Jezik / Language:
 

Sud: Ustavni sud Bosne i Hercegovine

30 August 2016

Intervju – Ćeman: Ustavni sud BiH je pod direktnim političkim pritiskom

Odluka o raspisivanju referenduma o 9. januaru i sve ono što je prati objektivno je u funkciji opstrukcije odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, smatra predsjednik ove najviše sudske instance u zemlji Mirsad Ćeman i zaključuje da je riječ o direktnom političkom pritisku na ovu instituciju.

24 Mart 2016

Vranješ osuđen na sedam godina

Apelaciono vijeće Suda BiH smanjilo je kaznu Ljubiši Vranješu sa osam na sedam godina zatvora, zbog zločina počinjenih na području Kotor-Varoši.

18 Septembar 2015

Žalbe na kaznu Veliboru Bogdanoviću

Nakon što je Ustavni Sud BiH ukinuo presudu Veliboru Bogdanoviću u dijelu koji se odnosi na primjenu zakona, pred Apelacionim vijećem Suda BiH iznesene su žalbe u pogledu visine kazne.

15 Januar 2015

Milorad Trbić neće biti pušten iz zatvora

Sud BiH ocijenio je već u dva slučaja da Ustavni sud BiH donosi drugačije odluke u vezi sa primjenom zakona u predmetima ratnih zločina i da nema osnova da osuđenima bude prekinuto izdržavanje kazne zatvora, kao u nizu ranijih slučajeva.

20 Novembar 2014

UN zabrinut zbog Trbićevog puštanja na slobodu

Eksperti za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN) izrazili su strah da bi puštanje na slobodu Milorada Trbića, čija je presuda za genocid ukinuta zbog pogrešne primjene zakona, moglo dovesti do “ponovne viktimizacije žrtava”.

7 Novembar 2014

Ukinuta presuda Miloradu Trbiću

Ustavni sud BiH ukinuo je presudu kojom je Milorad Trbić osuđen na 30 godina zatvora zbog genocida počinjenog u Srebrenici.

14 Oktobar 2014

Aliću smanjena kazna zatvora na osam godina

Trećestepeno vijeće Suda BiH je kaznu Šefiku Aliću, izrečenu za zločine počinjene na području Bosanske krajine, smanjilo sa deset na osam godina zatvora.
9 Septembar 2014

Žalbe na kaznu Suadu Kapiću

Nakon što je Ustavni sud BiH poništio presudu kojom je Suad Kapić osuđen na 17 godina zatvora za zločine počinjene u Sanskom Mostu, Tužilaštvo i Odbrana iznijeli su pred Sudom BiH žalbe na kaznu.
5 August 2014

Obustavljeno izvršenje kazne Šefiku Aliću

Državni sud obustavio je izvršenje kazne Šefiku Aliću nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo pravosnažnu presudu kojom je bio osuđen na deset godina zatvora za zločine počinjene na području Bosanske krajine.

10 Juli 2014

Kapić pušten na slobodu

Sud BiH obustavio je izvršenje kazne Suadu Kapiću nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo pravosnažnu presudu kojom je bio osuđen na 17 godina zatvora zbog zločina na području Sanskog Mosta.

16 Maj 2014

Obustavljeno izvršenje kazne Željku Ivanoviću

Sud BiH je obustavio izvršenje kazne Željku Ivanoviću nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo pravosnažnu presudu kojom je bio osuđen na 24 godine zatvora za pomaganje u genocidu počinjenom 1995. u Srebrenici.

6 Mart 2014

Prvostepeno vijeće se bavilo matematikom

Tužilaštvo i Odbrana iznijeli su pred Apelacionim vijećem Suda BiH žalbe na prvostepenu presudu kojom su Goran i Zoran Damjanović osuđeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Sarajeva.

14 Februar 2014

Novak Đukić pušten iz zatvora

Nekadašnji komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske (VRS) Novak Đukić pušten ja na slobodu nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo presudu kojom je osuđen na 25 godina zatvora za granatiranje Tuzle.

27 Januar 2014

Pekezu maksimalna zatvorska kazna

Sud BiH je osudio Mirka (Mile) Pekeza na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Jajca, primjenivši Krivični zakon bivše Jugoslavije.

24 Januar 2014

Presuda Andrunu 30. januara

Tužilaštvo BiH predložilo je da se Nikola Andrun, kojem je zbog pogrešne primjene zakona ponovljeno suđenje, osudi na kaznu zatvora ne manju od 18 godina, dok je Odbrana zatražila oslobađanje.