu i uspostavi Stanicu javne bezbjednosti u tom gradu.

17 Maj 2016

Kolona Srebreničana bila legitimni vojni cilj

Na suđenju za genocid u Srebrenici, vještak vojne struke Tužilaštva BiH kazao je da je kolona muškaraca bošnjačke nacionalnosti koja se kretala prema Tuzli bila legitimni vojni cilj Vojske Republike Srpske (VRS).


11 Maj 2016

Dovedeni u Zvornik i pogubljeni

Svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je čuo da su zarobljenici iz Srebrenice dovedeni na područje Zvornika i pogubljeni.

Pregled teme

Genocid u BiH

Često nazivano i “zločinom nad zločinima”, krivično djelo genocida definirano je u prvom članu Konvencije o prevenciji i kažnjavanju djela genocida iz 1948. kao namjera "potpunog ili djelomičnog uništenja nacionalne, etničke, rasne ili religijske grupe" putem "ubijanja članova te grupe"; "uzrokovanjem teških tjelesnih i psihičkih oštećenja članovima grupe"; "namjernim nametanjem takvih životnih uvjeta grupi, koji proračunato dovode do fizičkog uništenja cijele grupe ili njenog dijela"; "nametanja mjera s ciljem sprečavanja rađanja djece unutar grupe"; te "nasilnog prebacivanja djece iz te grupe u neku drugu grupu”.