Jezik / Language:
 

Genocid u BiHGenocid u BiH

Radio Justice dnevni izvještaj: Radoslav Janković optužen za genocid

Radoslav Janković optužen za genocid

Tužilaštvo BiH je protiv Radoslava Jankovića, nekadašnjeg obavještajnog oficira u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS), podiglo optužnicu za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine.

Radio Justice sedmični magazin

Silovanje majke

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Ilija Jurić, Petar Kovačević, te Ostoja Stanišić i drugi.

U Fokusu poslušajte šta većina studenata sa sarajevskih fakulteta misli o “mješovitim” brakovima, te šta o tome kažu njihovi profesori.


Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 288

Pitanja o ciljevima rata

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Goran Sarić, Milun Kornjača, te Radomir Marković i drugi.

U rubrici Fokus poslušajte o čemu piše Florence Hartmann, nekadašnja glasnogovornica Tužilaštva u Haagu u knjizi “Krv realpolitike: Afera Srebrenica”.


Radio Justice dnevni izvještaj

Svjedoci ne znaju ubice Srebreničana

Na suđenju za genocid u Srebrenici, dvojica svjedoka Odbrane su rekla kako nisu čuli da su pripadnici Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) učestvovali su ubistvima zarobljenika iz Srebrenice.


Radio Justice dnevni izvještaj

Preko 600 godina za genocid i zločine u Srebrenici

Za genocid i zločine počinjene 1995. godine u Srebrenici, pred Haškim tribunalom i Sudom BiH osuđeno je 37 osoba na oko 630 godina zatvora uz tri doživotne robije.


Radio Justice dnevni izvještaj

Istražilac Ruez: Od novinarskih glasina do masovnih grobnica

Haški tribunal osudio je 14 osoba za genocid i druge zločine u Srebrenici počinjene u julu 1995. godine. Zasluge za rasvjetljavanje masovnih ubistava muškaraca i dječaka iz nekadašnje enklave pripadaju istražnom timu na čijem je čelu bio Francus Jean-Rene Ruezom.

Radio Justice dnevni izvještaj

Ispovijest Srebreničanke: Silovana nakon poroda

U julu 1995. godine, nakon što su srpske snage zauzele Srebrenicu, 18-godišnja žena silovana je u šatoru u blizini Fabrike akumulatora u Potočarima. Silovana je 40 dana nakon poroda.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 287

Pionirski posao u dokazivanju genocida

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Jasmin Čoloman, Muhamed Šišić i drugi, te Petar Kovačević. U rubrici Fokus saznajte kako je tekla istraga haških istražitelja u dokazivanju genocida počinjenog u Srebrenici.

Radio Justice dnevni izvještaj

Međunarodni tužilac Jallow: Radije su priznavali genocid nego silovanje

U postupcima u kojima je utvrđeno kako su uništene grupe ljudi – Bošnjaka u Srebrenici i Tutsija u Ruandi – osuđeno je 14 optuženih pred Haškim tribunalom, a 61 pred Sudom za Ruandu

Radio Justice dnevni izvještaj

Cvetković oslobođen optužbi

Sud BiH oslobodio je Aleksandra Cvetkovića optužbi za učešće u genocidu u Srebrenici u julu 1995.


Radio Justice dnevni izvještaj

Presuda Cvetkoviću 2. jula

Odbrana Aleksandra Cvetkovića u završnoj riječi je kazala da optuženi nije učestvovao u ubistvima Srebreničana na ekonomiji u Branjevu (opština Zvornik) u julu 1995. godine, te da treba biti oslobođen krivice za učešće u genocidu.


Radio Justice dnevni izvještaj: Zadnji sati u patnji

Zadnji sati u patnji

Tužilaštvo BiH istaklo je u završnoj riječi da je Deseti diverzantski odred Vojske Republike Srpske (VRS), čiji je pripadnik bio optuženi Aleksandar Cvetković, u junu i julu 1995. učestvovao u napadima na Srebrenicu i pogubljenju nekoliko stotina Srebreničana na Branjevu.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 274

Tolimiru potvrđena doživotna kazna

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Zdravko Tolimir, Ratko Mladić, Zdenko Andabak, Goran Vujović i drugi, te Enes Ćurić i drugi. U rubrici Fokus prenosimo neke od zaključaka konferencije pod nazivom „Prekid šutnje“, koju je organiziralo udruženje “Žena - žrtva rata”.

Radio Justice dnevni izvještaj: Konačna presuda Tolimiru 8. aprila

Sutra konačna presuda Tolimiru

Haški tribunal će sutra, 8. aprila izreći konačnu presudu Zdravku Tolimiru, bivšem visokom oficiru Vojske Republike Srpske (VRS) koji je prvostepenom presudom osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid počinjen u Srebrenici i Žepi.


Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 273

Ekonomsko osnaživanje žena žrtava rata

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Goran Popović, Muhamed Šišić i drugi, te Ostoja Stanišić i drugi. U rubrici Fokus govorimo o ekonomskom osnaživanju žena žrtava rata.

Pregled teme

Genocid u BiH

Često nazivano i “zločinom nad zločinima”, krivično djelo genocida definirano je u prvom članu Konvencije o prevenciji i kažnjavanju djela genocida iz 1948. kao namjera "potpunog ili djelomičnog uništenja nacionalne, etničke, rasne ili religijske grupe" putem "ubijanja članova te grupe"; "uzrokovanjem teških tjelesnih i psihičkih oštećenja članovima grupe"; "namjernim nametanjem takvih životnih uvjeta grupi, koji proračunato dovode do fizičkog uništenja cijele grupe ili njenog dijela"; "nametanja mjera s ciljem sprečavanja rađanja djece unutar grupe"; te "nasilnog prebacivanja djece iz te grupe u neku drugu grupu”.